Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

EXPO Mokrá 2008 – ohlédnutí

Zveřejněno: 7. 10. 2008

Dne 12. června 2008 byl v kamenolomu Mokré u Brna společnosti Českomoravský cement ukončen 7. ročník Mezinárodního demonstračního veletrhu strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví EXPO Mokrá 2008.

Jednalo se o největší demonstrační veletrh za 14 let své existence. Cílem výstavy bylo představení nejmodernější techniky z oblasti těžebního průmyslu.


Zahájení veletrhu se dne 10. 6. zúčastnil například předseda představenstva Těžební unie Ing. Karel Lorek, náměstek předsedy ČBÚ JUDr. Pavel Dvořák, předseda OBÚ Ing. Jiří Janas či ředitel odboru surovinové a energetické politiky MPO RNDr. Richard Nouza, CSc., Ing. Jan Hrozek, předseda představenstva a generální ředitel a.s. Českomoravský cement Heidelberg Cement Group

Přímé demonstrace strojů probíhaly i v dolní části lomu

V reálných pracovních podmínkách tak bylo možné vidět těžební stroje, prostředky na přípravu rubaniny, zařízení pro recyklaci stavebních materiálů, vozidla pro speciální účely, terénní vozy, nakládací a přepravní techniku, stroje a technologické linky pro drcení a třídění kameniva, váhy i vážná zařízení, produkty pro ekologický provoz.

Všechny stroje a zařízení byly předváděny přímo v akci na jednotlivých demonstračních plochách, čímž se tato akce zařadila ke specifickým a ojedinělým událostem svého druhu.


Na veletrhu bylo rušno a přišli se podívat i ti nejmenší

Pořádnému stroji nesměly v dole chybět kvalitní řeřězy

Kromě tradičních návštěvníků z České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, zde byli vystavovatelé z Estonska, Litvy, Ukrajiny, Rumunska, Chorvatska, Turecka, Francie, Španělska a Itálie.

Veletrhu, který tradičně uspořádala Těžební unie České republiky, se zúčastnilo více než 160 vystavovatelů a spoluvystavovatelů z celé Evropské unie i dalších států. Celková výstavní plocha činila 71 500 m². Plocha pro doprovodný program v samostatném patře kamenolomu přesáhla 30 000 m².


Pohled shora na téměř celý areál výstavy

Za 3 dny veletrhu se předpokládala účast 15 000 návštěvníků. Toto očekávání se ukázalo jako nadhodnocené a celková účast byla okolo 12 000 osob. Přesto jde o vyšší číslo než na posledním ročníku EXPO 2006. Vzhledem k faktu, že jde o návštěvu především odborné veřejnosti, je tento počet skutečně vysoký. Veletrh bylo možné navštívit každý den od 9 do 17 hodin a to od úterý 10. června do čtvrtka 12. června 2008.

V rámci doprovodného programu byl v první den veletrhu proveden divácky zajímavý clonový odstřel, tedy 10. 6. v 13.00 hodin, při kterém bylo použito 8 náloží o celkové hmotnosti necelých 5 tun.

Uvolněná hornina měla hmotnost cca 35 tisíc tun! V poslední den veletrhu, tedy 12. 6., se tento odstřel zopakoval v 10.30 hodin.


Realizační tým veletrhu EXPO Mokrá

Součástí programu byly zkušební jízdy terénních automobilů a čtyřkolek, které byly velmi úspěšně hodnoceny ze strany vystavovatelů i návštěvníků. Nejpřínosnějším programem však pro všechny zůstává prioritní účel veletrhu, tedy přímá demonstrace strojů a zařízení v akci.

Autor: Petra Jandourková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek