Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Hybridní pásové rýpadlo Komatsu HB215LC-3 s osvědčenými technologiemi pro čistší a úspornější provoz

Zveřejněno: 18. 7. 2019

Na předváděcí akci v pískovně Marokánka patřilo k největším tahákům, nicméně tuzemští zákazníci už jej dobře znají. Řeč je o hydraulickém hybridním pásovém rýpadle Komatsu HB215LC-3, které je zástupcem již třetí generace „hybridů“ tohoto japonského výrobce.

Hybridní rýpadlo třetí generace Komatsu HB215LC-3 už si své první zájemce na českém trhu našlo. Podobně jako jeho předchůdci se dá očekávat, že v této kategorii strojů bude patřit k „bestsellerům“ na trhu.

Zelené technologie v podání Komatsu

Stupňující se požadavky regulačních orgánů na nízké emise a ekologický provoz nutí výrobce k vyvíjení stále pokročilejších technologií. V případě tohoto pásového rýpadla se jedná o několik spolehlivých a odzkoušených řešení jako je soustava motorgenerátoru, elektrického motorgenerátoru pro pohon otoče, měniče a ultrakondenzátoru. Princip „hybridního” systému spočívá v tom, že kinetická energie, vznikající při brzdění otoče, je přeměňována na elektrickou energii, která je uskladněna v ultrakondenzátoru a v případě potřeby (například při vyšší zátěži stroje) je využívána pro pohon motor-generátoru, který pomáhá motoru stoje při vyšší zátěži. Tento uzavřený systém má lví podíl na velmi nízkých hodnotách spotřeby paliva, které uvádíme přehledně v grafice.

Hybridní rýpadlo Komatsu HB215LC-3
Hybridní rýpadlo Komatsu HB215LC-3

Srdcem stroje je elektronicky řízený přeplňovaný motor Komatsu SAA4D107E-3 s výkonem 110 kW při 2 000 otáčkách. Pro vyšší účinnost je vybaven počítačem řízeným vysokotlakým vstřikováním paliva Common Rail (přesné dávkování paliva), turbodmychadlem s proměnným nastavováním lopatek (nízká spotřeba) a vysoce účinným chladičem výfukových plynů EGR (nízké emise). K nízké spotřebě přispívá také nezávislost hydraulického systému na otáčkách motoru (řídí elektronika) a funkce automatického vypínání motoru při nečinnosti (interval nečinnosti lze nastavit manuálně). Z dalších použitých řešení, které mají za cíl snížit ekologickou stopu stroje, patří například uzavřený systém odvětrávání klikové skříně (KCCV), kdy plyny z klikové skříně procházejí filtrem CCV a olejová mlha zachycovaná ve filtru se vrací zpět do klikové skříně, zatímco čistý vzduch je odváděn do vzduchového sacího potrubí.

Městský „fantom“

Hybridní pásová rýpadla Komatsu se mohou pochlubit velmi nízkými hladinami vnějšího hluku a jsou tak vyhledávanými stroji pro práci v zastavěných obydlených oblastech. Díky tlumicím materiálům nové generace je ticho také uvnitř – hladina hluku v kabině je srovnatelná s hladinou hluku v kabině osobního automobilu vyšší třídy.

Úspory paliva a všestrannost

Z pohledu obsluhy stroje přijde vhod pokročilý systém indikace tzv. „eko-provozu”, kdy jsou na barevném displeji v kabině zobrazována různá doporučení pro nejšetrnější provoz. Na displeji může obsluha nastavit také celou řadu parametrů, jako jsou například hydraulické průtoky. Od výrobce je v systému přednastaveno 6 různých pracovních režimů. Kromě všech těchto výhod dbal výrobce také na maximální všestrannost stroje, která vedle spotřeby paliva také napomáhá k rychlejší návratnosti investice. Z toho důvodu je rýpadlo HB215LC-3 standardně vybaveno přídavným hydraulickým okruhem a hydraulickými rychlospojkami s možností nastavení hydraulického tlaku pro připojení dalšího příslušenství.

Nový „hybrid“ od Komatsu měli návštěvníci možnost shlédnou na letošní předváděcí akci Marokánka
Nový „hybrid“ od Komatsu měli návštěvníci možnost shlédnou na letošní předváděcí akci Marokánka

Díky pokročilým hybridním technologiím a novým tlumicím materiálům panuje v kabině nového „hybridu” klid a pohoda. Při dlouhých směnách přijde vhod vyhřívaná vzduchem odpružená sedačka s nastavitelnou loketní opěrkou. Do kabiny proniká miminum vibrací (odpružení, viskózní úchyty), o svěží vzduch za všech podmínek se stará účinné odvětrávání a klimatizace. Výrobce vybavil kabinu také celou řadou praktických odkládacích prostor, například klimatizovanou uzamykatelnou schránkou, vhodnou například pro svačinu nebo pití. Ovládacím prvkům vévodí širokoúhlý barevný TFT displej, umístěný na konzoly po pravé straně strojníka. Ovládání všech důležitých funkcí se tak děje pomocí tohoto monitoru, ovládání je intuitivní a nabídka je k dipozici v několika jazycích. Standardně je rýpadlo vybaveno zadní kamerou (zabudovaná v protizávaží), na přání je lze dovybavit také bočními kamerami.

Užitečným doplňkem co se týče produktivity techniky Komatsu je instalovaný systém pro bezdrátové satelitní sledování strojů KOMTRAX. Systém v sobě spojuje několik výhod – je to perfektní ochrana proti odcizení stroje a díky propojení se servisním centrem Komatsu dochází k efektivnějšímu plánování servisu a úspoře času i přímých nákladů. V uživatelském rozhraní může provozovatel sledovat například tyto údaje: aktuální poloha, indikace poruch, hladiny provozních kapalin, provozní mth včetně intervalů údržby a seznamu potřebných náhradních dílů, přehled (reporty) odpracovaných motohodin.

Nové hybridní rýpadlo Komatsu HB215LC-3 je robustní, odolné, jednoduché, a zároveň vybavené nejmodernějšími technologiemi pro úsporný a ekologický provoz. Při jeho výrobě byly použity počítačem řízené výrobní postupy, zaručující maximální trvanlivost komponentů. Rýpadlo může být nasazeno v mnoha aplikacích, výrobce k němu poskytuje širokou paletu příslušenství a pracovních nástrojů. Co se týče záruky, je poskytována v délce 5 let nebo 10 000 motohodin.

Autor: Jan Rybář
Foto: Komatsu, KUHN-BOHEMIA
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek