Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Areál SÚS Pardubického kraje hostil Silniční veletrh 2006

Zveřejněno: 23. 7. 2007

Desítky firem a odpovídající množství techniky a příslušenství kompletně pokrývající potřeby komunálních služeb ve stejný okamžik na jednom místě. Tak lze charakterizovat 5. ročník Silničního veletrhu, který se konal 15. září 2006 v areálu SÚS Pardubického kraje v Pardubicích-Doubravicích.

Pátého ročníku silničního veletrhu se zúčastnila celá řada společností se zahraničním kapitálem. Na poslední chvíli se omluvila pozvaná návštěva z partnerského kraje Tübingen ze Spolkové republiky Německo. Počet vystavujících firem má stoupající tendenci. To svědčí i o tom, že nabídka v oblasti komunální techniky je na dostatečné úrovni. Řada výrobců komunální techniky dodává své produkty i na zahraniční trhy a úspěšně konkuruje zavedeným výrobcům. Všichni pozvaní hosté si mohli udělat kompletní přehled o technice a technologiích především pro údržbu a opravy komunikací. Letos se Silničního veletrhu zúčastnilo 43 firem, od výrobců komunální techniky a příslušenství, přes realizační firmy až ke školám, které vyučují odborné profese, po kterých je v současné době značná poptávka.


Pohled na výstavní plochu, v popředí stroje New Holland

Přínos pro uživatele komunální techniky

S myšlenkou uspořádat Silniční veletrh přišel ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Z pohledu osoby, která je zodpovědná za celkový chod SÚS, tedy i výběr a financování technologického vybavení, je takováto akce velmi přínosná. Během jediného dne je soustředěna nabídka dostupné techniky, kterou si lze i vyzkoušet a porovnat navzájem. Současně jsou přizváni i zástupci úřadů, které v řadě případů zadávají komunální práce a někdy i komunální techniku financují. Pro ně je tato služba nedocenitelná a záleží jen na nich, jak této příležitosti využijí. Zkrátka, díky Silničnímu veletrhu mohou uspořit mnoho času a provozních nákladů. Vše navíc tradičně provází znamenité občerstvení a slunečné počasí.


Expozice společnosti CROY

Jak Silniční veletrhy hodnotí, jsme se zeptali právě Miroslava Němce, ředitele SÚS Pardubického kraje.

Miroslav Němec

Silniční veletrh Pardubice je ukázkou nové techniky, materiálů a technologií, ale i setkáním profesních pracovníků silničního hospodářství Pardubického kraje a České republiky v rovině obchodní i společenské. Každoročně se snažíme o zlepšení úrovně výstavy. Letošní ročník můžeme charakterizovat jako úspěšnější v účasti zástupců odborné veřejnosti, lidí z komunální a regionální politiky. Absence našich poslanců parlamentu a ministra dopravy byla způsobena mimořádným zasedáním vyvolaným aktuální politickou situací. V příštím ročníku budeme klást akcent na aktivnější roli vystavovatelů. Dostanou daleko větší prostor v možnosti přizvat větší okruh svých obchodních partnerů a přátel.

Jinak bych chtěl touto cestou poděkovat všem, kteří se přičinili na zdárném průběhu této důležité události.


Kromě náměstka hejtmana Pardubického kraje Ivo Tomana z tribuny promluvili i zástupci města Pardubic a SÚS Pardubického kraje

Zeptali jsme se i náměstka hejtmana a člena Rady Pardubického kraje zodpovědného za dopravu a správu majetku kraje Ivo Tomana, jakým způsobem vnímá Silniční veletrh.

Ivo Toman

Tento silniční veletrh vnímám především jako prezentaci celého silničního hospodářství Pardubického kraje a dále jako možnost zhodnocení naší práce za minulé období.

V oblasti silniční dopravy byl rok 2005 pro Pardubický kraj rokem převratným. V prosinci byl totiž uveden do provozu úsek dálnice D 11 na hranice našeho kraje. Přestože jej lze zatím užívat pouze v polovičním profilu, jedná se historicky o první dálniční kilometry pro Pardubický kraj a tím i napojení na evropskou dálniční síť. Obrovský význam pro silniční dopravu v našem kraji měl i podpis úvěrové smlouvy s Evropskou investiční bankou. Díky ní opravujeme na území našeho kraje přes 60 úseků na silnicích II. a III. třídy včetně mostů za hodnotu 1,2 mld. Kč. Společně s dalšími finančními prostředky z Evropské unie a z rozpočtu kraje investoval Pardubický kraj v roce 2005 téměř 500 mil. Kč a v letošním roce je plán ještě vyšší a to téměř 1 mld. Kč.

Silniční dopravě se zatím v našem kraji daří. To samé jsem popřál účastníkům silničního veletrhu při jeho zahájení. A to jak v pracovním tak i v osobním životě.

Za vyjádřené názory všem osloveným děkujeme a přejeme hodně sil do boje za sjízdné a bezpečné komunikace.


Minirypadlo AMMANN YANMAR si u stánku firmy Sacharčuk, s.r.o. mohli vyzkoušet malí i velcí kluci

Správa a údržba silnic Pardubického kraje

je krajská příspěvková organizace, se sídlem v Pardubicích-Doubravicích. Je organizací zřízenou pro zajišťování správy a údržby silnic II. a III. tříd v majetku Pardubického kraje. Na základě smluvního vztahu s organizací Ředitelství silnic a dálnic ČR zajišťuje částečně i údržbu silnic I. tříd. Hlavní činností SÚS Pardubického kraje je zejména zajištění zimní a letní údržby silnic v Pardubickém kraji, tedy:

  • zabezpečení údržby a oprav silnic s cílem odstranit závady ve sjízdnosti, opotřebení nebo poškození silnic, jejich součástí a příslušenství
  • zajištění údržby a oprav mostů
  • zabezpečení sjízdnosti silnic v zimním období dle plánu zimní údržby
  • zabezpečení prohlídek silnic a souvisejících objektů v souladu s právními předpisy a příslušnými technickými normami
  • vedení majetkové evidence silnic, mostů, silničního příslušenství, pozemků a dalších nemovitostí
  • zajištění inženýrské a investorské činnosti.

Firma KOBIT s.r.o. prezentovala své zametací stroje

Správa a údržba silnic Pardubického kraje mimo své hlavní činnosti provádí doplňkovou ekonomickou činnost - práce a služby pro ostatní vlastníky komunikací. Jedná se prakticky o kompletní servis v oblasti silničního stavitelství, tedy především:

  • běžná údržba a opravy povrchů komunikací
  • obnova a údržba, příp.osazení nového dopravního značení
  • obnova a údržba silničního příslušenství a silniční zeleně (krajnice, příkopy, svodidla...)
  • zajištění dopravy a mechanizace
  • technický servis v silničním hospodářství, dozor
  • prodej materiálů pro zajištění zimní údržby silnic

Malá stavební technika firmy NTC STAVEBNÍ TECHNIKA spol. s r.o.

V roce 2004 Správa a údržba silnic Pardubického kraje získala jako první z organizací zabývajících se správou a údržbou silnic v České republice certifikát o zavedení a používání systému řízení jakosti, odpovídající ČSN EN ISO 9001:2001 pro obory činností správy silnic II. a III. tříd a údržbu komunikací. Zavedením systému řízení jakosti organizace zkvalitnila poskytování svých služeb s ohledem na požadavky zákazníků, kterými jsou Pardubický kraj, Ředitelství silnic a dálnic České republiky, obce a města v Pardubickém kraji, privátní objednatelé a přeneseně vlastně všichni uživatelé silnic II. a III. tříd v Pardubickém kraji. Hlavním úkolem a cílem organizace pro příští období je nadále zkvalitňovat systém poskytování služeb a co nejlépe tak uspokojovat požadavky svých zákazníků.


Expozice firmy UNIKONT s.r.o.
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Petr Volf
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek