Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Vrtací a sekací kladiva Bosch s tlumením vibrací

Zveřejněno: 7. 9. 2012

Početnou rodinu vrtacích a sekacích kladiv pro profesionály se značkou Bosch rozšířily v letošním roce dvě novinky: vrtací kladivo GBH 8-45 DV Professional a sekací kladivo GSH 11 VC Professional. Jsou unikátní především díky antivibrační technologii, která zvyšuje komfort při práci a umožňuje prodloužení povolené provozní doby obou kladiv.

V novém nářadí firma Bosch zúročila již osmdesát let zkušeností s výrobou vrtacích kladiv. V roce 1932 zkonstruovala své první vrtací kladivo. Bylo zcela přizpůsobeno potřebám profesionálů, mělo již příklepový mechanismus pro vrtání a sekání a umožnilo tak v porovnání s ostatním dosud používaným nářadím výrazně rychlejší pracovní postup. Toto kladivo oslavilo svou premiéru před 80 lety na veletrhu v Lipsku a nastavilo tak pomyslný milník ve stavebnictví.

Nové standardy

Od roku 1932 firma Bosch neustále vylepšovala konstrukci svého prvního kladiva a často držela roli technologického lídra v této oblasti. Mnoho technických vylepšení vytvořilo v této kategorii nářadí nové standardy. Příkladem může být držák nástrojů SDS-plus, představený v roce 1975, který umožňuje rychlou výměnu příslušenství bez nutnosti použít další dodatečné nářadí. Tato inovace byla následně v roce 1990 zdokonalena v systém SDS-max pro větší velikosti vrtáků a sekáčů.

Dalšími konstrukčními milníky jsou celosvětově první dvoukilové vrtací kladivo (1981), celosvětově první bezdrátové kladivo (1984), světově první akumulátorové kladivo s lithium-iontovou technologií (2005) a celosvětově první SDS-plus kladivo s aktivním tlumením vibrací (2011).

Vrtací kladivo GBH 8-45 DV Professional

Nové, mimořádně výkonné, osmikilové vrtací kladivo GBH 8-45 Professional DV je poháněno motorem o výkonu 1500 W a nabízí intenzitu příklepu 12,5 J. To například umožňuje rychlé provrtání skrz stěny nebo stropy. Funkce „Turbo Power” tohoto vrtacího kladiva zajišťuje optimální výkon v příklepovém režimu, protože využívá energii potřebnou k otáčení v režimu vrtání. Tím se zvyšuje výkon příklepu a lze například jednoduše vyhloubit drážky pro kabely či rychle a efektivně odstranit dlažbu.

Díky trojitému tlumení vibrací se prodlužuje povolená provozní doba vrtacího kladiva GBH 8-45 DV Professional na více než tři hodiny denně. Tlumicí systém se skládá z hlavního tlumiče integrovaného do hliníkového krytu, oddělené hlavní rukojeti a z příklepového mechanismu, který omezuje vibrace. Díky těmto opatřením dosahuje vrtací kladivo nízké úrovně vibrací 7 m/ s² při příklepovém sekání a 8 m/s ² při vrtání. Kromě toho je vysoký pracovní komfort při dlouhodobém příklepovém sekání zajištěn kombinací oddělené hlavní rukojeti a spínače zámku, který se automaticky zapne při přepnutí mezi režimem vrtáním a příklepového sekání. Tato konstrukční kombinace je jedinečná na trhu.

Vrtací kladivo GBH 8-45 DV profesionál má dlouhou životnost díky robustním kovovým komponentům. Jeho integrovaná bezpečnostní spojka chrání uživatele i nástroj. Mezi další vlastnosti patří funkce „Soft start” pro pozvolný začátek vrtání, regulace otáček pro optimální přizpůsobení pro vrtání do různých materiálů a zastavení otáčení pro režim příklepového sekání.

Technické parametry vrtacího kladiva GBH 8-45 DV Professional
Jmenovitý příkon1500 W
Rázová energie12,5 J
Úroveň vibrací (vrtání/příklepové sekání)8,0/7,0 m/s2
Upínání nástrojůSDS-max
Hmotnost8,9 kg

Bosch také nabízí související příslušenství: ploché sekáče „RTec Sharp” SDS-max a ostré sekáče „RTec Speed” jsou vhodné zejména pro příklepové sekání s GBH 8-45 DV Professional. Mají samoostřící ostří, které jim umožní dosáhnout trvale kvalitní sekání po celou dobu jejich používání. Pro vrtání do betonu je vhodný vrták „SpeedX”, který nabízí mimořádně vysokou rychlost vrtání a má také velmi dlouhou životnost. Vrtací kladivo se dodává v kufru, který poskytuje dodatečný prostor pro další příslušenství.

Sekací kladivo GSH 11 VC Professional

Nové sekací kladivo GSH 11 VC Professional s výkonem 1700 W a příklepovou energií 23 J se stalo nejvýkonnějším kladivem na světě v jedenáctikilové třídě a poskytuje tak profesionálním řemeslníkům vysokou mobilitu a efektivitu práce.

Toto nářadí má navíc speciální konstrukci: příklepový mechanismus je prodloužen a umístěn přesně doprostřed nástroje a tím je dosaženo zcela vyvážené těžiště během práce. Díky o několik centimetrů delší délce nástroje je práce při bourání vodorovných povrchů a podlah mnohem jednodušší a pohodlnější.

Nové sekací kladivo je stejně spolehlivé jak pro bourací práce, tak pro sekání v betonu a kameni, hloubení otvorů pro pokládku potrubí, ventilace či kabelových vedení, nebo např. odstranění dlažby. Počet příklepů může být nastaven od 900 do 1 700 otáček za minutu. Příklepový mechanismus s tlumením vibrací zaručuje delší provozní dobu, přípustná pracovní provozní doba pro GSH 11 VC Professional je více než tři hodiny denně. To je možné díky oddělené hlavní a boční rukojeti v kombinaci s optimalizovaným vibračním mechanismem kladiva. Díky těmto vlastnostem dosahuje nástroj nízké vibrace 8 m/s². Průměrná hmotnost materiálu odstraněného během hodinové práce s kladivem je více než jedna tuna betonu.

Sekací kladivo má rychloupínací systém výměny nástrojů SDS-max pro rychlou výměnu příslušenství bez nutnosti používat další dodatečné max ploché sekáče a „RTec Speed” ostré sekáče, které mají samoostřící ostří, které jim umožní dosáhnout trvale kvalitní sekání po celou dobu jejich používání a jsou tak vhodné zejména pro toto sekací kladivo. Systém zámku „Vario-Lock Systém” lze využít k uzamčení polohy sekáče až ve dvanácti různých pozicích a přizpůsobit tak jeho polohu přesně pro nejrůznější pracovní postupy a pozice.

Technické parametry sekacího kladiva GSH 11 VC Professional
Jmenovitý příkon1700 W
Rázová energie23 J
Počet příklepů při jmenovitých otáčkách900–1 700 min--1
Hodnota emise vibrací ahmax. 8 m/2
Upínání nástrojůSDS-max
Hmotnost11,4 kg

Dalším praktickým doplňkem je displej, který indikuje opotřebení uhlíkových kartáčů a nutnost jejich výměny, systém Constant Eletronic pro zajištění konstantní síly i při zvýšení zatížení a hlavní vypínač, který lze snadno a pohodlně ovládat z rukojeti. Také nové sekací kladivo se dodává v kufříku včetně boční rukojeti a sekáče „RTec Speed”.

Autor: Petr Vajda
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek