Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Cesta do Itálie za značkou Carraro

Zveřejněno: 14. 9. 2009

Carraro Groupe je nadnárodní skupina a největší světový výrobce differenciálních převodů s konsolidovaným obratem 973 mil. EUR za rok 2008. Výrobní program je určen pro široké využití zejména při kompletaci zemědělských traktorů, stavebních strojů, lehkých nákladních vozidel a manipulační techniky. Autorizovaným distributorem výrobků Carraro je pro Českou a Slovenskou republiku spol. B.Z.Agency s.r.o.

Když nám Ing. Zdeněk Protiva, jednatel společnosti, s jeho kolegou Ing. Jaroslavem Zapářkou nabídli, abychom společně navštívili Carraro, neváhali jsme a pozvání přijali s cílem přiblížit tohoto světoznámého výrobce našim čtenářům.

Celá exkurze byla organizována zástupci společnosti Carraro-DriveTech Spa panem Stefano Image, vedoucím marketingu a prodeje závodu Rovigo a slečnou Martinou Papa, zástupkyní oddělení péče o zákazníky. V rámci naší návštěvy jsme nejprve navštívili mateřský závod v Campodarsegu, kde nás přijal pan Massimiliano Franz, vedoucí odboru pro styk s veřejností. Ten nás seznámil s historií, současností a nastínil také vize budoucího zaměření skupiny. Posléze nás čekala prohlídka tamějšího výrobního závodu.


Massimiliano Franz, vedoucí odboru pro styk s veřejností

Zajímavosti o společnosti Carraro

Italská společnost Carraro není na trhu žádným nováčkem, neboť její historie sahá až do roku 1932. Tehdy byl vyroben první stroj této značky a v roce 1958 také první traktor. Významným datem se stal i rok 1973, kdy vznikla vlastní divize převodů a započalo se s výrobou předních diferenciálních náprav. Také rok 1997 je významným založením prvního závodu Carrara v cizině (v Indii). V roce 2006 proniká skupina do segmentu elektroniky akvizicí společnosti Eletronica Santero.

V loňském roce 2008 byla po reorganizaci celé skupiny založena společnost Carraro DriveTech Spa. V současné době tvoří skupinu 18 závodů: 9 v Itálii, po jednom v Německu, Polsku a v Argentině, po dvou pak v Indii, Číně a v Americe. Vývojová centra jsou situována v Itálii, Německu, Argentině a v Indii. Reagují i na současné trendy – využívání energie z obnovitelných zdrojů. A protože má mnohaleté zkušenosti s převodovými systémy a s jejich vývojem, pouští se i do výroby poháněcích zařízení pro větrné elektrárny a natáčecích komponentů pro fotovoltaiku.

Od roku 2003 výroba prudce expanduje a prodejní obraty se zvýšily z 390 až na 973 mil. EUR (údaje z konce roku 2008). Současný počet zaměstnanců je 4200, polovina zaměstnanců je v Itálii. Zhruba 40 % výroby směřuje do oblasti zemědělských traktorů, cca 30 % do oblasti stavební mechanizace. Největší objemy výroby jsou dodávány do zemí EU (63 %) a do zemí Ameriky (21 %).


Naši průvodci: (zleva) Martina Papa, Stefano Image a Massimiliano Franz

Dlouhodobé vize a cíle skupiny Carraro jsou zejména:

  • upevnění dominantního postavení ve stávajícím segmentu výroby,
  • expanze do rozvojových zemí,
  • nákladová konkurenceschopnost,
  • neustálá inovace,
  • rozvoj výroby v oblasti obnovitelných zdrojů.
  • Mezi nejvýznamnější odběratele patří zejména následující značky:

    Claas, Deutz Fahr, Deere, Ford, Landini, SAME, Valtra, CNH, Zetor, MF, Caterpillar, Terex, Fermec, Gehl, Hidromek, JLG, Komatsu, Kramer, Neuson, Iveco, Liebher, Renault, Linde, Still, Yale, Jungeinrich, Hyster, AGCO, McCormick a další.

    Exkurze do výrobní a montážní haly

    Při prohlídce nás zejména zaujala organizovanost výrobního procesu, plynulé zásobování montážních stanovišť, čistota a pořádek ve všech prostorách. Za zmínku stojí systém řízení kvality při výrobě jednotlivých částí. Pokud se při předchozí výrobě objevila nějaká závada, potom u dané operace běžel monitor, na něm byla přesně chyba popsána včetně popisu chybného postupu, aby se pracovník této chybě mohl včas vyvarovat.


    Prohlídka výrobního závodu v Campordasegu. Na obrázku jsou (zleva) Massimiliano Franz, Jaroslav Zapářka, šéfredaktorka Stavební techniky Helena Hejhálková, Martina Papa, Zdeněk Protiva, Stefano Image
    Montážní linky ve výrobním závodu Carraro v Campordasegu s plynulým zásobováním montážních stanovišť

    Nad hlavou pracovníka běží monitor, který postupně informuje, na co je třeba zvláště dávat pozor

    Výrobní a montážní závod firmy Carraro Groupe

    Prohlídka expedičního skladu

    a centrálního skladového systému

    Po ukončení návštěvy závodu v Campordasegu jsme se přemístili do Roviga, kde je situováno Distribuční centrum dílů pro celou skupinu. Rozlehlá hala o rozloze 6 000 m2 je situována na strategickém místě v bezprostřední blízkosti dálnice. Panoval zde nebývalý pořádek, každý díl měl přesně určené místo. Každá součástka byla zanesena do počítače. Je zde průběžně skladováno 25 000 položek a provoz zajišťuje kolektiv 26 pracovníků.

    S provozem skladu a systémem distribuce dílů nás seznámili naši průvodci pan Stefano Image a Martina Papa. Ukázali nám nový řídící skladový systém, jehož software poskytuje veškeré možné informace, které jsou nutné pro objednávání, plánování, technické informace, dostupnost dílů atd. Dle vyjádření Ing. Protivy bylo tímto systémem dosaženo velkého pokroku v distribuci náhradních dílů a značně přispěl až k neuvěřitelně vysokému procentu vykrývání objednávek, které se blíží ke 100 %.


    Expediční sklad firmy Carraro Groupe

    Pružnost a výhody tohoto systému jsme měli možnost ověřit na místě. Při prezentaci jsme nejdříve teoreticky v počítačovém systému vyhledávali součástky dle čísla nápravy nebo náhradní díly podle značky a orientačních čísel katalogu ND, ale potom jsme přišli s úkolem zcela konkrétním. Operativně byla ze strany B.Z.Agency uplatněna objednávka 15-ti položek, kterou poslal jeden z jejich zákazníků telefonicky jako havarijní požadavek. Veškeré činnosti od objednání až po naložení do vozidla trvaly 60 min. Pokud bychom nebyli osobně na místě, náš požadavek by byl při urgentní dodávce zajištěn službou TNT Global Express do 24 hodin.

    Před odjezdem jsme se ještě setkali s panem Otellem Salmaso, který je technickým ředitelem společnosti a který bude nápomocen při řešení problematiky zejména technického charakteru.

    Závěrem děkujeme zástupcům společnosti B.Z.AGENCY za pozvání a organizaci zajímavé zahraniční exkurze. Byli jsme příjemně překvapeni profesionálním a přátelským přístupem všech pracovníků italské společnosti Carraro, s kterými jsme přišli do kontaktu. Zvláště pak děkujeme touto cestou našim průvodcům panu Stefano Image a slečně Martině Papa a dalším pracovníkům závodu Rovigo, kteří se přímo podílí na realizaci dodávek do ČR, zejména pak Lie Utchaneichvili, Manuelle Maretti, Mirco Gogo a v neposlední řadě také panu Massimilianu Franz z mateřského závodu v Campodarsegu za možnost focení a pořízení videozáznamu.

    Rozlehlá hala o ploše 6 000 m2 v Rovigu – distribuční centrum dílů pro celou skupinu Carraro

    K dalším podrobnostem naší cesty se vrátíme v některých z našich příštích číslech Stavební techniky a také ve fotogalerii s videozáznamem na stránkách www.stavebni-technika.cz.

    Autor: Mgr. Jarmila Burešová
    Foto: Helena Hejhálková, Jarmila Burešová
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
     

    Nové

    Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

    Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

    Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

    Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

    Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

    Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové stroje lze nyní… celý příspěvek