Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Digitální staveniště na bauma 2019

Zveřejněno: 11. 3. 2019

Jinde v tomto časopise píšeme, že v případě velkých stavebních strojů a techniky se jako nejúčinnější nástroj jejich prezentace uplatňuje virtuální (VR) a rozšířená (augmented) realita (AR), kdy je věrný obraz pracovního prostředí doplněn o počítačem simulované stroje a techniku, které lze virtuálně ovládat, jakoby byly skutečné a ve skutečných podmínkách.

Digitální staveniště (foto PopTika)

Ukazuje se, že tato možnost, tedy vyzkoušet si práci se strojem, byť jen virtuální, je často mnohem užitečnější a účinnější, než dlouhé výklady u zaparkovaného stroje nebo v jeho kabině. Na tento způsob veletržní prezentace vsadily i čtyři následující společnosti.

Doka: expertíza bednění v kompaktních prostorech

V projektu Messe München VR Experience (zkráceně také VR Experience) se Doka prezentuje z toho důvodu, že prokazuje vysokou odbornost z různých pohledů a umožňuje ji ve fázi nabídky také zažít. Vrcholový model vložený do projektu VR Experience jasně ukazuje, jaké rozsáhlé know-how je zapotřebí k tomu, aby stavební proces byl v oblasti rychlý, bezpečný a optimalizovaný. „Doka prokázala vysokou odbornost v oblasti bednění na více než 1000 výškových projektech. Virtuální realita umožňuje návštěvníkům porozumět komplexu problémů i v těch nejmenších prostorech,” říká Gottfried Bühringer, vedoucí digitálního marketingu společnosti Doka.

uvex: bezpečnost na prvním místě

Pro Tobiase Hawelku, marketingového koordinátora uvexu, se téma bezpečnosti promítá i do virtuálního staveniště. „Vůbec poprvé v rámci projektu VR na bauma 2019 nabízí také bezpečnostní oddělení společnosti uvex možnost zažít vybrané produkty, které kráčí v souladu s digitální transformací. Vstupem na staveniště a s bezpečnostními prvky, které jsou vyžadovány i v reálu, získá návštěvník jedinečný zážitek a hluboký vhled na tento vzrušující virtuální svět.

Trimble: bezproblémový pohyb dat a vizualizace

Maria Scullyová, manažerka ve společnosti Trimble Civil Engineering and Construction zdůrazňuje potenciál VR/AR pro podnikání společnosti Trimble: „Budeme usnadňovat výstavbu nabídnutím sady integrovaných řešení. Řešení, která poskytují plynulý pohyb a vizualizaci dat. SiteVision je příkladem tohoto nového řešení, které poskytuje ve venkovním prostředí vysokou přesnost a rozšířenou realitu pro stavebnictví. VR Experience na veletrhu bauma nejenže představí a zvýrazní výhody SiteVision, ale také ukáže možnosti využití technologie VR a AR ve výstavbě.

GEDA: průmyslové výtahy se zkušenostmi v životním prostředí

Jako novátorská společnost zabývající se strojírenstvím vidíme slibné možnosti pro naši organizaci v možnostech digitalizace. Například témata jako virtuální realita nám umožňují prezentovat naše stavební výtahy a průmyslové výtahy mezinárodním zákazníkům v živém prostředí. Těšíme se na to, že jsme se podíleli na zkušenostech VR v bauma 2019,” říká Jürgen Deffner, vedoucí marketingu společnosti GEDA.

bauma NETWORK

Jde o šest výstavních veletrhů organizovaných Messe München se zaměřením na strojní zařízení. Vedle světově významného veletrhu bauma pořádá společnost Messe München další mezinárodní veletrhy stavebních strojů. Například veletrh bauma Čína v Šanghaji a bauma CONEXPO INDIA v Gurgaon/Dillí společně s Asociaci výrobců zařízení (AEM) a bauma CONEXPO Afrika v Johannesburgu. V prosinci 2015 Messe München úspěšně rozšířilo své portfolio o nákup předního ruského stavebního strojního veletrhu CTT, který byl nyní přejmenován na bauma CTT RUSKO. V březnu 2017 byla bauma NETWORK opět rozšířena v M&T EXPO formou licenční smlouvy se společností SOBRATEMA (Brazílská asociace Technology for Construction and Mining).

Messe München

Messe München je jedním z předních světových organizátorů výstav s více než 50 vlastními výstavami pro investiční a spotřební zboží a technologie. Každý rok se celkově přes 50 000 vystavovatelů a přibližně 3 miliony návštěvníků se zúčastní více než 200 akcí na výstavách v Mnichově (v ICM – Internationales Congress Centre München a v MOC – Veranstaltungscenter München) i v zahraničí. Spolu se svými dceřinými společnostmi pořádá Messe München výstavy v Číně, Indii, Brazílii, Rusku, Turecku, Jižní Africe, Nigérii, Vietnamu a Íránu.

Se sítí přidružených společností v Evropě, Asii, Africe a Jižní Americe a přibližně se 70 zastoupeními v zahraničí ve více než 100 zemích má Messe München globální působnost.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: shutterstock

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek