Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

2007 – úspěšný rok demoličních rýpadel KOMATSU

Zveřejněno: 5. 5. 2008

Demoliční rýpadla Komatu se na český a slovenský trh dodávají více než 10 let a za tu dobu se již dobře zabydlela u řady demoličních firem. Loňský rok patří k těm nejúspěšnějším a nového majitele našlo celkem 9 nových demoličních strojů Komatu na našich trzích. Úspěch je o to významnější, že se všechno jedná o stroje s dlouhým dosahem 23–27 metrů (High Reach Demolition – HRD).

Demoliční hydraulická rýpadla KOMATSU nabízejí svým uživatelům velké množství variant provedení a velikostí strojů od universálních menších a středních rýpadel pro odklízení demolic přes speciálně sestavených strojů s přímými výložníky pro efektivní provádění demolic v nižších výškách až po unikátní stroje s vysokými výškovými dosahy. Obrovské zkušenosti především v Japonsku a hojné nasazování rýpadel KOMATSU na demoličních akcích po celém světě potvrzují postavení značky KOMATSU jako světové jedničky v prodeji rýpadel.


Obr. 1: Demoliční rypadlo má pro potřeby demolic v nejvyšších výškách zesílený rám stroje, ochranné mříže kabiny, plynule naklopitelnou kabinu a přídavné hydraulické okruhy pro práci s demoličním pracovním nářadím.

Demoliční rýpadla jsou odvozenou variantou hydraulických rýpadel. High Reach Demolition, jak je užívaný anglický název, je speciální stroj, který se skládá ze speciálního prodlouženého výložníku, středního mezikusu, prodloužené násady a pracovních nůžek, viz obr. 1. Vlastní rýpadlo má pro potřeby demolic v nejvyšších výškách zesílený rám stroje, ochranné mříže kabiny (viz obr. 3), plynule naklopitelnou kabinu a přídavné hydraulické okruhy pro práci s demoličním pracovním nářadím. Moderní stroje mají navíc rozdělen výložník do třech kusů (obr. 1, obr. 5), jež umožňují používat stroj bez středního kusu výložníků pro snížený výškový dosah, či naroubovat podkopové zařízení na základní část výložníku a umožnit stroji kvalitní použití jako podkopového stroje například při odklízení zbytku demolice.


Obr. 2: Systém hydraulického rychloupínání a hydraulických rychlospojek výrazně usnadňuje a zkracuje dobu demontáže či výměny za podkové rameno.

Nejprodávanějšími modely demoličních rýpadel KOMATSU jsou stroje s dlouhým dosahem, typy odvozené z podkopových strojů o hmotnosti 35 a 45 tun, viz. obr. 1, 4 a 5. Jedná se o typy PC350HRD-8 a PC450HRD-8. Oba vycházejí z nejmodernější řady-8 rýpadel a vyznačují se bezkonkurenční citlivosti, přesností ovládání, ale i výbornou stabilitou a ekonomikou provozu. Výškový dosah u menšího modelu je 23 m a u většího 27 metrů. Pro dlouhodobější práci v nižších výškách lze snadnou demontáží vyjmout střední díl výložníku (obrázky 1, 4, 5).


Obr. 3: Plynule hydraulicky naklopitelná kabinou o 30° zajišťuje výborný výhled ze stroje a vysokou úroveň pohodlí pro obsluhu.

Systém hydraulického rychloupínání a hydraulických rychlospojek (obr. 2) výrazně usnadňuje a zkracuje dobu demontáže či výměny za podkové rameno. Stroje jsou vybaveny plynule hydraulicky naklopitelnou kabinou o 30° zajišťující výborný výhled ze stroje na pracovní nářadí a vysokou úroveň pohodlí pro obsluhu, viz obr. 3.

Demoliční rýpadla KOMATSU jsou stejně jako všechny střední a větší stroje KOMATSU standardně vybaveny zdarma pro své uživatele sledovacím systémem KOMTRAX.


Obr. 4: Demoliční rýpadla KOMATSU sestávají z prodlouženého výložníku, středního mezikusu, prodloužené násady a pracovních nůžek. Výložník je navíc rozdělen do třech kusů, jež umožňují používat stroj bez středního kusu pro snížený výškový dosah, či naroubovat podkopové zařízení na základní část výložníku.

Tento systém pracuje na bázi GPS satelitního sledování polohy strojů a předává údaje o stroji z monitoru stroje. Zajišťuje tak trvalou kontrolu pro majitele a servisní pracovníky nad polohou a pohyby stroje, dále kontrolu jeho funkcí, chyb a případně závad při provozu a soustřeďuje informace o využití a vytíženosti stroje v práci. Tento systém za prvé trvale sleduje polohu stroje a neprodleně hlásí jakýkoliv pohyb stroje mimo vymezené pracoviště.

Dále za běžných podmínek hlásí 1x denně (obvykle v noci) všechny údaje o provozu stroje, počtu odpracovaných motohodin, jeho vytížení, použití přídavných pracovních zařízení, či o stavu paliva v nádrži a přesný průběh spotřeby stroje.

Třetí významnou oblastí sledování stroje je hlášení o provozních teplotách jednotlivých částí stroje, nenormálních jevech při provozu, hlášení závad a poruch a diagnostika těchto závad. Tyto údaje jsou pomocí satelitu předávány do ústředí a jsou poskytování prostřednictvím Internetu oprávněným pracovníkům uživatele a distributora pro vyhodnocení a případně pro odpovídající servisní zásah.


Obr. 5: Použití demoličních rýpadel je stále oblíbenějším způsobem odstraňování starých staveb a budov především z důvodu vysoké efektivnosti, větší šetrnosti k okolí, nižší prašnosti a nebezpečnosti. U některých druhů staveb je to často jediný možný způsob jejich likvidace.

Servisní střediska jsou tak neprodleně informována o signálech budoucích možných závad, což umožňuje okamžitě reagovat.

Majitelům strojů se nabízí možnost pravidelně sledovat způsob používání a využití jejich strojů, včetně denních, týdenních a měsíčních přehledů jednotlivých strojů. Dostávají tak do rukou velice účinný nástroj pro zvyšování efektivity práce. Tyto údaje se k nim dostávají bez nutnosti výkazů poskytovaných strojníky a bez nebezpečí jejich zkreslování.

Použití demoličních rýpadel je stále oblíbenějším způsobem odstraňování starých staveb a budov především z důvodu vysoké efektivnosti, větší šetrnosti k okolí, nižší prašnosti a nebezpečnosti (obr. 5).

U některých druhů staveb je to často jediný možný způsob jejich likvidace. Značka KOMATSU patří k průkopníkům této technologie. I v České republice pracuje již řadu let úspěšně několik demoličních verzí hydraulických rýpadel KOMATSU k plné spokojenosti svých uživatelů.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek