Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Ze dvou strojů vyrobili speciální rýpadlo. Říkají mu Bahňák a moc podobných v Česku nenajdete

Zveřejněno: 15. 6. 2020

Znalci na první pohled poznají, že nejde o sériové rýpadlo, ale o unikátní stroj vybavený podvozkem s rozšířenými a prodlouženými pásy, které mu umožní operovat v extrémních podmínkách určení. Na dnech bahnitých rybníků.

Bahňák je určený pro pohyb v místech, kde by běžná rýpadla utonula

Specifická práce, jakou je čištění rybníků bez pevného dna zřízených třeba i před několika stovkami let, často vyžaduje stroj s širokými pásy. Právě velká plocha pásů totiž umožňuje rozložit váhu na co největší plochu, a tím pádem i pohyb v místech, kde by běžná rýpadla utonula.

Vzhledem k tomu, že se do Česka nové stroje se širokými podvozky nedovážejí, je potřeba hledat řešení v podobě spojení osvědčených pásových podvozků s novými sériovými stroji. Takto koneckonců vznikl i popisovaný nový „Bahňák“, který technici postavili na základě vrchní části rýpadla CAT 316E a speciálního podvozku o délce 430 cm osazeného pásy šířky 140 cm.

Úkolu se chopil tým specialistů v čele s Jiřím Bešťákem a Martinem Hákem. „Bahňák je postavený ze dvou různých strojů. Největší výzvou pro nás bylo nastavit ho tak, aby si bez problémů poradil s mnohem větším a těžším pásem, který klade hydromotoru výrazně větší odpor. Ve svých propočtech jsme museli myslet i na to, aby hydraulická pumpa stroje utáhla i masu bahna, v níž je stroj během činnosti ponořený,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Bešťák ze servisního střediska Zeppelin v Modleticích s tím, že důležité bylo zachovat výkon i rypnou sílu. Hmotnost a výkonové parametry nejsou redakci známy, momentálně je zjišťujeme.

Důležité poslání

Odbahňování dna rybníků má za cíl zlepšit schopnost zadržovat vodu v krajině, podílí se v boji proti suchu a současně hráje roli v soustavě opatření proti případným povodním. „Bez těchto specifických strojů se neobejdeme,“ uvedl k novému rýpadlu Ing. Ladislav Zmuda ze společnosti PAS Natura, která se zaměřuje na výstavbu a revitalizaci vodních ploch a nádrží. Za šestnáct let působení na českém trhu má firma za sebou stovky úspěšných projektů, včetně Šeberáku, Hostivařské přehrady nebo pražského Džbánu.

Nový bahňák je druhým rýpadlem svého druhu sloužícím v řadách firmy. První exemplář byl pořízen zhruba před rokem a další konverze je naplánovaná v nejbližších týdnech.

Foto: Zeppelin CZ
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek