Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Co znamená P 21? Nová generace rýpadlo-nakladačů JCB

Zveřejněno: 22. 3. 2002

Ihned v úvodu bych měl vysvětlit, co znamená ono »P 21«. Jde totiž o projekt nových produktů pro 21. století, s kterým v letošním roce přišla na »svět« společnost JCB z anglického Rocesteru, a to v podobě nových modelů rýpadlo-nakladačů JCB s příponou CX. Tyto stroje měly nejprve světovou premiéru na veletrhu Conexpo v Las Vegas v březnu t.r., a následnou evropskou premiéru přímo ve výrobním závodě v Rocesteru.



Novináři a vybraní klienti prakticky z celé Evropy tak měli možnost v rámci bohatého programu zhlédnout nejen představení rýpadlo-nakladačů (nebo chcete-li tanec strojů) JCB 3CX, ale vedení firmy hostům umožnilo prohlídku výrobních závodů v Rocesteru i okolí s ukázkami jednotlivých technologických postupů a výrobních linek dalších řad vyráběných strojů - pásových a kolových rypadel, minirýpadel, malých kompaktních strojů, nakladačů, damprů, teleskopických manipulátorů i traktorů Fastrac a vysokozdvižných vozíků Teletruk. Velmi zajímavým byla prohlídka největšího skladu náhradních dílů pro Evropu. Všechny výrobní závody, byť jsou z hlediska plánování výroby a obchodní strategie podřízeny centrálnímu vedení soukromé firmy JCB, jejímž nevyšším managerem je syn »Pana JCB«, Sir Anthony Bamford, jsou zcela samostatnými výrobními jednotkami s vlastním vývojem, konstrukcí, zásobováním, managementem i ekonomikou.
V současné době je společnost JCB jedním z pěti největších světových výrobců stavebních strojů a zařízení, které vyrábí v 11 výrobních závodech na čtyřech kontinentech, v Evropě, Severní a Jižní Americe a v Asii (v USA ve městě Savannah byl postaven nový závod pro výrobu rýpadlonakladačů, v Brazílii od roku 2001 montují rovněž rýpadlonakladače, ovšem pro jihoamerický trh, v indickém Dillí investovala společnost do uvedení nových produktů na indický trh).
JCB dnes zaměstnává přes 4000 pracovníků ve výrobních programech, které zahrnují 130 strojů. Zhruba 74 % britské produkce je exportováno do 140 zemí. Ve skupině rýpadlonakladačů je dnes společnost JCB světovým lídrem.


Stručné představení nových modelů JCB 3CX a 4CX Nová generace modelů JCB 3CX a 4CX je konstruována pro mnohem tvrdší pracovní podmínky, zvýšenou produktivitu a vyšší pohodlí obsluhy. Zatímco vysoký výkon a kvalita zůstávají stále charakteristickými rysy tohoto stroje, stejně důležitou roli nyní hraje i snadná obsluha stroje a pohodlí operátora.
Výsledkem je stroj, který představuje světovou třídu po konstrukční stránce - nejproduktivnější a snadno ovladatelný stroj, jaký byl až dosud vyroben společností JCB a jeden z těch výrobků, které dále posunují hranice koncepce. Nové modely rýpadlo-nakladačů jsou vyráběny ve Velké Británii, v USA a Brazílii.
Nové či vylepšené vlastnosti rýpadlo-nakladačů
  • Zcela nová kabina odpovídající automobilové kvalitě je navržena pro komfortní a snadné používání,
  • přesné servořízení JCB - snadná obsluha pomocí ovladačů u sedadla,
  • výrazné zlepšení celkového výhledu z kabiny,
  • hladina hluku v kabině je snížena o 2 dB (A),
  • nové čtyř- a šestirychlostní převodovky, až o 11 % vyšší tažná síla,
  • rozšířené možnosti práce na stavbě silnic,
  • 15% zvýšení záběru lopaty na xx kN,
  • 26% zvýšení nosnosti nakladače na xx kg,
  • snadnější údržba,
  • unikátní systém plynulého pojezdu JCB - Smooth RideSystem (SRS) - k dispozici jako volitelné příslušenství,
  • volitelná stranově vyklápěná lopata.
John Patterson, výkonný ředitel JCB, řekl: „Uvedení tohoto nového JCB na trh znamená další krok vpřed pro společnost, výrobek a průmysl jako celek a je výsledkem dlouholetého výzkumu a vývoje. V současné době vyrábíme nejprodávanější značku rýpadlo-nakladačů na světě a přednosti, které uvádíme, poslouží k posílení naší vedoucí pozice.“

Kabina strojů
Kabina nového JCB přesouvá těžiště pracovní činnosti na staveništi do zcela nové polohy. Rozsáhlý výzkum ve společnosti JCB vyústil v provedení kabiny s takovými vlastnostmi, které jsou blízké nákladním vozům a automobilům vysokého standardu, poskytují více prostoru pro nohy a hlavu operátora, jsou tišší a komfortnější, napomáhají k dosažení maximální produktivity.

Vrcholu pohodlí obsluhy se dociluje zavedením volitelného zavěšeného sedadla vyhřívaného vzduchem a vybaveného vzdušnou bederní opěrou páteře operátora. V souvislosti se zavedením nového vysoce výkonného klimatizačního systému, chladicího boxu, držáku mobilního telefonu a přívodu elektrického proudu,společnost JCB usiluje o to, aby uspokojila veškeré potřeby operátora během jeho pracovního dne.
Větší celkový výhled představuje klíčovou přednost této nové kabiny. Toho bylo dosaženo rozšířením zasklené plochy, zavedením zadního, o 25 % širšího, otevíratelného okna, nízké podlahy v zadní části pro zlepšení výhledu do výkopu a přemístěním stěrače předního skla.
Rozměrné zadní okno také poskytuje v otevřené poloze více prostoru pro hlavu operátora. A tato zlepšení, zaměřená na pohodlí operátora, zde nekončí. Hladina hluku v kabině byla výrazně snížena a velká boční okna v zadní části, která mohou být úplně otevřena, znamenají zlepšené větrání kabiny.
Přístrojové vybavení je zcela nové a tak jako mnoho jiných vlastností kabiny odráží současné automobilové trendy. Provoz stroje je mnohem snadnější díky zavedení nového mechanizmu sklopného sloupku řízení v rámci standardního provedení. Ovladače stabilizátoru a páka blokování výložníku jsou nyní osazeny po levé straně operátora a přispívají tak k většímu přehledu na podlaze kabiny a ke snazšímu provozu blokování výložníku. Širší dveře také usnadňují přístup do kabiny.


Nové ovladače servořízení
Ovládání hloubicích funkcí se stává snadnější a pohodlnější díky zavedení volitelných, plně nastavitelných ovladačů servořízení, osazených na sedadle. Uvedením tohoto nového formátu se slaďuje systém ovládání hloubicích funkcí na rýpadlo-nakladačích se stroji v řadě rýpadel JCB, a proto je přechod z ovládání jednoho stroje na druhý pro operátora mnohem jednodušší.
Operátor může plně využívat loketní opěrky při hloubení, poněvadž jsou upevněny na sedadle a nebude nucen naklánět se dopředu, naopak si může dovolit opírat se zády o sedadlo. Umístění servoovladačů na sedadle také přináší výrazné zlepšení výhledu, poněvadž ruční ovladače omezují výhled při hloubení výkopu. Ovladače osazené na sedadle, které také přinášejí novou úroveň ovladatelnosti JCB, odpovídají normám ISO a SAE. Tento systém - známý jako přesné servořízení JCB (JCB Precision Servo Control) - bude nabízen spolu se standardními ručními ovladači běžně užívanými u hloubkových lopat JCB.

Převodové systémy
Výrobce, firma JCB dodává tři nové převodové systémy. Čtyřrychlostní synchronizovaná převodovka Synchro Shuttle a čtyřrychlostní převodovka Powershift nabízejí plynulejší řazení rychlostí, delší životnost a vynikající spolehlivost. Totéž platí pro šestirychlostní převodovku JCB Autopowershift, která přináší urychlení pracovních cyklů, má vhodnější rozsah převodů a nižší převodový poměr u první rychlosti pro zlepšení tahu a větší moment při nízkých rychlostech. Provozuschopnost všech převodovek byla zvýšena o 100 %. U všech modelů vybavených převodovkou Powershift se zvýšila jízdní rychlost z 35 km/h na 40 km/h.
Ramena nakládací části byla nově navržena, jsou robustnější a stroj také získal modernější vzhled. Nosnost se zvýšila o 26 %, mohou být osazena rozměrnější zvedací ramena, záběr lopaty se zvýšil o 15 %. Změna konstrukce dovolila přemístit vedení potrubí - je to zlepšení, které dává vyniknout modernějšímu vzhledu stroje a omezuje možné pracovní prostoje způsobené jejich poškozením na staveništi.
Kryt motoru u nového JCB je nižší, zlepšuje výhled a následně má vliv i na větší přesnost manipulace s nákladem. Vysoká kvalita tuhého předního čela je zachována a poskytuje vynikající ochranu před poškozením na staveništi. Závěsná kapota s odnímatelnými bočními panely nabízí zlepšený servisní přístup při denních kontrolách.

Servis a údržba
Servisní intervaly u světově proslulého sortimentu rýpadel JCB jsou zachovávány na 500 provozních hodinách a ve srovnání s průmyslovými normami 250 nebo 300 provozních hodin umožňují docilování nižších vlastních a provozních nákladů. Kapacita palivové nádrže byla také zvýšena o 23 % ze 130 litrů na 160 litrů.

Další vylepšení
Nejnovější modely budou i nadále vybaveny volitelným systémem plynulé jízdy - Smooth Ride System (SRS), který tlumí výkyvy a odskoky při práci na silnici a nakládání, spolu s volitelným patentovaným systémem Powerslide, umožňujícím přesné a rychlé manévrování s ramenem rýpadla. Volitelné vidlice pro zatížení 2 tun, které nyní tvoří nedílnou součást zařízení Quickhitch, velmi zlepšují výhled a běžné výměny příslušenství jsou nyní mnohem snadnější než kdykoliv dříve.

Malý dovětek závěrem. Firmu JCB zastupuje na českém trhu společnost TERRAMET, spol. s r.o., se sídlem v Praze a s prodejními pobočkami v Čechách i na Moravě.
Autor: Karel Kurka
Foto: Karel Kurka
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek