Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Caterpillar rozšiřuje typovou řadu minirýpadel o čtyři nové modely

Zveřejněno: 24. 7. 2019

Řada minirýpadel nové generace Caterpillar se rozšířila o čtyři modely s hmotností 7 až 10 tun. Stroje nesoucí označení Cat 307.5, 308CR, 309CR a 310 upoutají například svým nadprůměrným výkonem, nekomplikovaným ovládání a výhodnými provozními náklady.

Minirýpadlo Cat 309 CR je osazeno naftovým motorem Cat C3.3B (U.S. EPA Tier 4 Final/ EU Stage V)

Nová minirýpadla Cat 307.5, 308CR, 309CR a 310 se vyznačují rámy odolnými proti únavě, vznětovými motory, efektivně využívajícími pohonné hmoty, hydraulickými systémy load sensing, prostornými kabinami a exkluzivním ovládáním pomocí joysticku. Hlavním cílem při konstrukci strojů bylo nabídnout maximální možnou užitnou hodnotu, která bude zákazníkům zřejmá z nadprůměrného výkonu, vzorově nekomplikovaného ovládání a servisu a v neposlední řadě z výhodných provozních nákladů.

K prioritám při vývoji nových minirýpadel patřily mimo jiné pohodlí a bezpečí řidiče. Kabina všech čtyř strojů je klimatizovaná, utěsněná a přetlaková, aby bylo možné interiér udržovat v maximálně bezprašném stavu.

Kabina

Ovládací prvky jsou konstruovány pro intuitivní ovládání. Informace o stroji jsou přehledně zobrazovány na novém LCD monitoru. Praktický ovladač v podobě kolečka umožňuje nekomplikovanou a ergonomickou interakci s monitorem.

Exkluzivním rysem této generace minirýpadel je sériově dodávané řízení pomocí joysticku Cat. Strojník může kdykoliv stisknutím tlačítka přejít z běžného řízení pákou/pedály na levý joystick, kterým lze rýpadlo ovládat pohodlněji a přesněji. Pravý joystick pak řídí podpěrný štít. Ke standardní výbavě patří také automatický dvoustupňový pohon pojezdu včetně tempomatu.

Vysoký systémový tlak generuje působivou zvedací, výkopovou a hnací sílu.
Vysoký systémový tlak generuje působivou zvedací, výkopovou a hnací sílu.

Prémiová výbava

Nová minirýpadla nové generace jednotně disponují efektivním hydraulickým systémem load sensing, který šetří pohonné hmoty a má elektronicky regulované nastavovací čerpadlo s axiálními písty, jehož velký průtok oleje zaručuje rychlé pracovní cykly. Vysoký systémový tlak generuje působivou zvedací, výkopovou a hnací sílu. Pomocí přídavného hydraulického systému rýpadla Cat 309 s vysokým průtokem lze zvlášť účinně využívat sofistikovaná hydromechanická přídavná zařízení.

Pro zvýšení univerzálnosti použití je z výroby instalován kombinovaný jednocestný/dvoucestný přídavný hydraulický systém s funkcí konstantního průtoku. Příslušná vedení jsou vybavena rychlospojkami. Volitelně jsou k dispozici manuální a hydraulické rychloupínáky jako montážní sady připravené k použití a certifikované kotevní oko. Pokud je vyžadována zvláštní přesnost, například v bezprostřední blízkosti zásobovacích zařízení, je navíc možné pracovat v režimu výškové lopaty. K tomu jsou stejnou měrou vhodné lopaty s uchycením pomocí čepu nebo rychloupínáku.

Autor: Jan Křeček
Foto: Zeppelin
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek