Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Hydraulické rýpadlo JCB JS nové generace

Zveřejněno: 6. 6. 2003

Nové hydraulické rýpadlo se značkou JCB se představilo na veletrhu Intermat 2003 – nabízí zákazníkům inteligentní stroj s vyšším a lepším výkonem, účinností a nižšími provozními náklady.



Použití osvědčených japonských dílů a stylový a moderní vzhled strojů JCB JS nové generace řadí pásová rýpadla mezi elitu a přináší také řadu výhod, mezi které patří:
  • o 7 % vyšší výkon motoru,
  • značně vylepšená kabina nabízející lepší viditelnost a pohodlí pro obsluhu,
  • zvýšení síly lžíce a násady o 4 % spojené s vyšším tahem o 7 %,
  • rychlejší stroj s rychlostí násady vyšší o 14 %,
  • inteligentní řídící systém poskytující vyšší produktivitu a hospodárnost,
  • nižší provozní náklady a nižší spotřeba paliva,
  • větší pohodlí pro obsluhu,
  • intervaly mazání na hlavních čepech zvýšeny z 50 na 1 000 hodin.
Uvedení modelů JS220, JS210 a JS200 (stroje ve třídě 20 tun) pomůže rýpadlům JCB, která patří k nejprodávanější značce ve Velké Británii, zaujmout větší podíl světového trhu.

Vylepšená účinnost
Nová generace rýpadel JCB JS je vybavena inteligentním Advanced Management System (AMS). Jedná se o vyspělý řídící systém, který kromě záznamu klíčových provozních údajů řídí všechny hlavní funkce stroje, včetně rychlosti stroje, výkonu čerpadla, automatického volnoběhu, stěrače a přídavných okruhů. Vylepšený systém – dodávaný s režimy Auto, Economy (ekonomický), Precision (přesný) a Lifting (jeřábovací) – byl značně podpořen, aby usnadnil život obsluze a zvýšil účinnost stroje. Největšího kroku vpřed se dosáhlo představením režimu Auto – inteligentní funkce, která automaticky zjišťuje požadavky hydraulikya přizpůsobuje podle situace výkon motoru a hydrauliky, čímž zajišťuje maximální účinnost paliva.
Režim podporuje přesnost při terénních aplikacích a při přepnutí do funkce jeřábování stroj disponuje maximální zdvihací kapacitou s vynikající ovladatelností. Průtok u hlavních hydraulických čerpadlech Kawasaki (jeden z klíčových komponentů pocházejících z Japonska) se zvýšil o 7 %, čímž je zajištěna vyšší rychlost provozu lžíce a násady.
Rychlost násady se zvýšila o 14 %, rychlostilžíce se zvýšily o 6,5 % – u obou funkcí toho bylo dosaženo bez kompromisu na rozložení sil. Filtrační systém Plexus – unikátní u JS rypadel od JCB – filtruje hydraulický olej na 1,5 mikronů, čímž se zajišťuje uchování čistého oleje, a tím se prodlužuje interval mezi servisy a snižují se náklady na údržbu. Priorita otáčení ramene je standardem, neboť upřednostňuje vybranou funkci, a tím se zrychluje příslušná operace. Zlepšená multifunkce umožňuje stroji používat více pracovních funkcí najednou – tím se dosahuje vyšší účinnosti nakládky.

Motor a provozuschopnost
Nová generace rýpadel JS je vybavena novými Tier II nízkoemisními motory se jmenovitým výkonem 102 kW (zvýšení o 7 %). Stroj je také vybaven systémem automatického zahřívání pro startování za chladných podmínek, které zajistí řádné zahřátí před vystavením plnému zatížení. Přístup za účelem servisu u nového stroje je vynikající zásluhou lehčího a snadno snímatelného krytu.
Nové stroje se dodávají s jediným olejovým filtrem místo předchozích dvou, a se servisním intervalem (výměna oleje a filtru) po 500 hodinách. Odklopná deska nyní umožňuje zlepšený přístup k motoru s rychlou instalací vypouštěcí trubice ve standardním provedení. Expanzní nádobka byla přemístěna kvůli snadnému přístupu ze země. Kapacita palivové nádrže se zvýšila o 11 % díky prodlouženým intervalům mezi tankováním. Nová vylepšená kabina Obsluha stroje uvítá rozdíl u kabiny. Zlepšení výhledu v zadní části stroje bylo dosaženo přizpůsobením novému modernímu stylu a byla představena nová nízkoúrovňová nástavba.
V porovnání s předchůdcem stroje je překážka vysoká jeden metr nyní viditelná ze zadní části stroje již ze vzdálenosti 12,3 metrů oproti 19,2 metrům – zlepšení o 36 %. Výhled z kabiny na pás na pravé straně se převratně zlepšil zkrácením ovládacího panelu. Výhled skrz střešní okno rýpadla se zvětšil o 800 mm na plnou šířku zásluhou použití velké prosklené plochy. Posunutím motoru stěrače ze středu na levou stranu se docílilo dalšího zlepšení výhledu směrem nahoru tím, že obsluze se umožnilo sedět pohodlně při pohledu na připojení nebo polohu lžíce. Velké úsilí bylo věnováno pracovním podmínkám obsluhy, kabina na nové generaci rýpadel JS nabízí jedno z nejpohodlnějších pracovních prostředí vůbec.
Důležité je, že veškerá ovládání jsou umístěna v okruhu 1800 od obsluhy, čímž se předchází nutnosti se otáčet. Úroveň hluku v kabině se také snížila. Nově vyvinutá klimatizační jednotka poskytuje o 56 % větší průtok vzduchu a zajišťuje tím větší pohodlí bez ohledu na teplotu. K dodání je automatická klimatizace. Mezi další příjemné prvky patří rozhlasový přijímač a kazetový přehrávač se standardním tlačítkem funkce »mute«, držák na kelímek, zapalovač, držák a nabíjení na mobilní telefon a úložná schránka, která je zároveň chlazená u těch strojů, které jsou vybaveny novým klimatizačním systémem. Pro snadnější přístup do stroje v noci je možné zapnout vnitřní osvětlení před nástupem do kabiny. Ovládání nového stroje JCB JS


Ovládání rychlosti pojezdu u nových strojů JCB JS
se přemístilo do joysticku na pravou stranu kvůli snadnějšímu provozu a ovládání místo ovládání umístěnému na podlaze. Hladkého provozu se dosahuje volitelným ovládáním tlumení koncových poloh u funkcí ramene a násady. Palubní počítač provádí diagnózu elektrických a elektronických chyba upozorňuje obsluhu – tím se zajistí promptní preventivní oprava při zachování provozu stroje. Stroj je vybaven automatickým ovládáním rychlosti stroje pro činnost kladiva, které je zcela nastavitelné v závislosti na hydraulickém průtoku namontovaného kladiva. Tím se zajistí, že stroj dodá správný průtok při zapnutí režimu kladiva a chrání kladivo a čerpadla před poškozením způsobeným příliš vysokou rychlostí.
Pro zvýšení hospodárnosti je ovládání volnoběhu motoru k dispozici stisknutím tlačítka. Funkci lze nastavit, aby se zapnula automaticky prostřednictvím AMS, nebo se obsluha může rozhodnout pro použití režimu volnoběhu motoru na jeden dotek. Při režimu »Auto« se volnoběh motoru aktivuje jako součást řídící funkce. Všechny tyto prvky zajišťují zlepšení hospodárnosti s palivem a optimální ovládání obsluhy.

Podvozek a nástavba
Modely JS200, JS220 a JS220XD se dodávají s možností volby ze tří rozměrů podvozků pro každý model: Standard (rozchod pásů 2200 mm); Narrow (úzký) (rozchod pásů 1990 mm) a Long Carriage (dlouhý podvozek – 2390 mm). Model JS210 je vybaven podvozkem Standard Long (rozchod pásů 2200 mm). Nabídku zakončuje rozsáhlá řada pásů od 500 mm do 900 mm. Stroje se dodávají se třemi rychlostmi pojezdu ve standardním provedení a rychlosti jsou v rozsahu od 2,3 do 5,5 km/h. Nástavba má ultramoderní vzhled zásluhou nízkoúrovňového krytu a změny stylu, který má výhodu zlepšené viditelnosti.
Stroje nové generace disponují vysoce odolnými železnými lávkami s lepší protiskluzovou úpravou. Rýpadlová část U strojů je možné zvolit jednoduché nebo trojité rameno (TAB) a existuje široký výběr násad o délkách – 1,9 m, 2,4 m a 3 m. Nová pouzdra s dlouhým servisním intervalem – čepy uložení ramene a násady – se zabudovanými grafitovými klínky prodlužují intervaly mazání z 50 na 1 000 hodin a snižují náklady na údržbu a prostoje.
Autor: Šárka Tužilová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek