Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Energetická zařízení

Zveřejněno: 10. 8. 2004

V tomto čísle se krátce vrátíme k veletrhu Bauma v Mnichově. Předkládáme vám stručný výběr z prezentace výrobců, kteří se zabývají energetickými zdroji.



Hydraulika a elektronika REXROTH (Německo)
Produkty tohoto špičkového světového výrobce jsou vysoce moderní komponenty elektroniky pro mobilní stroje, hydraulické pohony a řízení různých druhů stavebních strojů.
V tomto směru seznámili v Mnichově odbornou veřejnost např.:
• s novou technikou a inovacemi v oblasti hydrostatických pohonů u traktorů, silničních válců, finišerů,
teleskopických manipulátorů, vysokozdvižných vozíků a hydraulických rukou,
• předvedli nové typy snímačů - senzorů pro snímání technických údajů, otáček, teplot, tlaků, úhlů náklonu, síly a polohy řídících orgánů,
• řeší různé koncepce přídavných funkcí u mobilních strojů,
• navrhují nové pohony a řízení hydraulických rýpadel,
• určují vývoj pohonů traktorových strojů - rýpadlonakladačů,
• totéž se týká i vývoje systémů pohonů a řízení smykem řízených mininakladačů,
• připravili studii o budoucnosti hydrostatických pohonů a řízení velkých kolových i pásových nakladačů.


Obr.1
Motory
PERKINS (Německo)
Připravili novou generaci nových, nízkoemisních vznětových motorů, kde je prvním reprezentantem řada 1100 D, v provedení jako čtyř- či šestiválec, s obsahem 1,1 litru u jednoho válce, a jmenovitými výkony do 186 kW. Motor splňuje evropské normy a to zejména - Stufe 3a pro výfukové plyny (platné od ledna 2005) a Tier 3 pro emisní hodnoty výfukových plynů, které začnou platit od ledna 2007.
Dosažení těchto hodnot znamenalo velké úpravy ve vstřikovacím i palivovém systému, jak je patrné z obr. 1. Mikropočítač ECM určuje okamžik otevření trysek motoru podle jeho zatížení. Tím se do spalovacího prostoru dostává optimální množství paliva k udržení výkonu motoru při různém zatížení stroje. Stejně přepracovaná je ventilová hlava, která má čtyři ventily. Všechny úpravy zvýšily jmenovitý výkon motorů až o 43 % a točivý moment až o 51 %. Hlučnost motorů snížil výrobce o cca 3 %.


Obr. 3

Obr. 5

CUMMINS (Německo)
Tak tato firma nově prezentuje řadu vznětových motorů tzv. Stufe 3A, které z emisního hlediska odpovídají třetímu stupni evropských norem, které začnou platit až v roce 2005. Výkony motorů jsou v rozsahu 130 - 560 kW a ve výfukových plynech je dosaženo zejména výrazné redukce hodnot NOx až na 40 %. Tohoto výsledku dosáhli kombinací a změnami u válců a pístů, jemným vstřikováním paliva, vysoce účinným chlazením pístů a využitím vysokého stupně elektronizace. Veškeré změny ve spalovacích a vstřikovacích procesech nazývají Common Rail, a ty jsou uplatněny u nových motorů:

• Stufe 3 QSB ve čtyřa šestiválcovém provedení, o výkonech 80 - 205 kW (obr. 3) . Proti předchozím motorům mají výkon o 10 % vyšší a hlučnost v 80 % hladině předchozích modelů.
• Stufe 3 QSL, devítilitrové přeplňované motory o výkonu 260 kW.
QSK 19 je nová generace motorů o výkonech 370 - 522 kW.

Motory, označené QS (Quantum System) jsou vybaveny elektronikou, která umožňuje přesný a synchronizovaný chod a výkon motoru v závislosti na zátěži stroje. To se pochopitelně projeví na spotřebě paliva a životnosti motoru.


Obr. 4

Obr. 6

HATZ (Německo)
Ve svém současném výrobním programu uvádějí tři řady nových malých motorů.
a) Novou generaci jednoválcových dieselmotorů, chlazených vzduchem, řady 1B 20 (3,4 kW), 1B 30 (5 kW) a 1 B40 (7,3 kW) při otáčkách 3600/ min-1 , - (obr. 4). Jsou tu uplatněny nejnovější poznatky pro přímé vstřikování paliva pro různá zatížení.
b) Jednoválcové, vzduchem chlazené dieselmotory řady 1 D41C (5,2 kW) a 1 D81C (10 kW) - obr. 5, v provedení Supra Silent Pack. Snížení hlučnosti motoru je provedeno účelovým skříňovým uložením motoru, jak je patrno z obrázku.
c) Novou generaci dieselmotoroů řady W 35 Topic, chlazených vodou, o výkonech 6 - 30 kW, s otáčkami 3600 /min-1 .
• model 2W 35 má výkon 12,2 kW, jde o model hmotnosti 64 kg,
• model 3W 35 (obr. 6) má výkon 19,3 kW, hmotnost 76 kg. S turbodmychadlem dosahuje výkonu až 23 kW,
• model 4W 35 o výkonu 25,7 kW, jde o čtyřválcový motor hmotnosti 88 kg (s turbodmychadlem činí výkon až 31 kW).

***

Poznámka: Státy, které jsou uvedeny v závorce za názvem firmy, prezentovaly produkty výrobců na veletrhu BAUMA. Nejde tudíž o uvedených případech o mateřské výrobní firmy.
Autor: Ing. Antonín Vaněk
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek