Dnes je 8.5.

Český výrobce přídavných zařízení pro stavební stroje

Zveřejněno: 11. 12. 2007

S obratem 170 mil. Kč zaujímá TRIGA-MF přední místo na trhu v ČR v oblasti výroby přídavných zařízení pro stavební stroje. Prioritou společnosti je být spolehlivým dodavatelem současných i budoucích zákazníků a využívat zkušeností a znalostí pro dodání výrobků a služeb nejvyšší kvality. Součástí tohoto úsilí je otevření nového výrobního provozu začátkem března tohoto roku, který umožní rychleji reagovat na požadavky zákazníků.

Společnost TRIGA-MF spol. s r.o. byla založena v roce 1994 jako dceřiná společnost organizace AgriT a.s., která převzala nástupnická práva a povinnosti bývalého agropodniku v Lomnici nad Popelkou.

TRIGA-MF se od samého začátku zaměřila na navrhování, vývoj, výrobu a prodej přídavných zařízení pro stavební a zemní stroje, dále speciální servisní nářadí pro automobilový průmysl a na různé hydraulické komponenty.

V současnosti TRIGA-MF zaměstnává 115 kme nových zaměstnanců v dvou až třísměnném provozu. Jedná se zejména o vysoce kvalifikované pracovníky v oborech CNC obráběč kovů a dále svářeče se státní zkouškou.

Sortiment výrobků a služeb

TRIGA-MF je dynamická společnost, jejíchž služeb využívají globálně operující společnosti. Mezi nejvýznamnější patří zejména Caterpillar, Ingersoll Rand, Toyota Peugeot Citroen Automobile, Škoda-Auto, atd. V oblasti stavební techniky to jsou kromě již uvedené značky CAT také firmy či značky, Bobcat, Hyunday, JCB, Komatzu, Liebherr, a další. Pro ně vyrábí přídavná zařízení a komponenty. Jde zejména o tyto výrobky:

  • přídavná zařízení pro bagry,
  • přídavná zařízení pro traktorbagry,
  • přídavná zařízení nakladače,
  • zuby a břity,
  • přechodové adaptéry,
  • servisní nářadí pro automobily,
  • hydraulické komponenty.

Často jde o zařízení, při jejichž výrobě jsou kladeny nejvyšší požadavky na kvalitu materiálů a dokonalou přesnost řemeslného a strojírenského zpracování. TRIGA-MF je tak bezesporu pokračovatelem české strojírenské tradice, na kterou tato země může být hrdá.

O postavení společnosti TRIGA-MF na globálním trhu se stavebními stroji si mohl udělat vypovídající obrázek návštěvník letošního veletrhu bauma 2007, pokud navštívil její stánek.

Ten svými rozměry sice byl v rámci české účasti spíše menší, zato počtem návštěvníků, jejich mezinárodní strukturou a významem na trhu patřil k nejrušnějším a nejpřitažlivějším. Při naší první redakční návštěvě zde nebyla volná jediná židle a při druhé, kdy jsme ukořistili dvě místa u stolku, jsme záhy zjistili, že česky nám bude rozumět jen obsluha stánku. Ta se současně věnovala několika návštěvám, z nichž byla nejpočetnější reprezentace firmy Bobcat, která vyjednávala příští spolupráci.

Silné zázemí

Za úspěchem společnosti nestojí náhoda, ale dlouholeté zkušenosti v oblasti kovovýroby, silné technologické zázemí a vysoce kvalifikovaní zaměstnanci s profesionální přístupem ke svěřeným úkolům. To dohromady dává firmě ty nejlepší předpoklady nabízet výrobky, které oslovují zákazníky a přesvědčují je vysokou kvalitou zhotovení. Špičková práce, odpovídající materiály, masivní konstrukce a sváry jsou základem pro dlouholeté a tím i ekonomicky výhodné využívání technologických zařízení a hlavně pro dobré vyhlídky firmy do budoucnosti.

Strojní vybavení

Základem technologického vybavení společnosti TRIGA-MF jsou tzv. pálicí stroje pro řezání plechu, pásové pily, obráběcí stroje, přesné vrtačky a brusky, svařovací centra.

Za všechny jmenujme dva moderní tzv. pálicí stroje VANAD PROXIMA pro pálení (řezání plamenem) ocelových plechů formátu až 6 000 × 2 000 mm o tloušťce 2–100 mm, dvě obráběcí centra MCV 1270 POWER, obrá bě- cí centrum WH 10 CNC a WHN 13 CNC, dále soustruhy SP 280 s maximální délkou soustružení 550 mm, CNC HYUNDAI HIT 18 a CNC ALPHA 400T, dvě automatické pásové pily POLARIS a pila PN 220, horizontální vyvrtávačka WH 09 NC, vrtačka VO 50, brusky BPH 300 a KU 250. Stručný seznam ukončíme svářecím robotem IGM a svařovacím robotizovaným pracovištěm se dvěma roboty a dvěma polohovadly.


Svařovací pracoviště s rozpracovaným přídavným zařízením

Technologickému vybavení a jeho umístění ve vhodném prostředí tak, aby byly dány optimální předpoklady pro kvalitní, přesnou, rychlou a bezpečnou práci, věnuje firma trvalou pozornost. To jí mj. umožňuje zvyšovat výrobní kapacitu a produktivitu práce. Společnost technologický park pravidelně doplňuje nebo obměňuje, několik nových strojů zakoupila také letos a to i v souvislosti s otevřením nové výrobní haly.

Nová hala není poslední

Letos v březnu byl zahájen provoz v nové výrobní hale o délce 68 m a šířce 17 m, kde našly místo obě zařízení pro pálení plechu VANAD PROXIMA a svářecí centrum. Tato moderní hala byla představena i veřejnosti během dnů otevřených dveří, které proběhly začátkem září 2007. Z této akce je také doprovodná fotodokumentace. Nová hala podle vyjádření jednatele společnosti Ing. Zdeňka Čepka není poslední stavební a technologickou investicí. V rozlehlém areálu, kde TRIGA-MF sídlí, je připravována v dohledné době výstavba dalších výrobních hal.


V nové hale je umístěno svářecí centrum a dvě zařízení pro pálení plechu VANAD PROXIMA

Součástí celkové rekonstrukce, modernizace a rozšíření celého areálu podniku bylo také otevření nové jídelny v červenci tohoto roku. Tato malá „továrna na jídlo” má v záloze několik novinek. Strávníci si mohou vybírat ze dvou až tří teplých jídel, dvou zeleninových salátů a z velkého počtu mražených jídel. Jídelna bude využívána i jako školící místnost.


Součástí celkové rekonstrukce areálu podniku bylo otevření nové jídelny

Dny otevřených dveří

Ve dnech 7. 9. a 8. 9. 2007 uspořádala TRIGA-MF pro širokou veřejnost, bývalé zaměstnance, obchodní partnery a další příznivce firmy nebo jejích předchůdců dny otevřených dveří. Každý návštěvník měl možnost projít si v doprovodu s odborným průvodcem nebo volně prakticky celý areál firmy včetně výrobních a administrativních prostor. Mohl posedět a občerstvit se v nové jídelně nebo na venkovním prostranství, kde byl vztyčen stan připomínající veletržní stánek TRIGY-MF na veletrhu bauma 2007 včetně cateringového servisu.


Dnů otevřených dveří se účastnilo mnoho lidí, pro které pořadatel připravil i občerstvení

Celá akce byla v obou dnech hojně navštívená i přes proměnlivé počasí. Zejména bývalí zaměstnanci se neubránili srovnání. Místo starých, ručně ovládaných strojů je tu moderní technologie řízená počítači. Kanceláře, jimž vévodil kalkulátor a psací stroj, jsou dnes vybaveny počítači a klimatizací. Komunikaci dnes dominuje místo pošty a telegrafu internet. Součástí kvalifikace je vstřícné, příjemné vystupování ke každé návštěvě a na pozicích, kde se přichází do styku s veřejností, plynulá angličtina. Ti z bývalých zaměstnanců, vesměs důchodců, se kterými jsme měli možnost krátce hovořit, si uvědomovali, že dnešní vedení má v něčem složitější situaci, než tomu bývalo. „To máte tak, dneska jim ministerstvo žádnou práci nepřiděluje,” vysvětloval jeden z nich.

Jednatel Ing. Zdeněk Čepek nám na náš dotaz řekl, proč je mu tato akce tak sympatická a má z ní dobrý pocit: „Mnozí lidé, kteří tu dnes jsou, byli mí spolupracovníci. Zde jsme získávali první zkušenosti, dovednosti a odborné i obchodní kontakty. Naši bývalí pracovníci, včetně těch, kteří odešli do důchodu ještě za bývalého Agropodniku, si tuto akci zaslouží, kdybychom ji pro ně neuspořádali, dlužili bychom ji.”


Pohled na novou halu

Náhradní díly

Vedle výroby pro velké odběratele – výrobce známých značek stavebních strojů, nabízí Triga-MF náhradní díly a přídavná zařízení pro majitele a uživatele těchto strojů. Jde o otěruvzdorný materiál pro přídavná zařízení, vidlicové a navařovací zuby, adaptéry, samostatné břity v požadovaných délkách. Široký dodací program zahrnuje také podkopové, svahovací lžíce pevné i hydraulicky naklápěcí, lopaty pro nakladače a rychloupínače. Tento sortiment je určen pro celou řadu výrobců a tříd stavebních strojů.

Letos v říjnu byl tento sortiment rozšířen o novou řadu drenážních lžic pro stroje o hmotnosti od 5,5 do 70 t. Drenážní lžíce najde uplatnění mimo jiné při kopání úzkých odvodňovacích příkopů či při pokládání kabelů a trubek. Je zhotovována přesně v šíři určené zákazníkem. Tvar bočnic umožňuje snadný výsyp materiálu. Lžíci lze vybavit zubovým systémem CAT, MTG eventuálně dle potřeb zákazníka, lze ji vyrobit i pouze s hladkým břitem. Uchycení lžíce vždy odpovídá danému bagru zákazníka.

Služby

  • Pokud zákazníkovi nestačí běžné technické řešení přídavného zařízení, vývojový tým Triga-MF navrhne řešení přímo pro potřeby zákazníka. Stačí pouze kontaktovat firmu a její konstruktér zákazníka osobně navštíví. Zákazníci mohou také navštívit www.eshop.triga.cz.
  • Společnost dále provádí opravy a renovace přídavného zařízení, opět dle konkrétních požadavků zákazníka. Jde zejména o výměny zubů, břitů, plazů, van, stružení závěsů, atd.
  • Na zakázku firma také nabízí službu při pálení ocelových plechů až do rozměru formátu 6 000 mm × 2 000 mm o tloušťce plechu 2 mm – 100 mm.
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek