Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

11. Mezinárodní strojírenský veletrh v Nitře

Zveřejněno: 8. 6. 2004

Ve dnech 25. – 28. 5. 2004 se na výstavišti Agrokomplex v Nitře uskutečnil 11. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Všeobecná strojírenská platforma v sobě, tak jako v předchozích ročnících, zahrnovala komplex pěti tematických výstav, rozčleněných do 23 základních komoditních skupin.



EUROWELDING (spolu s akcí CAST-EX) je nejstarší součástí veletrhu; probíhá jako již 10. ročník. Jejím nomenklaturním zaměřením je sváření a technologie pro sváření, zatímco CAST-EX se věnuje slévárenství, hutnímu a metalurgickému průmyslu. Pod názvem CHEMPLAST proběhl 8. ročník výstavy plastů pro strojírenství, nejmladší EMA (4. ročník) je výstava elektrotechniky, měření, regulace a automatizace.
Z hlediska většiny čtenářů tohoto časopisu byl asi nejzajímavější součástí celé akce STAVMECH - 6. ročník mezinárodní výstavy stavební a manipulační techniky, podle kterého se veletrhu také někdy přezdívá »slovenská BAUMA«. I přesto, že takové označení je samozřejmě nutné brát s rezervou (počítaje s potenciálem slovenského trhu), patří alespoň na Slovensku svým rozsahem mezi největší specializované
výstavy.
Letošního STAVMECHu se zúčastnilo 90 vystavovatelů a firem. Největší expozice patřily takovým firmám, jako je HYDREX z Hriňové, Kuhn Slovakia, Phoenix Zeppelin, CSM, JUNGHEINRICH, Terrastroj, KLC, NORWIT, Matador Machines nebo Slovnaft.
Celkově zaplnilo nitranské výstaviště téměř 900 vystavovatelů a spoluvystavovatelů, kteří zastupovali dalších bezmála 200 firem z 25 států celého světa.
Tradičně nejpočetnější zastoupení měla Česká republika, dále SRN a Rakousko, které následovala Francie. Kromě toho se veletrhu – buť přímo, nebo prostřednictvím zastoupení – účastnily firmy z Japonska, Ma.arska, Švýcarska, Velké Británie, Dánska, USA, Švédska, Finska, Izraele, Holandska, Itálie, Číny a dalších zemí.

Doprovodný program
Mezinárodní seminář »Slovenské strojírenství po vstupu do EU«, organizovaný Svazem strojírenského průmyslu SR, aktuálně odrážel jak vstup Slovenska do EU, tak i důležitost, jakou strojírenství pro tuto zemi měl a má.
Jeho podíl na průmyslové výrobě SR sice po roce 1990 prudce poklesl a zastavil se až o čtyři roky později, dnes je však již opět trvale na vzestupu a v minulém roce dosáhl již 28 % celkové průmyslové výroby.
Mezi další diskutovaná témata doprovodného programu patřily Požadavky na bezpečnost strojů – aplikace systémů automatizace řízení, Kvalita a spolehlivost strojů, Nové trendy v konstrukci a v tvorbě technické dokumentace nebo pro Slováky obzvláště aktuální problematika Kooperace v oblasti automobilového průmyslu.

Součástí doprovodného programu byly tradičně i soutěže. Každý vystavovatel mohl do klání o »Cenu veletrhu« přihlásit svůj exponát, představovaný na veletrhu.
Tuto cenu obdrželo za své exponáty celkem devět vystavovatelů. Druhou, nejméně významnou soutěží, je klání o Nejlepší strojírenský výrobek roku 2003. Vyhlašovatelem této soutěže je Svaz strojírenského průmyslu SR.

CENY MSV 2004 NITRA

Vystavovatel: AXA CNC stroje, s.r.o. Hořovice, CZ
Výrobce: AXA CNC stroje, s.r.o. Hořovice, CZ
Název exponátu: Vertikální kompaktní centrum s pojízdným stojanem Model VCC
Za vysokou technickou úroveň obráběcího centra

Vystavovatel: TRENS a.s., Trenčín
Výrobce: TRENS a.s., Trenčín
Název exponátu: Elektronický soustruh SE 520 NUMERIC Za nový vývojový typ soustruhu s netradičnými prvky
Vystavovatel: TRUMPF SLOVAKIA s.r.o., Košice
Výrobce: TRUMPF GRUSCH AG, Grusch, Švýcarsko Název exponátu: Laserová dělička TRUMATIC L 3050 Za provedení laserového vyřezávacího stroje s výkonnými parametry

EUROWELDING
Vystavovatel: TOMI WELD s.r.o., Bratislava
Za výrobek: Samozatmívací svářecí maska A-S-T 320 Ex KIRILON, Švýcarsko
Výrobce: AST Systems AG Ebnat- Kapel, Švýcarsko
Jako jediná na evropském trhu má trojsenzorovu techniku, která výrazně zvyšuje ochranu zraku svářeče a jeho bezpečnost. Pomáhá tím zvyšovat kvalitu svářečské výroby.

STAVMECH
Vystavovatel: KUHN - Slovakia s.r.o., Bratislava
Za výrobek: Kolový nakladač – kloubový KOMATSU WA 250-5
Stroj se vyznačuje vyšší mírou pohodlí obsluhy, vysokým výkonem a téměř bezúdržbovým provozem

EMA
Vystavovatel: PRIMA BILAVĆÍK, s.r.o. – Uherský Brod
Za výrobek: Multisenzorový měřicí stroj Video – Check
Výrobce: Werth Messtechnik, GmbH Gisen Německo
Za technicky vyspělé řešení 3D měření s vysokou přesností

CHEMPLAST
Vystavovatel: MATADOR a.s., Púchov
Výrobce: MATADOR a.s., div. MACHINERY, Púchov
Název exponátu: Vulkanizačný hydraulický lis sloupový MATADOR CP45
Za vysokou technickou úroveň provedení vulkanizačního hydraulického lisu.
Autor: Marcel Hrdý
Foto: Marcel Hrdý
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek