Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Zvyšte produktivitu svých strojů pomocí prvotřídních zubů ESCO Ultralok®

Zveřejněno: 29. 5. 2015

Výkon rypadla nebo nakladače nezávisí pouze na jeho hmotnosti, výkonu, rypné a zvedací síle či ostatních technických parametrech. Důležité je také příslušenství, jehož vhodnou volbou nejen zlepšíme pronikání do terénu, ale také snížíme spotřebu a ušetříme finance.

ESCO Ultralok® U30A na rýpadle, Německo

Všichni jsme již jistě řešili situaci, kdy nás při práci na zakázce tlačí čas a kdy potřebujeme, aby vše fungovalo na 100 %. Právě tehdy nejvíce oceníme spolehlivý dobře servisovaný stroj. Stejným způsobem je potřeba nahlížet také na příslušenství, v našem případě na lžíce a lopaty.

Zubový systém ESCO Ultralok®

Prodloužená životnost nářadí znamená delší interval výměn a úsporu mzdových nákladů. Zvýšený výkon při penetraci a výborná pronikavost zubů ESCO, dosažená díky menší výšce nosu unikátního trojúhelníkového tvaru a díky hladkému přechodu mezi zubem a adaptérem, má významný vliv na hospodárnost provozu stroje, ovlivňuje spotřebu paliva, míru opotřebení čepů a pouzder výložníku, namáhání hydraulického systému a především rychlost pracovních cyklů stroje.

Jedná se o inovační a nákladově rentabilní zubový systém vhodný při jakémkoli nasazení nakladače či rýpadla. Nejpodstatnější částí je u systému Ultralok® integrovaný zámek, sestávající se, na rozdíl od tradičních trojdílných zubových systémů z minulosti, pouze ze dvou kusů. Ultralok® je skutečný systém ovladatelný bez použití kladiva, nikoliv jen „pojistka uzamykaná bez použití kladiva". Pro uživatele poskytuje bezpečnost práce na vyšší úrovni, zredukovaný stav zásob a zjednodušenou rychlou výměnu v terénu. Při výměně zubů není potřeba používat speciální nářadí, stačí běžně dostupný klíč s ráčnou.

Zuby Ultralok jdou velmi snadno měnit
Zuby Ultralok jdou velmi snadno měnit
Opotřebený a nový zub Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A
Opotřebený a nový zub Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A

Delší životnost oproti jiným systémům zabezpečuje v průměru o 15 % více opotřebitelného materiálu na činné části zubu. Tvrdší a houževnatější legovaná ocel a tvar umožňují snadnou pronikavost. Spolehlivost v provozu zlepšuje o 10 % větší stabilita kontaktních ploch než u nejbližší konkurence a snížené namáhání zámku, neboť ten díky své poloze není vystaven opotřebení.

Hlavní přednosti a výhody zubového systému Ultralok®

  • Zvýšený výkon při rýpání, který je dosažen menší výškou nosu, hladkým přechodem mezi zubem a adaptérem, a zcela novými aerodynamickými tvary zubů.
  • Usnadnění práce díky pojistce integrované přímo do zubu.
  • Vyšší bezpečnost oproti jiným řešením, neboť se při práci se systémem používá pouze jednoho nástroje (páčidla), nikoliv kladiva.
  • Delší životnost kovových dílů díky používání houževnatější slitiny oceli, a to až o 15 % oproti jiným systémům.
  • Nižší náklady na údržbu díky delší životnosti.
  • Vyšší spolehlivost díky lépe stabilizovaným spojovacím plochám a umístění zámku v místě nejmenšího namáhání.
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A na nakladači, Německo
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A na nakladači, Německo
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U20 na rýpadle, Belgie
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U20 na rýpadle, Belgie

Zkušenosti z praxe

Švédská společnost Sand & Grus AB Jehander, člen skupiny Heidelberg Cement Group, se rozhodla v roce 2010 vybavit lopatu nakladače Volvo L350F systémem Ultralok® U55 AP. Důvodem pro nahrazení originálních zubů byla skutečnost, že při práci v náročných podmínkách provozu docházelo k jejich velkému oděru a poklesu penetračních schopností, což si vyžadovalo časté výměny. Nových zubů se na nakladači vyměnilo již několik sad a majitelé jsou s nimi velice spokojeni. Strojník Michael Farnerud spolu s manažerem provozu se vyjádřili následovně: „Jsme ohromeni, že zuby Ultralok zůstanou ostré a velmi dobře pronikají materiálem až do úplného opotřebení. Jejich životnost je ve srovnání s původními zhruba dvojnásobná.” Thomas Torslund, který má na starosti strojový park, k tomu dodal následující: „Nový zub U55AP váží 28,7 kg. Když ho opotřebovaný sundáváme, tak má zhruba 9,5 kg, což odpovídá 33 % původní hmotnosti.” Torslund přidává ještě poznatek: „Díky tvaru zubu a tvaru adaptéru je adaptér dobře chráněn, což prodlužuje životnost celého sytému.” Na závěr ještě Michael Farnerud zdůrazňuje: „Zuby Ultralok jdou velmi snadno měnit. V praxi trvá výměna zubů na lopatě asi 30 minut, zatímco u původních zubů to bylo 90 minut.

Nový zub U55AP o hmotnosti 28,7 kg a tentýž zub opotřebený o hmotnosti 9,5 kg
Nový zub U55AP o hmotnosti 28,7 kg a tentýž zub opotřebený o hmotnosti 9,5 kg

Další zajímavá zkušenost pochází z Německé firmy AWR Abbruch GMBH zabývající se demolicemi. Nedůvěra a špatné zkušenosti s výměnnými zubovými systémy vedly její majitele k tomu, že systémem ESCO byly nejprve na zkoušku nahrazeny pouze 2 lopaty z celkových 60. Pan Dani Viga, který ve firmě pracuje šest let, k tomu uvádí: „Systémem Ultralok® jsem potěšen. Pomáhá nám zvyšovat produktivitu a vydrží mnohem déle než systémy, které jsme používali v minulosti.” Podle Daniho vydrží ESCO Ultralok® nejméně 650 hodin, což je v porovnání s původními minimálně o 50 % více.

Díky společnosti RENOMAG spol. s r.o. byl systém Ultralok® v České republice testován ještě před oficiálním uvedením na trh. Uveďme například zkoušku v kamenolomu v Dolních Kounicích na stroji Volvo EC360B LC, při níž bylo dosaženo velmi dobrých výsledků již při prvním nasazení zubů. Přestože se jednalo o spíše penetrační tvar „C" (v té době ještě těžší „H" varianta pro těžbu nebyla k dispozici), první výměna byla nutná až po 800 motohodinách, což, v porovnání s dříve používaným standardním typem zubů, byla více než trojnásobná životnost. Od té doby na lžících vyrobených či opravených firmou RENOMAG spol. s r.o. pro zákazníky v České republice bylo uvedeno na trh více než 5 tisíc držáků zubů systému ESCO Ultralok® a používání tohoto zubového systému je uživateli hodnoceno vesměs kladně.

Držák zubu za 1 Kč

Vyzkoušejte kvalitu zubů ESCO již nyní! Společnost RENOMAG spol. s r.o. spolu s ESCO Corporation pro Vás v letošním roce připravila mimořádnou akci. Držák k zubům ESCO Ultralok® a SV2® nyní pořídíte za 1 Kč. Akce platí jen pro koncové uživatele při výrobě nebo opravách lžic a lopat společností RENOMAG spol. s r.o. za požití zubů velikosti U20 až U55, ve velikostech U60, 65SV2 a 70SV2 při přechodu z jiného zubového systému. Více informací viz kontakt.

Literatura:

[1] Zubový systém ESCO Ultralok®, Těžební stroje 1/2014, stavebni-technika.cz/c1550

[2] Ultralok® Tooth System 50% added wearlife over competitors a Choose Ultralok® tooth system to extend your wear life, www.roylances.com.au.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek