Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Český den u AUSTRO DIESEL ve Vídni

Zveřejněno: 17. 3. 2003

V druhé polovině ledna se uskutečnil pro českou klientelu ve firmě AUSTRO DIESEL Baumaschinen, GmbH., ve Schwechatu u Vídně »Den otevřených dveří« s předvedením strojů CASE, TEREX, FERMEC, VIBROMAX a strojů pro lesní techniku firmy KONRAD.



Pracovní přehlídka více než 60 modelů strojů proběhla na zkušebním polygonu uvedené společnosti za účasti cca 400 zákazníků z České republiky. Ač nepříznivé klimatické podmínky této akci příliš nepřály, firma Austro Diesel za výrazné podpory vedení z Austro Diesel Bohemia, s.r.o., českého výhradního zastoupení uvedených výrobců strojů, prezentovala v činnosti maximum strojů, které měla k dispozici. Evidentně nejpůsobivějším bylo představení profesionálního předvaděče strojů CASE Otmara z německého zastoupení firmy, který při úzkém kontaktu s moderátorem demoakce předvedl skvělou a bezchybnou taneční show malého stroje - smykem řízeného nakladače CASE 60XT.


Vynikající schopnost strojníka uvést stroj do tance na předních či zadních kolech v krátkých intervalech vyvolávala dojem, že by se smykem řízeným nakladačem dokázal naprosto perfektně »zatančit« i proslulý vídeňský valčík nebo pro české hosty třeba Poncarovu polku. Nevím. Ale co vím naprosto bezpečně, že Otmar dokáže se stroji fantastické taneční kreace, jenž jsou pro laiky i odborníky velmi působivé. Ze strojů, které 22. ledna prezentovala rakouská společnost Austro Diesel Baumaschinen GmbH, bych uvedl nejprve CASE 995 Super M, FERMEC 960 a 965 a TEREX TX 760. Ve všech případech jde o rypadlo - nakladače. O těchto strojích uvedu jen krátké informace.

CASE 995 Super M
Rypadlo-nakladač CASE 995 Super M (obr. 1) je jedním z posledních modelů firmy CASE. Je vybaven hydrodynamickým pohonem pojezdu se čtyřstupňovou převodovkou Powershift Clark s rychlostmi pojezdu 6,2 - 39,2 km/h. Pracovní hydraulika má dvě zubová čerpadla s průtokem 160 l/min. při tlaku 210 barů. Řízení stroje je pro komunikaci s řízením přední nápravy, pro práci s pomocí řízení všech kol nebo lze volit krabí chod.

FERMEC 960/965
Rypadlo-nakladač FERMEC 960/965 je strojem s hydrodynamickým pohonem pojezdu, převodovkou Powershuttle 2, s rychlostí pojezdu 5,4 až 40,3 km/h. Pracovní hydraulika má dvě zubová čerpadla o výkonu 160 l/min., při tlaku 225 barů.

Rypadlo-nakladač TEREX
TX 760 (obr. 2) je vlastně modifikace stroje Fermec. Je vybaven hydrodynamickým pohonem pojezdu se
čtyřstupňovou převodovkou a se dvěma zubovými čerpadly. CX 135 SR a CX 225 SR Jako o dalších strojích bych se zmínil o pásových rypadlech CASE, modelech CX 135 SR a CX 225 SR. Model CX 135 SR má instalován nejnovější přeplňovaný motor ISUZU, splňující emisní podmínky EURO II. Dělený výložník umožňuje jeho stranové natočení i natočení násady (obr. 3), takže stroj může hloubit podélnou rýhu, vychýlenou od podélné osy (obr. 4). Rypadlo má zkrácený poloměr otoče vršku, jehož průměr činí pouze 3,3 m, což je vhodné pro použití v omezených prostorách. Kromě děleného výložníku lze použít klasický výložník s o něco vyššími technologickými parametry. Pásový podvozek rypadla má buť ocelové nebo pryžové pásy a radlici délky 2,49 m, výšky 0,57 m, se zdvihem 0,44 m a hloubkovým dosahem 0,52 m.


Pásové rypadlo - model
CX 225 SR má přeplňovaný motor ISUZU s volbou dvojího provozního režimu. Režim N pro standardní práce, režim E je pro ekonomický provoz s nižší spotřebou paliva, vhodný i pro městský provoz. Výložník rypadla tvoří monoblok se zkráceným poloměrem otoče. Rypadlo je vybaveno velkým počtem pracovního zařízení pro stavební práce, kde je např. zajímavé uspořádání hloubkové lopaty na násadě. Ta je kloubovitě uchycena, s bočním vychýlením, takže umožňuje podélný záběr rýhy se šikmou stěnou libovolných sklonů.


Kolová rypadla CASE
Jako novinky byla představena také hydraulická kolová rypadla CASE. Kolová rypadla, modely WX150 a WX200 s technickými parametry uvádím v následující tabulce 1. Model WX200 představujeme na obr. 5. Tento stroj patří mezi špičkové ve světové produkci, se širokým uplatněním systémů elektroniky, která umožňuje optimální chod stroje.


Jsou to zejména:
• nový elektronický systém Ecopower, který na přehledném displeji (obr. 7) uvádí informace o elektronickém řízení optimálních vztahů mezi motorem a hydraulickou soustavou při různém zatížení stroje, které lze nastavit nebo se automaticky přepíná.


Nastavení:
• maximum pro těžké práce při plném výkonu stroje,
• ECO pro normální běžný provoz při nízké spotřebě paliva a malé hlučnosti,
• Lift je nastavení přesných zdvihových rychlostí,
• Low umožňuje při ukončení pracovní činnosti automatické vrácení otáček motoru do otáček běhu naprázdno,
• Autopowerboost systém umožňuje krátkodobé automatické zvýšení tlaku v soustavě pro potřebné zvýšení výkonu stroje,
• Inching umožňuje programování rychlosti u různých částí pro pohyb vpřed nebo vzad.



Při hloubení drážek v podélné ose mimo stroj lze použít lomený výložník (obr. 6) s velkým vyosením 2,4 m. Model WX200 má podobné vlastnosti jako předchozí model až na lomený výložník, který není uváděn.
V závěru bych se zmínil o smykem řízených mininakladačích CASE (obr. 8). Jejich hlavní parametry jsou uvedeny v tabulce 2. Stroje jsou vybaveny pomocným hydraulickým okruhem pro různé druhy pracovního zařízení, s průtokovým množstvím 72 - 79 l/min a přetlakem 207 barů.





Autor: Ing. Antonín Vaněk
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek