Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

Editorial 1/09

Zveřejněno: 3. 3. 2009

Vážení a milí čtenáři,

právě držíte první letošní číslo Stavební techniky. Předem prozradím, že jeho obsah je silně ovlivněn chystaným veletrhem INTERMAT, který v letošním roce bude největší mezinárodní výstavou strojů a techniky pro výstavbu, dopravu a manipulaci a pro výrobu stavebních materiálů. Konat se bude na výstavišti Paris Nord Villepinte a sice od 20. do 25. dubna.

V článku INTERMAT 2009, který přináší nejnovější zprávy z lednového setkání novinářů a vybraných vystavovatelů, které pořadatel nazval pre-INTERMAT konferencí, je představeno množství inovovaných strojů a zařízení. Některé z nich už stačily získat významná ocenění odborné poroty v rámci doprovodných soutěží veletrhu, což mnohé odborné novináře na konferenci pre-INTERMAT přitahovalo doslova jako magnet. Pokusila jsem se Vám atmosféru tohoto setkání trochu přiblížit na stranách 36 až 38.

Ať čteme noviny, pustíme si televizi či rádio, brouzdáme po internetu, všude narážíme na zprávy, jak se zhoršuje klima, dochází ke globálnímu oteplování... Není důležité, že o pravdivosti těchto zpráv dosud nejsem sama přesvědčena, ale docela mně vadí, že většina politiků a jejich papoušků z toho bezmyšlenkovitě viní průmysl. Ostatní za nic nemohou?

Na druhé straně je paradoxní, že titíž politici a jejich vlajkonoši upínají veškeré naděje na domnělého viníka, průmysl. Věří, že průmysl najde technická řešení, jak změny klimatu zastavit a to bez ztráty pocitu prosperity pro každého, a tedy bez ztráty oblíbenosti politiků.

INTERMAT 2009 představí ekologicky šetrnou nabídku v odvětví stavebních strojů, mechanizace a další techniky, které by poplašení politici nejraději zakázali. Jsem si jista, že i letošní pařížský INTERMAT vydá jasné svědectví, že současná věda, výzkum i průmysl dokáží výzvy politiků technicky naplnit, i daleko za hranice jejich snů o ekologicky čistém bydlení, dopravě a průmyslu.

Na druhé straně nevěřím, že to politici s ochranou planety myslí vážně. Ani to, že si umějí zjednat pořádek v ekonomice, aby nebyli okrádáni spořiví a tvořiví lidé. Jejich potenciál a kapitál, který by mohl sloužit k investování, je politickým rozhodováním systematicky rozpouštěn ve prospěch lichvářů a lenochů, kteří se jen vezou. Na otázku, z čeho se pokusí politici hradit objednávku do čistoty a udržitelného rozvoje naší planety, existuje, myslím, jediná odpověď. Z kreditního účtu veřejných financí, kde je díky nenasytnosti jejich správců čím dál větší mínus.

Opravdu může zachránit rychle hubnoucí menšina, která se ještě neveze, planetu, aby si za to vysloužila mínus ze státní kasy a návštěvu exekutora?

Helena Hejhálková

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek