Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Těžební ultra rýpadlo v „plné palbě“ se představí v Mnichově. Posune hranice produktivity?

Zveřejněno: 18. 1. 2019

Bagr s označením PC4000-11 vážící zhruba 400 tun není sice v portfoliu Komatsu největší. Zajímavý je však tím, že nabídne nejnovější dostupné technologie, které se prozatím dostávaly pouze do menších strojů. Chystáte-li se v dubnu na baumu, budete si ho moci na vlastní oči prohlédnout v dieselovém provedení.

Ultra rýpadlo Komatsu PC4000-11 váží 400 tun

Velká ultra rýpadla pro těžební průmysl vyrábí Komatsu ve dvou variantách výložníku – a to jako klasické rýpadlo nebo v provedení s čelní lopatou. Model PC4000-11 není výjimkou. Oproti svému předchůdci však rýpadlo dostalo nový motor splňující nejnovější emisní normu Tier 4 final a mnoho bezpečnostních vylepšení, jako je 45° přístupové schodiště, více zábradlí, záchranné dveře a bezkonkurenční nouzový výstupní žebřík. V Komatsu nezapomněli ani na produktivitu, takže je snazší jak běžná údržba, tak i servis a dlouhodobá péče o stroj.

Motor a výkon

O dostatečný výkon se stará elektronicky řízená pohonná jednotka Komatsu SDA16V160E-3 s výkonem 1 400 kW při 1 800 otáčkách. Jedná se o vodou chlazený naftový 16válcový čtyřtaktní motor s přímým vstřikováním paliva. Další důležitou částí je systém pro snížení emisi oxidů dusíku (NOx), pracující na principu selektivní katalytické redukce (SCR). Spolu s novým nastavením motoru tak rýpadlo splňuje emisní normu Tier 4 Final, což v případě NOx znamená snížení emisí oproti Tier 1 o téměř 95 %. Za zmínku stojí i interval výměny oleje, který může být až 1 000 h, nebo velikost palivové nádrže, která umožňuje až 24hodinový provoz bez tankování.

Samotná operační hmotnost rýpadla se pohybuje v rozsahu 393–409 tun a záleží na šířce pásů, verzi výložníku a typu motoru (kromě Tier 4 Final verze lze stroj osadit i jednodušší Tier 2 verzí). S užšími pásy (1,2 metru) vyvíjí stroj na zem tlak cca 22 N/cm², širší 1,5 metrové tlak sníží na zhruba 17,5 N/cm². Úctyhodná je i samotná lžíce, která pojme 22 m³ (při SAE 2:1), ve variantě „nakladač“ se do čelní lopaty vejde též 22 m³, ale dle SAE 1:1, tedy „s větším kopečkem“. Rýpadlo PC4000-11 nejlépe doplní dumpery v kategorii od 150 do 240 ton (U.S. short ton); 1 krátká tuna je přitom rovna 907 kg.

Obsluha a údržba

Velká a pohodlná kabina je namontována na 18 viskózních podložkách, funkcí podobným silentblokům. V základu je automatická klimatizace i přetlakový systém. Sedadlo operátora je vzduchově odpružené, elektricky vyhřívané a disponuje dvoubodovým bezpečnostním pásem. Samozřejmostí je individuální stavitelnost. Z rýpadla je dobrý výhled.

Díky nejnovějšímu monitorovacímu systému KOMTRAX PLUS 2 jsou veškeré chybové zprávy oznamovány do kabiny akustickými a vizuálními signály. Zároveň pomocí systému vzdálené správy si lze též zobrazit aktuální stav spolu s vývojem v čase přímo z kanceláře, což pomáhá plánování údržby.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Komatsu

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek