Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

FOR ARCH 2006 je za námi

Zveřejněno: 3. 11. 2006

Společnost ABF letos již po sedmnácté pořádala v termínu od 19. do 23. září 2006 (úterý – sobota) v Pražském veletržním areálu Letňany Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH Praha 2006. Souběžně s veletrhem FOR ARCH proběhlo sedm doprovodných veletrhů, řada zajímavých konferencí a soutěží. I letos se přišlo na veletrh podívat více než 100 000 návštěvníků.

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH v sobotu 23. září úspěšně završil svůj 17. ročník. Letošního ročníku se podle organizátorů akce zúčastnilo 987 vystavovatelů z 10 zemí a jejich expozice zabraly plochu 21 500 m2. Zájem ze strany návštěvníků byl stejně jako loni velký, a tak už v sobotu před čtrnáctou hodinou byl zaznamenán 100 000. návštěvník.

1. den veletrhu

Je úterý 19. září. Veletrh se tzv. rozjíždí. Oficiální zahájení veletrhu se koná v Hale 3 Pražského veletržního areálu v Praze - Letňanech za přítomnosti generální ředitelky společnosti ABF, a.s., Ing. Miloslavy Veselé, majitele skupiny SPGROUP Ing. Pavla Sehnala a dalších významných hostů – ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, pražského primátora MUDr. Pavla Béma atd. V historických prostorách Grégrova sálu Obecního domu probíhá hlavní diskusní fórum konference Udržitelný investiční rozvoj ČR po vstupu do EU. V prvním bloku probíhá konference zabývající se otázkami infrastruktury, zejména regenerací průmyslových zón. V druhém bloku je hlavním tématem problematika dopravního rozvoje. Na stánku Nakladatelství Arch probíhá slavnostní „kolaudace” nové publikace R. Sedlákové a P. Friče s názvem 20. století české architektury. Slavnostní večer u příležitosti konání 17. Mezinárodního veletrhu FOR ARCH 2006 začíná ve Smetanově síni pražského Obecního domu v 19.00 hod. Na programu bylo mj. očekávané vyhlášení výsledků soutěží Stavba roku, Dopravní stavba roku, Zlatá pečeť, GRAND PRIX a TOP EXPO.

K nám na stánek chodí především pozvaní hosté. Večer nás čeká v krásném prostředí Obecního domu slavnostní vyhlášení soutěže a Stavba roku 2006 a milá setkání s mnoha ve stavebnictví významnými osobami.

2. den veletrhu

Ústředním tématem programu se stává 3. ročník mezinárodní konference Inteligentní budovy a telekomunikace. Zatímco se odborníci zabývají jedním z nejaktuálnějších problémů současného stavebnictví, vystavovatelé se snaží přilákat pozornost návštěvníků právě ke své expozici neobvyklými formami prezentace, rozličnými soutěžemi, hrami a drobnými pozornostmi. Velkou pozornost na veletrhu FOR ARCH 2006 budí i mezinárodní finále 10. ročníku Soutěže učňů stavebních oborů (SUSO). Celkem se představuje 54 soutěžících v kategoriích zedník, truhlář, montér suchých staveb a kameník-kamenosochař ze 24 škol. Novinkou letošního finále je soutěžní obor malíř-lakýrník-natěrač.

Počet návštěvníků prudce roste i u nás na stánku. Lidé se zajímají především o projekty rodinných domů, chtějí znát více o stavebních materiálech, předplácejí si časopisy.

3. den veletrhu

V sále 1 Konferenčního centra PVA začíná v 11 hodin celostátní konference Dřevěné stavění. Konferenci zahajuje doc. Ing. Miloslav Pavlík, CSc., prorektor pro výstavbu ČVUT, a je určena nejen odborníkům, ale i širší stavební veřejnosti. Jejím cílem bylo představit dřevo jako perspektivní stavební materiál. V Grégrově sále Obecního domu se koná druhý ročník mezinárodní konference Energetická náročnost staveb. Ta pokračuje ještě další den. Cílem konference je prezentovat veřejnosti změny platné od 01/2006 při výpočtech spotřeby primární energie v budovách a způsob zpracování energetického certifikátu budovy ve smyslu směrnice 2002/91/ES Energy Performance in Buildings Directive. Konference je určena projektantům, investorům, představitelům státní správy a místní samosprávy a dále majitelům a správcům bytového fondu. V Hale č. 7 probíhá vyhlášení výsledků finále 10. ročníku Soutěže učňů stavebních oborů (SUSO). Soutěžilo se v soutěžních kategoriích zedník, truhlář a montér suchých staveb a ukázkově i v oboru kameník-kamenosochař.

O práci na stánku jsme se dnes museli podělit. Část redakce odjíždí na dvoudenní konferenci Podlahy 2006, kde jsme též mediálními partnery.

4. den veletrhu

V Hale 1 na stánku Nakladatelství ARCH se odpoledne předávají ceny vítězům 5. ročníku soutěže Studentský projekt roku 2006, kterou pořádá revue Fórum architektury a stavitelství a společnost CEGRA (Centrum pro podporu počítačové grafiky v ČR, s.r.o.).

Počet návštěvníků, přestože je pátek a Pražané odjíždějí na svoje chalupy, neklesá.

5. den veletrhu

V 11.30 je na stánku Nakladatelství ARCH vylosován a slavnostně vyhlášen výherce soutěže o střešní krytinu. Soutěž připravila společnost TONDACH spolu s ABF, pořadatelem veletrhu. Poukaz na pravé pálené střešní tašky si odnesl Jaroslav Poláček z Prahy 9. Nejprodávanější publikací na veletrhu FOR ARCH se stává kniha „Sádrokarton zvládneme sami” společnosti Rigips, s. r. o. Publikace je určena pro každého, kdo svýma šikovnýma rukama zvládne všechno sám a má chuť něco nového vybudovat z moderního a spolehlivého stavebního materiálu - sádrokartonu. Ve 14.00 hod. předává ředitel veletrhu Daniel Bartoš dary 100 000. návštěvníkovi.

Polovina naší redakce odejela v pátek odpoledne domů. I my se těšíme, že veletrh skončí a máme obavy, že se sobota tzv. povleče. Opak je pravdou. Navštěvníci se hrnou všemi směry. Na stánku máme plno. Ještě v 16.30 hod., tj. 30 minut po ukončení veletrhu, mladí novomanželé shánějí informace, které se týkají výstavby rodinného domu a litují, že nemohli na veletrh dorazit v týdnu.

Celý týden bylo překrásné počasí. Návštěvnost byla opět vysoká. Jak jsme měli možnost mluvit s vystavovateli, také oni si veletrh chválili. Většina z nich měla u svých stánků tolik zájemců a domluvených schůzek, že se neměla čas zastavit. Mnozí se pochlubili, že na veletrhu uzavřeli kontrakty.

Příští, v pořadí již osmnáctý ročník mezinárodního stavebního veletrhu otevře své brány pro návštěvníky ve dnech 18. - 22. 9. 2007. Nám nezbývá, abychom dalšímu veletrhu popřáli krásné počasí a ještě více vystavovatelů i návštěvníků.




1 Redakčně z tiskových podkladů ABF a.s. upravila Mgr. Helena Hejhálková
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek