Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Evropský stavební průmysl po krizi – co bude dál?

Zveřejněno: 14. 3. 2011

28. října 2010 se na úvod dvoudenních Informačních rozhovorů k veletrhu BAU 2011 mezi zástupci odborného tisku a vybranými vystavovateli konala tisková konference. Mohutný potlesk sklidil příspěvek, který přednesl Erich Gluch z Institutu pro hospodářský výzkum (ifo Institut für Wirtschaftsforschung) a který přinášíme v plném znění.

Síť výzkumných pracovišť Euroconstruct, která se již více než 30 let zabývá průzkumem evropského stavebního trhu, pořádala svou letošní letní konferenci v polovině června v Dublinu. Následující analýzy a předpovědi shrnují hlavní výsledky této akce.

Po nepřetržitém růstu po dobu 14 let dosáhlo evropské stavebnictví maxima v roce 2007, kdy jeho hrubý objem dosáhl téměř 1 500 miliard eur. Letos, po třech letech od prudkého pádu, to bude pravděpodobně jen kolem 1 260 miliard eur – tedy o dobrých 15 % méně, což odpovídá úrovni z roku 1998.

Tento trend byl zvláště negativní v bytové výstavbě v západní Evropě. Prudký pokles mezi lety 2008 a 2010 tak stlačí prostavěný objem v oblasti bydlení na přibližně 535 mld. eur, což je úroveň roku 1994! Obzvlášť tvrdou ránu pak dostal trh s bydlením v Irsku a Španělsku, kde ve stejném období došlo k poklesu o více než polovinu. Naopak údaje za rok 2007–2010 ve Slovenské republice, Švýcarsku a Německu vykazují mírný růst. A v Polsku se tento rok očekává dokonce o 25 % vyšší objem bytové výstavby než v roce 2007.

V téměř všech 19 zkoumaných zemích bude již v letech 2011 a 2012 poptávka po bydlení stoupat. Pouze v zemích, které byly v posledních třech letech zasaženy depresí nejvíce - v Irsku, Španělsku a Portugalsku - bude slabá poptávka přetrvávat i v příštím a po něm následujícím roce. Naopak v Dánsku, Švédsku, Maďarsku, na Slovensku a v Polsku se očekává dvouciferný nárůst za období 2011 a 2012.

Obzvláštní potíže zažívá Španělsko. Zde počet dokončených domů propadl ze zhruba 800 000 v roce 2007 na (předpokládaných) jen asi 100 000 do konce tohoto roku. Velmi příznivý obraz skýtají naopak všechny stavební segmenty na polském trhu, kde měla i finanční a hospodářská krize v roce 2008 a 2009 jen malý vliv. V letech 2011 a 2012 se zde předpokládá zvýšení objemu bytové výstavby v průměru o 7,5 % ročně, nebytové výstavby cca o 5 % ročně a inženýrských staveb až o 24 %.

I přes značný růst výstavby v zemích východní Evropy spočívá i nadále těžiště stavebních aktivit v západní Evropě, zejména pak v „silné pětce” – Německu, Francii, Itálii, Velké Británii, Španělsku, kde se tvoří asi 70 procent Evropské stavební produkce. Toto postavení pěti nejlidnatějších zemí výrazně neovlivní v příštích letech ani slabý vývoj ve Španělsku.

Zvláštní význam bude mít vývoj v Německu. Celá jeho ekonomika se překvapivě rychle vzpamatovala z poklesu v důsledku finanční a hospodářské krize. Pokračující vysoká poptávka od většiny z nově industrializovaných zemí v kombinaci s úrokovými sazbami, které jsou nižší, než kdykoli dříve byly a zřejmě i budou, to jsou klíčové podněty. Kromě toho se firmy těší z rostoucí poptávky ze strany spotřebního průmyslu. K tomu se přičítají projekty, které již byly v posledních letech naplánovány, avšak následně dány k ledu z důvodu krize. V Německu se také pozoruje návrat některých výrobních kapacit ze zahraničí a nadto zdejší bytovou výstavbu příznivě ovlivňují vyšší zaměstnanost a rostoucí příjmy. Další stimul pak pochází z obnovení růstu nájmů a cen nemovitostí v silných růstových regionech. Jediný segment, který nejspíš bude v letech 2011 a 2012 v Německu krácen v souvislosti s dobíháním ekonomicko-stimulačních programů, je výstavba z veřejných zdrojů.

Vrátíme-li se do evropských poměrů, nezanedbatelná míra podpory evropskému stavebnictví bude i nadále přitékat dík rekonstrukcím a modernizacím (R&M). V roce 1992 představovaly R&M stávajícího stavebního fondu zhruba 47 % objemu příjmů, ale v roce 2012 se toto číslo bude pohybovat už kolem 56 %, z toho největší část připadne na bytovou stavbu.

Kam dál?

BAU 2011 - zdroj informací, poučení a inspirace (Pozvánky pro návštěvníky z ČR)

Stavebnictví je přizpůsobivé a odolné, potřebuje ale spravedlivé daně

BAU 2011 navazuje na úspěšnou minulost

Veletrh BAU 2011 – budoucnost stavění

Autor: Erich Gluch
Foto: ifo Institut für Wirtschaftsforschung
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek