Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Co nového nabízí BC Stavo s.r.o. v Plzni?

Zveřejněno: 1. 12. 2006

BC Stavo s.r.o. z Plzně má stále co nabídnout a přichází pravidelně vždy s přehlednými informacemi o novinkách z oblasti stavební techniky. Tentokrát se zaměřila na cenově dostupné zeminové (někdo je ještě nazývá tahačové) válce značky ZOOMLION, americké speciální zámky na stavební stroje firmy ELC, které vám může bez problémů dodat, a rypadlové a nakladačové zubové korunky španělského výrobce MTG, které s úspěchem prodává již několik let. Zde se mimo jiné také dozvíte, jak legendární „červené zuby“ bezpečně poznáte od cílených napodobenin.

1. Zeminové válce Zoomlion

K úspěšnému hutnění zeminových těles a podkladních vrstev vozovek se dnes používají samojízdné vibrační válce s kloubovým rámem, kde přední polorám nese vibrující běhoun a zadní část pak trakční jednotku s kabinou. Někdo je nazývá díky trakční jednotce tahačovými válci. V poslední době se ale rozšiřuje název nezohledňující již jejich konstrukci, ale naopak, jejich převážné určení: válce zeminové. Jak již bylo dříve na těchto stránkách zmíněno, společnost BC Stavo s.r.o. navázala úzkou obchodní spolupráci s italskou firmou HPM Piacenza, která – obdobně jak je tomu u již dříve zmíněných minirypadel Sunward – funguje jakožto velmi užitečný mezičlánek při vstupu moderní a cenově přijatelné čínské techniky na český a slovenský trh. Další z takto představených značek je ZOOMLION, specializovaná na silniční a betonářské stroje.


Zoomlion ZY 12 - moderní čínská hutnicí technika vstupuje na náš trh

Jako jeden z prvních jejích strojů představme zeminový válec YZ12, který (při své dostupné ceně) nijak nezaostává za stroji běžnými na evropském trhu. Jak již typové označení napovídá, jedná se o stroj celkové hmotnosti 12 tun, kde na hutnicí běhoun připadá statické zatížení 7,2 t. Použit je v této technice oblíbený motor Cummins, hydraulika Rexroth a Parker, náprava No-Spin, ložiska FAG atd. Přední vibrující běhoun s dvěma nastavitelnými frekvencemi 29 a 32 Hz a odstředivou silou 260 nebo 160 kN je i hnací, což umožňuje práci na svahu a průjezdnost i těžším terénem. Kabina je standardně vybavena klimatizací a jednoduchým logickým ovládáním se snadno opravitelnými prvky.

Nakonec i zajímavý, působivý výtvarný design kapotáže dotváří pozitivní dojem o tomto stroji, prvním z typové řady válců Zoomlion uváděných na evropský trh. Cena příjemně překvapí a umožňuje vybavit se touto moderní technikou i firmám, pro něž byl válec této kategorie zatím cenově nedostupnou záležitostí.


Promyšlená konstrukce, mezinárodní komponenty a zajištěný servis-zajištěná konkurenceschopnost válců Zoomlion

2. Speciální zámky na stavební stroje

Krádeže stavební techniky se bohužel nevyhýbají ani českým uživatelům. Americká firma ELC – Equipment Lock Company přichází cestou firmy BC Stavo s.r.o. na náš trh s řadou speciálních přídavných zámků, které činí odcizení těchto strojů podstatně komplikovanějším. Prvních z nich je Backhoe Lock – speciální přídavný zámek volantu pro nakladače a rypadlo-nakladače s řadicí nebo reverzační pákou pod volantem. Při zamčení jsou volant i páka pevně spojeny několika ocelovými trny.


Zámek volantu nakladačů a rypadlo-nakladačů BACKHOE LOCK

Dalším zámkem je Excavator Lock, zamykající páky ovládající pojezd pasů pásových rypadel všech velikostí v poloze vzájemně opačné, čili po nastartování se rypadlo může jen točit na místě (pokud je vůbec nastartování možné).


Zámek ovládacích pák pásů rypadel všech velikostí EXCAVATOR LOCK

Zmiňme se ještě o zámku Stabiliser Lock, který se nasazuje na vysunutou pístní tyč nějakého hydraulického válce stroje parkujícího v poloze, v níž jím nelze odjet (např. vzepřená dozerová radlice nebo nakladačová lžíce o terén) nebo lze odjet s nepřijatelnými komplikacemi (např. zamčené kloubové řízení nakladače v zatočené poloze, zamčený vztyčený výložník autojeřábu apod.).


Zámek hydraulických válců ve vysunuté poloze STABILISER LOCK

Zajímavým – a to nejen pro stavbaře – je zámek Trailer Lock, který – jak již název napovídá – je určen k zajištění ojí přívěsů před odtažením. Je použitelný pro přívěsy s ojí s okem bez ohledu na jeho průměr i s protikusem do tažné koule ISO. Lze tak účinně zablokovat odtah běžných i speciálních přívěsů, pojízdných kompresorů, elektrocentrál, maringotek atd.


Zámek ojí veškerých přívěsů TRAILER LOCK

3. Červené zuby jen s logem MTG

Firma BC Stavo s.r.o. již cca 6 let úspěšně dodává kvalitní rypadlové a nakladačové zubové korunky španělského výrobce MTG (dříve Metalogenia). Jejich kvalita se výrazně prosadila u našich uživatelů, navzdory počáteční nedůvěře ve španělskou techniku. Tyto zubové korunky jsou charakteristické svojí tmavorudou barvou a nálitkem loga MTG. Staly se časem synonymem kvality jakožto legendární „červené zuby”, vyžadované bagristy u svých nadřízených. Jeden náš konkurent na jejich oblibu zareagoval tak, že svůj sortiment rozšířil o běžné zuby natřené podobně na červeno, aby tak prostě mohl nabídnout tolik žádané „červené zuby”. Skutečně kvalitní zubové a riprové korunky MTG ovšem vždy mají na sobě kromě zmíněné barvy vždy i nálitek loga MTG, čímž je bezpečně poznáte od cílených napodobenin.

Firma BC Stavo s.r.o. nabízí 2 řady zubů: zuby standardní různých výrobců pro zákazníky, jimž jde jen o nízkou pořizovací cenu a přiměřenou kvalitu, a zuby s vysokým parametrem cena versus užitná hodnota (značky MTG) pro zákazníky hledající maximální efektivnost zubového systému.

Foto: Archiv firmy BC Stavo s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek