Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

EXPO Mokrá 2006 a I. ročník mezinárodní konference „Těžba a životní prostředí ve střední Evropě“

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Dne 14. - 17. června 2006 se uskuteční ve vápencovém lomu Mokrá u Brna již VI. Ročník Mezinárodního demonstračního veletrhu strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví EXPO MOKRÁ 2006. Těsně před konáním veletrhu se koná 1. ročník mezinárodní konference „Těžba a životní prostředí ve střední Evropě“.

EXPO MOKRÁ 2006

Mezinárodní demonstrační veletrh strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví EXPO MOKRÁ 2006 se opět uskuteční ve vápencovém lomu Mokrá u Brna a to ve dnech 14. - 17. června. Svým významem se řadí k jednomu z největších veletrhů tohoto druhu ve střední a východní Evropě. Za dobu svého konání si veletrh EXPO získal věrné vystavovatele i návštěvníky v tuzemsku a vydobyl si rovněž dobré zahraniční renomé. Záštitu nad veletrhem EXPO Mokrá 2006 převzal ministr průmyslu a obchodu Ing. Milan Urban a primátor města Brna PhDr. Richard Svoboda.

Těžební unie – pořadatel EXPO

Těžební unie, pořadatel veletrhu EXPO, byla založena v roce 1990 z iniciativy dvanácti podniků působících v oblasti silikátového průmyslu. Cílem zakladatelů bylo vytvořit nezávislé zájmové sdružení, které může řešit společné zájmy těžebních organizací.

Členská základna Těžební unie je rozdělena do čtyř profesních skupin, zahrnující tyto činnosti:

  1. Těžba kamene a štěrkopísku
  2. Ostatní těžba, geologická a projekční činnost, zkušebnictví
  3. Výroba a prodej strojů a zařízení pro těžební průmysl
  4. Ostatní aktivity (školy, muzea a instituce obdobného charakteru)

Těžební unie slouží svým členům k organizaci a podpoře vzájemné pomoci a spolupráce. Vytváří dobré podmínky pro uplatňování práv a požadavků, zvláště při nově se vytvářející struktuře zákonných předpisů. Podílí se na účinné pomoci při řešení střetu zájmů souvisejících s provozovanou nebo zamýšlenou těžební činností, se snahou objektivizovat majetkové a ekologické zájmy v jednotlivých oblastech. Při zajišťování své činnosti Unie spolupracuje s ministerstvy, orgány státní správy a v neposlední řadě se sdruženími obdobného typu nejenom v České republice.

Zveme tímto všechny zájemce o trhy ve střední a východní Evropě z oblasti těžebního a stavebního průmyslu, kteří by na tomto významném veletrhu chtěli představit své výrobky. V letošním roce je očekáván zvýšený počet vystavovatelů z členských zemí EU i z dalších zemí, jako jsou např. Turecko, Indie, atd., a rovněž rekordní počet návštěvníků (cca 15 000).

I. ročník mezinárodní konference „Těžba a životní prostředí ve střední Evropě"

Letošní ročník veletrhu EXPO je výjimečný i z dalšího hlediska. Ve dnech 12. - 13. června (tedy bezprostředně před konáním veletrhu), bude Těžební unie České republiky v Brně pořádat I. ročník mezinárodní konference „Těžba a životní prostředí ve střední Evropě". Konference se bude skládat z těchto čtyř samostatných bloků přednášek:

  • Těžba v posledních letech (stav těžebního průmyslu v ČR a EU – problematika udržitelného rozvoje)
  • Vztah mezi těžbou a životním prostředím
  • Těžba jako krajinotvorný faktor
  • Dokumenty Best Available Techniques (BAT) a Best Available Techniques Reference Documents (BREF) relevantní pro oblast těžby (zavádění nových úsporných technologií do těžebního průmyslu)

Na konferenci se sejdou odborníci z celé Evropy a v přednáškových sálech zazní názory zástupců průmyslu i důležitých institucí (Evropská komise atd.). Hlavním záměrem je živá diskuse o aktuálních otázkách spojených s fungováním těžebního průmyslu v EU. Součástí setkání je také vyhlášení a prezentace výsledků soutěže o nejlepší rekultivaci těžebních prostor, kterou pod názvem Zelený most vyhlásila Těžební unie společně s Českou komorou architektů. Nad konferencí Těžba a životní prostředí převzal záštitu ministr Milan Urban a ministr Libor Ambrozek, primátor města Brna Richard Svoboda a také Evropská asociace těžebního průmyslu EUROMINES.

Obě akce budou bezesporu pro těžební průmysl velkým přínosem. Těžební unie bude velice potěšena, když Vás přivítá v Brně na konferenci a 14. června 2006 v lomu Mokrá.




1 Zpracováno dle tiskových zpráv Těžební unie
Autor: Stanislava Nešporová
Foto: Archiv Těžební unie
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek