Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

75 let elektrického nářadí Bosch

Zveřejněno: 5. 11. 2003

V tomto roce je tomu 75 let, co započala úspěšná cesta vývoje a výroby elektrického ručního nářadí Bosch. Zpočátku se ve firmě vyráběly elektrické strojky na stříhání vlasů, postupně se sortiment rozšiřoval až k akumulátorovému nářadí pro řemeslníky, průmysl i kutily. Dnes je firma především díky své široké nabídce a kvalitě jednoznačnou evropskou špičkou na trhu s nářadím.



V roce 1928 začal zakladatel firmy - pan Robert Bosch - vyrábět první elektrický strojek na stříhání vlasů pod označením Fortex. Pohonný elektromotor tohoto strojku byl vestavěn do rukojeti, což bylo svého času revoluční řešení.
Od tohoto momentu započala epocha úspěšného 75-ti letého vývoje elektrického nářadí Bosch. V roce 2002 dosáhl celosvětový obrat nářadí Bosch hodnoty 2,7 miliard euro a jenom v Evropě se prodá každou jednu sekundu jeden kus zeleného nářadí Bosch pro kutily.

Firma Bosch má dnes širokou nabídku pro každou uživatelskou skupinu, pro řemeslníky, průmysl či domácí kutily, od příklepových vrtaček až po okružní pily. Za vývojovými roky Bosch jsou vidět znatelné výsledky – objev první kmitací pilky, rychloupínacího systému SDS nebo například jeden z posledních celosvětových objevů – první univerzální detektor Bosch, který nalezne pod zdivem či v betonu kromě železných materiálů také plastové potrubí. Nový technický pojem »vrtací kladivo« byl firmou Bosch představen již v roce 1932. Od té doby se stal synonymem pro tvrdou práci s betonem.

Katalog příslušenství dnes obsahuje více než 8 000 různých položek. Průmyslové nářadí Bosch dnes pracuje v mnoha výrobních závodech při sériových produkcích 24 hodin denně. Důležitým cílem značky Bosch bylo a je nabídnout možnost ulehčení práce.
Stejně revolučním řešením, jako bylo přenesení hnacího motorku přímo do rukojeti, je v posledních letech vtělení části hnací energie přímo do ručního nářadí. Pro práce nezávislé na dostupnosti elektrické sítě nabízí firma Bosch systémové řešení v podobě akumulátorového nářadí.

V bezšňůrovém provedení nabízí jak lehké akumulátorové šroubováky s články 9,6 - 12 V, tak silné vrtací příklepové šroubováky s články 14,4 - 24 V, vrtací kladiva, okružní a kmitací pilky, ocasky, hoblíky, úhlové brusky či kappovací pily.
Stejně tak jako dříve byl strojek Fortex prodáván pod značkou Eisemann, nabízí i dnes firma Bosch své nářadí pod různými značkami. V Evropě jsou to vedle značky Bosch také značky Skil a Dremel, v oboru příslušenství na opracování betonu má dobré jméno také dceřinná společnost firmy Bosch – značka Hawera.




1) Zpracováno podle firemních materiálů
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy, Robert Bosch
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek