Dnes je 8.5.

EUROCOMACH – malý, ale šikovný

Zveřejněno: 10. 9. 2008

Společnost MANATECH CZ s.r.o. zastupuje na českém a slovenském trhu významné zahraniční výrobce stavební techniky jako jsou např. DIECI a Palazzani. Nejžhavější novinkou mezi značkami se stala společnost EUROCOMACH.

Potřebovali jsme rozšířit sortiment nabízené stavební techniky tak, abychom byli schopni nabídnout kromě teleskopických manipulátorů, kolových nakladačů a rypadlo nakladačů střední a větší velikosti i stroje, které lze použít v malých prostorách, tzn. vejdou se do městských zástaveb nebo přímo do místností při rekonstrukcích.

Prioritami při výběru byly – široký sortiment, vysoká technická úroveň výroby, vysoká technická úroveň a spolehlivost strojů ověřená jejich dlouhodobým užíváním. Po pečlivém zvážení, padla volba na výše uvedenou firmu.

Ve výrobním programu EUROCOMACH naleznete pásové nakladače, kloubové nakladače, kloubové rypadlo nakladače, pásová minirypadla, pásové minidumpery a nejznámější produkt – smykem řízené nakladače.

Smykem řízené nakladače

Smykem řízené nakladače EUROCOMACH se, na rozdíl od naprosté většiny konkurenčních strojů, vyznačují nejmodernějším systémem pohonu kol.

Nepoužívají žádná ozubená kola, žádné řetězy, ale hydrostatický pohon. Právě proto jsou tyto stroje tak dynamické, přesné a citlivé na ovládání. Mění směr pohybu, zatáčí, otáčí se na místě bleskovou rychlostí bez jakýchkoliv rázů. Žádné vytahování řetězů, žádné výměna ozubených kol, žádné nebezpečí, že se vám v zemědělství namotá sláma nebo seno na rotující části v šasi stroje. Víte proč? Protože tam žádné nejsou! Stroj je vybaven moderním naftovým motorem Cummins o výkonu 45 kW (61 k). V lehčí verzi má motor výkon 38,1 k.


Obr. 1: Smykem řízený nakladač ESK 130.4

Obr. 2: Smykem řízený nakladač ESK 150.4

Pásové nakladače

V poslední době se stávají stále populárnějšími pásové nakladače. Jejich neuvěřitelná stabilita je předurčuje k práci v náročných terénech, při práci ve svazích a díky rozloženému tlaku na podložku se používají pro práci v měkkých terénech s nedostatečnou únosností. Nejvýkonnější stroj ETL 160.4 je vybaven motorem o výkonu 65 koní. Pohyb stroje zajišťuje hydrostatický pohon od jedné z nejprestižnějších firem – japonské firmy Kayaba a udává stroji cestovní rychlost až 12 km/h a pracovní rychlost 6 km/h. Standardně je stroj osazen gumovými pásy o šířce 300 mm, s možností výměny za ocelové pásy o šířce 320 mm. V základní výbavě je přídavný hydraulický okruh pro ovládání aktivního pracovního nářadí – drapáky, kleště apod. a hydraulický paralelogram1. Na přání je možné dodat vysoko průtokový hydraulický okruh, který se používá zejména pro pohon asfaltových a sněhových fréz a dalšího nářadí, vyžadujícího velký objem oleje při vysokém tlaku. Také užitečná nosnost je velmi vysoká, stroj může manipulovat s břemeny o hmotnosti 1200 kg, objem lopaty je 0,45 m3 a bod přetížení je dokonce 2200 kg. Stroj má unikátně řešené otevírání dveří – kompletní přední dveře s oknem se zvedají pomocí paralelogramového mechanismu vertikálně pod strop kabiny.

U všech strojů je kladen velký důraz na komfort obsluhy. Kabina je velmi prostorná, hydraulické ovládání joysticky je citlivé a logicky uspořádané. V závislosti na pracovním prostředí je možné stroj vybavit ochranným rámem, kabinou s topením, případně klimatizací.


Obr. 3: Pásový nakladač ETL 160.4

Obr. 4: Pásový nakladač ETL 140.4

Pásová minirypadla

Další skupinou strojů jsou pásová minirypadla. V široké nabídce si můžete vybrat od stroje, který projede domovními dveřmi a je tedy vhodný pro práci v historických centrech přes univerzální stroje o hmotnosti 3 – 5 t až po nejvýkonnější stroj ES 800 s hmotností 8 tun, hloubkovým dosahem 4,25 m a motorem Mitsubishi o výkonu 55 k.

Nejmenší stroj je vybaven motorem Yanmar o výkonu 10 k. Ostatní stroje jsou osazeny motory Kubota. Ke všem je možné agregovat podkopové lopaty o různých šířkách, příkopové lopaty, hydraulické vrtáky, hydraulická kladiva atd. Pro snadnou výměnu pracovního nářadí je vhodné stroj vybavit mechanickým rychloupínačem. Výměna nářadí proběhne poté během několika vteřin.

Hydrostaticky poháněné pásy zabezpečují přesun, rozkládají hmotnost stroje na podložku a poskytují mu vysokou trakční sílu. Standardně dodávaná radlice umožňuje zahrnutí vykopaných příkopů a urovnání terénu. Stroj se ovládá joysticky, pákami a pedály. Je možné jej vybavit ochranným rámem, kabinou s topením, případně klimatizací.


Obr. 5: Pásové minirypadlo ES 90 ZT

Obr. 6: Pásové minirypadlo ES 400 ZT

Kloubové nakladače

Kloubové nakladače EUROCOMACH se vyrábí v pěti základních modelech, vybavením standardního kloubového nakladače podkopovým ramenem vznikne rypadlo nakladač. Tyto stroje jsou osazeny motory Kubota, nebo Perkins.

Pohyb opět zabezpečuje hydrostatický pohon s několika rychlostními stupni. Nejvyšší rychlosti, 38 km/h, dosahuje stroj E 265. Již ze samotného názvu vyplývá, že stroj mění směr jízdy natáčením kolem středového kloubu. To znamená, že lopata i jakýkoliv pracovní nástroj přesně kopírují pohyb volantu a usnadňují obsluze manévrovatelnost. Hydraulické rypadlo je ovládáno dvěma joysticky umístěnými v zadní části stroje. Samozřejmostí, takto osazeného stroje, je otočné sedadlo, pro zvýšení stability má samostatně ovládané hydraulické podpěry.

Čelní nakladač lze vybavit různými druhy pracovního nářadí včetně lopaty 4 v 1, zatímco hydraulické rypadlo je možné agregovat společně s různými šířkami lopat, příkopových lopat, drapáků, hydraulických kladiv a vrtáků. Zajímavostí je určitě možnost agregace hydraulické ruky na přední část stroje E 265. Dosah 7,50 m a nosnost 550 kg jsou jistě překvapující parametry.


Obr. 7: Kloubový nakladač E 245 K

Pásové minidumpery

Nejnovějšími stroji v nabídce EUROCOMACH jsou minidumpery. Hydrostaticky poháněné pásové stroje určené k přepravě sypkého materiálu. Nejmenší model je možné použít, společně s nejmenším minirypadlem, pro odvoz materiálu a suti z místností. Některé stroje lze vybavit vlastní nakládací lopatou, zařízením pro zvýšení dosahu nebo speciální nástavbou pro zvláštní úkol, např. hydraulicky poháněnou míchačkou. Tyto stroje se osazují jak benzínovými, tak naftovými motory a větší modely také ochranným rámem, kabinou a možností natáčení korby do třech směrů.

Široký sortiment

Jak vidíte, sortiment strojů EUROCOMACH je opravdu široký. Zákazník si může vybrat stroj ušitý přímo na míru, vybere si celý pracovní uzel dle svých potřeb a požadavků. Zároveň si může být jistý, že za kvalitními moderními stroji je připraven profesionální tým servisních techniků, kteří jsou připraveni nabídnout rychlou odbornou pomoc v případě pravidelných servisů, nebo při jakékoliv závadě. Samozřejmostí je operativní a rychlé zabezpečení dodávek náhradních dílů pro veškerý sortiment strojů EUROCOMACH.

Výhradním zástupcem firmy EURO-COMACH pro Českou a Slovenskou republiku je firma MANATECH CZ s.r.o., kde rádi zodpoví vaše veškeré dotazy a poskytnou další informace. Stačí zavolat na tel. 565 534 076, napsat na manatechmanatech.cz, podívat se na www.manatech.cz nebo jednoduše přijet do Jiřic u Humpolce, kde vám tyto skvělé pomocníky rádi předvedou.

1 Paralelogram je soustava ramének ve tvaru čtyřúhelníku měnícího úhly stran a tím transformujícího pohyb brzdového špalku po kružnici na pohyb přímý.
Autor: Miloš Lesina
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek