Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

By-pass rotační cementářské pece

Zveřejněno: 29. 6. 2007

Použití by-passu u rotační cementářské pece může výrazně ovlivňovat technologický proces kalcinace upravených vstupních surovin a následný proces slinování. By-pass pomáhá zamezit tvorbě nálepků jednak ve výměníku před pecí, jednak přímo v přechodovém kusu pece. Dále má vliv na kvalitu slínku, kde omezuje především obsah alkálií.

By-pass by měl odvádět minimálně 10 % plynů z hlavního hmotnostního toku plynů, aby měl výraznější efekt, při odvádění 25 % plynů je efekt již stoprocentní. Energetická náročnost technologie při použití by-passu je vyšší, 10% by-pass znamená nárůst spotřeby tepelné energie o cca 167,5 kJ.kg-1 slínku.


Obr. 1: Příklad principu směšovací komory by-passových systémů

Například podle japonských autorů, pokud cement obsahuje 0,2 % hmotnosti jemných by-passových odprašků (obsahujících cca 22 % chlóru), ještě není významně snížena tzv. 28 denní pevnost betonu.

Rotační pece v technologii výroby cementu slouží k pálení surovinových směsí na slínek (původní patent rotační pece z r. 1885 v USA – Frederik Ransome, realizace první pece 1887). Svými rozměry (např. průměr 4 metry, délka 90 metrů) patří tyto rotační pece k největším technologickým strojním zařízením pro zpracování nerostných surovin.

Jako by-pass je označován odtah části pecních plynů z přechodového kusu rotační cementářské pece, rychlé zchlazení této části pecních plynů a jejich odvedení do samostatného filtru – tato část plynů není vedena do výměníku před pecí, kde dochází k částečné kalcinaci v surovinové směsi. Takový by-pass omezuje nebo odstraňuje tvorbu nálepků ve výměníku odváděním alkálií (především ve formě chloridů) mimo pecní okruh, dále omezuje obsah alkálií přímo ve vznikajícím slínku.

Příklady teplot tavení sloučenin alkálií: KOH – 361 °C, NaOH – 319 °C, KCl – 768 °C, NaCl – 801 °C, K2CO3 – 894 °C, Na2CO3 – 850 °C, K2SO4 – 1 074 °C, Na2SO4 – 884 °C.

By-passové plyny jsou odtahovány z přechodového kusu rotační pece do chladicí komory, kde rychlým ochlazením těchto horkých plynů dojde ke kondenzaci alkálií na prachových částicích v by-passových plynech. Prachové částice tvoří kondenzační jádra. Teplota v přechodovém kusu je cca 900–1000 °C, odtahované by-passové plyny musí být šokově ochlazeny na teplotu cca 300–400 °C, aby došlo ke kondenzaci veškerých sloučenin alkálií.

Při provozu rotační cementářské pece sloučeniny alkálií sublimují nebo se vypařují do pecních plynů v oblasti teplot nad 1000 °C, v oblasti nižších teplot opět kondenzují jednak do horké surovinové moučky, jednak na stěny výměníku a přechodového kusu, kde tvoří nálepky.

Tvorbě nálepků nelze zabránit pouze eliminací alkálií, především je nutno eliminovat chlór. V surovině bývá obsah chlóru kolem 0,04–0,15 %, chlór přichází také s palivem a se spalovanými odpady.

Nutnost zavedení by-passu vyplývá ze surovinové základny, kdy při obsahu alkálií na vstupu do pece nad 2 % (případně 1,2 % K2O + Na2O), obsahu chlóru nad 0,02 % a obsahu nad 0,5 % SO3, je již doporučován by-pass.

Koncentrace alkálií a chloridů může být sledována v horké moučce v přechodovém kusu, nebo v prachu, kterým jsou zaprášeny pecní plyny v přechodovém kusu. Podle této koncentrace může být nastaven by-pass, tak, aby bylo by-passem odtahováno optimální procento pecních plynů.

Rovněž převedením alkálií z oxidů na sírany se eliminuje jejich škodlivost v cementu.

Čím větší část pecních plynů je odváděna by-passem, tím více se zhoršuje energetická bilance pece. Pro co nejvyšší účinek by-passu je důležité jeho umístění tak, aby byly odtahovány pecní plyny z takového místa, ve kterém je koncentrace alkálií nejvyšší. Zaprášenost pecních plynů v přechodovém kusu je v ose pece vyšší (cca 200 g.mn-3) a směrem k hornímu okraji průřezu pece klesá. Koncentrace alkálií v prachu v přechodovém kusu je v ose pece nižší a směrem k hornímu okraji průřezu pece stoupá. Musí být zohledněn také vliv rotace pece. Umístění odtahového hrdla by-passu je nejvhodnější v horní části přechodového kusu s mírným náklonem 10–15° od vertikální osy příčného průřezu pece ve směru rotace pece.

Při konvenčním řešení vznikají by-passové odprašky jako vedlejší produkt výroby cementu a vzhledem k vysokému obsahu alkálií nemohou být přidávány zpět k surovinové moučce dle obr. 2.


Obr. 2: Konvenční řešení by-passu

Řešení dle obr. 3 umožňuje hrubé nízkoalkalické odprašky (s obsahem cca 2 % Cl) vracet zpět do surovinové moučky, takže množství vedlejšího produktu (jemné by-passové odprašky s obsahem cca 22 % Cl) je oproti konvenčnímu by-passu až pětkrát nižší.


Obr. 3: Řešení by-passu s využitím hrubých by-passových odprašků zpět do surovinové moučky a přidáváním jemných odprašků do cementu v cementové mlýnici

Hrubší částice lze odseparovat z by-passových plynů pomocí cyklonu a při teplotě cca 350 °C vracet zpět do pece nebo do výměníku. Cyklon je průměru 1500 mm, hranice třídění 10 μm.

By-passové plyny s obsahem jemných podílů jsou ochlazovány na 150 °C, aby je bylo možno odprašovat přes tkaninový filtr. Jemné chloridové odprašky jsou po navlhnutí lepivé, chlór je obsažen v krystalcích KCl.

By-passové odprašky lze tedy mechanickými postupy rozdělit na dvě frakce. Hrubší frakce (částice větší než 70 μm) obsahující převážně slínkový a surovinový prach s nízkým obsahem alkálií včetně CaSO4, dále jemná frakce (částice menší než 70 μm) obsahující slínkový a surovinový prach s vysokým obsahem alkálií. Množství hrubé frakce je 85–90 % a množství jemné frakce je 10–15 % z celkového množství odprašků. Hrubá frakce je recyklována zpět do procesu (homosilo, vstup do výměníku, surovinová mlýnice) a jemná frakce je použita jako přísada do cementu v množství max. 0,5 %, aby sledované škodliviny (Na, K, Cl, stopové prvky) nepřesáhly maximální limity dané normou. Přísada alkalických odprašků má rovněž mírný negativní dopad (až o 5 %) na výsledné pevnosti betonu. Lze konstatovat, že alkalické by-passové odprašky lze kombinovat pouze s velmi kvalitním slínkem a za přísné analytické kontroly kvality výsledného produktu.

Závěrem chci poděkovat mým bývalým kolegům z PSP Engineering a.s. za pomoc při udržování kontaktů, informací a znalostí z průmyslového vývoje vůči VUT v Brně, FSI.




1 Ing. Jiří Malášek, Ph.D, e-mail: malasek@fme.vutbr.cz
Autor: Jiří Malášek
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek