Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Osvědčená, plně hydraulická obousměrná deska AVH 6030 s unikátním tří hřídelovým budičem vibrací nyní k dispozici i s měřičem zhutnění ACE

Zveřejněno: 16. 4. 2007

Při práci v soudržných materiálech neposkytují klasické systémy vibračních desek vybavené dvěma budícími hřídeli deskám dostatečnou stoupací schopnost a prováděné hutnicí práce nemají potřebnou kvalitu. Tří hřídelový budič vibrací zabraňuje náhodným trhavým pohybům desky a umožňuje její plynulý pohyb zvláště v těžkých soudržných materiálech.

Osvědčený budící systém se třemi hřídeli byl společností Ammann vyvinut před několika lety a zásadním způsobem vylepšil manévrovací a stoupací schopnost vibračních desek. Tří hřídelový systém umožňuje, aby deska stoupala i přes překážky, nebo spolehlivě pracovala i při hutnění materiálu s vysokou vlhkostí, aniž by docházelo k jejímu zastavení sacím efektem. Toto jsou fakta, která si i v České republice ověřilo několik desítek spokojených zákazníků.

ACE – Ammann Compaction Expert

Společnost Ammann v současné době uvádí na trh i v České republice jako továrně montované příslušenství k desce AVH6030 jedinečný systém ACE – Ammann Compaction Expert určený pro nepřetržitou kontrolu zhutnění. S tímto elektronickým přístrojem je již možné změřit a zobrazit stupeň (míru) zhutnění daného materiálu, a tak doložit výsledek včetně kvality provedené práce. ACE (toto akronymum má v angličtině význam eso) je sofistikovaný systém kontroly hutnicího procesu, který byl vyvinut firmou AMMANN. Jde o systém s automatickou kontrolou, nastavením frekvence a amplitudy u vibračních válců (vibrační desky). Blíže jsme o ACE psali v tomto časopise v [1].

Ammann Compaction Expert aplikovaný na hutnící desce skýtá atraktivní možnost rychlého a přesného měření tuhosti podloží. A to na jakémkoli místě, ihned a bez přípravy. Mimo schopnosti měřit, ACE znamená především automatickou regulaci hutnící energie.

Deska Ammann AVH 6030 ACE umožňuje čtyři standardní druhy provozu HYDRAULIKA STOP – RUČNÍ MÓD se zobrazením relativní míry zhutnění.

Možnost odpojení hydrauliky od spalovacího motoru je užitečná při nutnosti kratších přerušeních vibrace. Při práci v AUTOMATICKÉM režimu se na displeji před řídící rukojetí zobrazuje proporcionální zvyšování zhutnění a vibrátor desky automaticky snižuje odstředivou sílu, aby nedošlo k rozbití povrchu. Naopak zase přidá na místech, kde je třeba. RUČNÍ MÓD umožňuje obsluze při čtení proporcionálně zobrazované tuhosti ruční ovládání odstředivé síly. Při volbě funkce měření počítač nejprve prověří účinnost měření a poté se zobrazí číselná hodnota tuhosti v MN/m. Tyto čtyři druhy provozu lze vybrat jednoduše podle potřeby.


Obr. 1: Charakteristika fází pohybu systému s dvouhřídelovým budičem vibrací


Obr. 2: Charakteristika fází pohybu systému s tříhřídelovým budičem vibrací

Deska Ammann AVH 6030 – technické údaje

Motor: Hatz 490
Hmotnost: 550 kg
Pracovní šířka: 70/85 cm
Hutnící síla: 60 kN

Literatura a zdroje:

[1] Ammann Compaction Expert (ACE) – maximální efektivita hutnícího procesu, Stavební technika č. 3/2006, str. 10.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy Ammann Czech Republic a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek