Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Bobcat vytyčuje nový mezník na trhu mikrorypadel

Zveřejněno: 23. 6. 2008

Společnost Bobcat přichází s novými modely mikrorypadel E08 a E10, jejichž konstrukce zajišťuje na trhu rypadel nejlepší možnou kombinaci vysokého výkonu, stability, bezpečnosti obsluhy, ergonomie a odolnosti.

Mikrorypadlo E08 je konvenční model o hmotnosti 1028 kg s maximální rypnou hloubkou 1,82 m. Model E10 je rypadlo s nulovým přesahem zadní části s maximální rypnou hloubkou 1,82 m a hmotností 1066 kg.

Na Stavebních veletrzích v Brně jsme měli možnost zhlédnout, vyzkoušet si a nafotit mikrorypadlo E08.

Mikrorypadla E08 a E10 mají řadu předností

E08 a E10, nejmenší rypadla značky Bobcat, se snadno přepravují.

Obě mají zasouvací podvozek, který snižuje šířku stroje na pouhých 710 mm a umožňuje snadný průjezd standardním vchodem při práci v budovách nebo úzkou brankou při práci na dvorcích a zahradách.

Díky integrované sklopné ochranné konstrukci TOPS dokáží oba stroje navíc projet i nízkými pracovními otvory.


Zasouvací podvozek snižuje šířku stroje na pouhých 710 mm a umožňuje snadný průjezd standardním vchodem

Minimální šířka strojů zajišťuje v omezeném prostoru vynikající manévrovatelnost, kterou u modelu E10 ještě zlepšuje konstrukce s nulovým přesahem zadní části.

Model E10 se díky standardnímu druhému rozsahu rychlosti dokáže rychle pohybovat po pracovišti a pracovat rychleji a účinněji.

Posuvné nástavce radlice (výjimečná vlastnost v této třídě strojů) umožňují snadno a rychle snížit šířku radlice tak, aby bylo možné projet úzkými otvory. Tyto boční nástavce není nutné demontovat a hledat místo pro jejich uložení, jak je tomu třeba u některých jiných strojů dostupných na trhu. Když jsou rypadla E08 a E10 připravena k činnosti, je možné podvozek u E08 rozšířit na 1000 mm, u E10 na 1100 mm a zvýšit tak jejich stabilitu pro použití v jakýchkoli pracovních podmínkách.

E08 a E10 jsou ideálními stroji pro nejrůznější úkoly včetně demolic, renovací, terénních úprav, výkopových prací, odvodňování apod.

Zvýšená bezpečnost a pohodlí

I v této kategorii strojů nabízí jak model E08, tak E10 několik důležitých ochranných prvků zajišťujících bezpečnost obsluhy. Jako opora při nastupování a vystupování slouží záchytné madlo. Výstup a nástup též usnadňuje zcela otevřený a rovný prostor pro nohy obsluhy. Navíc je tento prostor pro nohy navržen tak, aby se dal jednodušeji čistit.

Konstrukce E08 a E10 zajišťuje maximální ochranu nohou, protože ani otočený výložník nemůže do prostoru pro nohy dosáhnout. Ochranu a pohodlí obsluhy u obou strojů dále zvyšuje samonavíjecí bezpečnostní pás.

Na ochranu obsluhy používají tyto modely rozdílné způsoby uzamčení ovládacích prvků a funkcí stroje.


Mikrorypadla E08 a E10 jsou ideálními stroji pro nejrůznější úkoly včetně demolic a bourání

E08 je vybaven supermoderními mechanickými ovládacími prvky a bezpečnostním rámem, který je pro práci se strojem nutno přesunout do dolní polohy. E10 má pokrokové ovládání pomocí joysticku, které je u strojů této třídy naprosto výjimečné. Levou i pravou konzolu, které také slouží jako pohodlné opěrky rukou, je nutné pro práci se strojem přesunout do dolní polohy a zaaretovat.

Polohu ovládacích joysticků lze nastavit podle potřeb jednotlivých pracovníků.

K pohodlí obsluhy mikrorypadel E08 a E10 dále přispívá snížená úroveň hlučnosti obou strojů.

Zvýšená odolnost a prodloužená životnost

Klíčovou vlastností nových mikrorypadel E08 a E10, zejména pro jejich pronajímání, použití při demolicích a ve stavebním průmyslu, je jejich mechanická odolnost.

Konstrukce obou strojů zaručuje prodlouženou pracovní životnost a majitelům snížené provozni náklady. Jak model E08, tak E10 mají konstrukci typu „válec nad výložníkem” použitou i u jiných kompaktních rypadel Bobcat o hmotnosti 1–2 tuny. Jelikož je válec umístěn nad výložníkem, je lépe chráněn při práci ve stísněných prostorech nebo při práci s přídavnými zařízeními.


Kapota motoru umožňuje snadný přístup ke všem důležitým servisním bodům pro provádění běžné údržby, jako je výměna filtrů a oleje

Dalšími prvky, které přispívají k výjimečné odolnosti modelů E08 a E10, jsou ocelové kryty, chránící válec radlice, tři vodicí kladky v systému pásů optimalizující životnost gumových pásů, asymetrické gumové pásy snižující vibrace a protizávaží chránící zadní část obou strojů.

Optimální ochrany pomocného hydraulického vedení a pracovních hadic je dosaženo jejich umístěním dovnitř výložníku a násady. E08 a E10 nabízejí jednoduchou instalaci hadic přídavných zařízení, mezi něž patří celá řada výkopových lžic různých velikostí, srovnávací lžíce a hydraulické bourací kladivo. Na trhu unikátní, na přání dodávaná „demoliční sada” poskytuje doplňkové chlazení umožňující pracovat s bouracím kladivem bez přestávek i v teplém počasí.

Kapota motoru umožňuje snadný přístup ke všem důležitým servisním bodům pro provádění běžné údržby, jako je výměna filtrů a oleje. Plnicí otvor palivové nádrže je umístěn ve vhodné výši, takže obsluha může při doplňování paliva zároveň kontrolovat ukazatel paliva na ovládacím panelu. Kryt palivové nádrže i zadní dveře mají z bezpečnostních důvodů zámek na klíč.

Autor: George Schmalzried
Foto: Archiv firmy Bobcat EMEA, Helena Balcarová
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek