Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Stroje na stavbě metra D: Upoutá rýpadlo na ražbu tunelů nebo speciální nakladač

Zveřejněno: 13. 10. 2020

Práce na lince D pražského metra se zatím točí především kolem geologického průzkumu, papírování a výběrových řízení. I tak ale na staveništích najde fanoušek techniky množství zajímavých strojů, které upoutají již z fotografií. Pojďme si některé z nich přiblížit.

Spouštění speciálního nakladače

Dějiny pražského metra se datují již do 19. století, s jeho stavbou se započalo v 60. letech, kdy doprava v Praze zcela kolabovala. I když vše neprobíhalo tak, jak se plánovalo, nakonec se slavnostního otevření prvního úseku C (Kačerov – Sokolovská) Pražané dočkali. Načasováno bylo na 9. května 1974, v den, kdy se slavil konec druhé světové války a osvobození Československa Rudou armádou.

Od té doby uplynulo téměř půl století a metro se neustále rozrůstá. Praha má dnes již trasy tři, které jsou označeny písmeny A, B a C a v průběhu minulého roku (2019) byla zahájena stavba vertikálních přístupových šachet s následným zahájením geologického průzkumu na nové trase metra D v úseku plánovaných stanic Pankrác – Olbrachtova – směr nádraží Krč.

A právě na pražském Pankráci se začalo odehrávat další pokračování výstavby pražského metra. Důležitou úlohu v něm hraje speciální tunelová technika, nejen které se budeme na následujících řádcích věnovat.

Největší stavební jáma v Praze

Stavební práce na vertikální přístupové šachtě označované jako „VO–OL” (jáma se nalézá cca 500 m jižně od stávající stanice metra Pankrác mezi ulicemi Na Strži a Jankovská, poznámka redakce) o průměru 21 m a hloubce 38 m byly zahájeny v červnu 2019. Celá stavba odstartovala speciálním založením převrtávané pilotové stěny, která se skládá ze 74 ks betonových pilot o průměru 1200 mm, vyvrtaných velkoprofilovou vrtnou soupravou. Piloty jsou jedna vedle druhé seskupeny do kruhu, díky čemuž vznikla velice pevná stěna budoucí šachty.

V blízkosti následně vyrostl věžový jeřáb Liebherr 500 HC 40 s výškou háku 26 m a délkou vyložení 38,8 m, který je usazen na základové kotvy. Nosnost jeřábu při maximálním vyložení je 15,2 tuny, jeho maximální nosnost je 40 tun. Stroj učený k přesunu strojů a rubaniny je dle vyjádření vedoucího projektového týmu stavby aktuálně nejúnosnějším věžovým jeřábem, který je v České republice nasazen.

Nosnost jeřábu při maximálním vyložení je 15,2 tuny, jeho maximální nosnost je 40 tun.
Nosnost jeřábu při maximálním vyložení je 15,2 tuny, jeho maximální nosnost je 40 tun.

Hloubení přístupové šachty

Po vztyčení jeřábu nastoupila rýpadla, která postupně odtěžovala materiál uvnitř kruhové šachty až do hloubky 38 m, kde bylo vytvořeno zpevněné dno, jakožto startovací plocha pro zahájení geologického průzkumu ve směru současné stanice Pankrác.

Jednalo se například o speciální stroj vyvinutý na ražbu tunelů, který nese označení Liebherr R 924 Compact Tunnel. Nejzajímavější vlastnost tohoto tunelového rýpadla je možnost přetočit výložník vpravo a vlevo o 45°, což umožňuje kopat celý profil tunelu o průměru až 8 metrů. Váha stroje se pohybuje kolem 34 tun.

Pokud sledujete pozorně doposud uvedená čísla, tak jste si jistě všimnuli, že nostnost jeřábu odpovídá právě hmotnosti rýpadla R 924. Není to náhoda. Jelikož jediný přístup do podzemí je právě prostřednictvím vertikální šachty, byl věžový jeřáb dimenzován na hmotnost potřebného vybavení, které je nutno spustit dolů a opět vytáhnout na povrch.

Rýpadlo Liebherr R 924 Compact Tunnel v 38 m hluboké šachtě.
Rýpadlo Liebherr R 924 Compact Tunnel v 38 m hluboké šachtě.

Průzkumná štola

Z přístupové vertikální šachty následně začala v počátku tohoto roku ražba 322 metrů dlouhé průzkumné štoly, jejíž poslední metry poslouží již jako základ pro budoucí stanici metra D Pankrác. Právě k období ražení štoly se vztahují zachycené fotografie v článku, na kterých je kromě jeřábu a rýpadla vyobrazen také kolový nakladač Liebherr L 550 XPower Tunnel. Ten přibyl v březnu 2020 a je zajímavý tím, že je přímo navržen pro podzemní práce. Ze „speciální výbavy” na něm zaujme například robustní kabina včetně skel se zvýšenou odolností, jejich tloušťka činí 40 mm. Dále zmiňme masivní kryty podvozku, ochranný rám v zadní části, ochranný kryt vyklápěcího válce lopaty a v neposlední řadě samozhášecí zařízení s hasivem CO2, které je povinností u všech strojů pracujících v podzemí. Celý stroj je osazen přídavným LED osvětlením pro maximální viditelnost a zvýšenou bezpečnost při práci v podzemí.

Odklad stavby na jaro 2021

V současné době je geologický průzkum dokončen na dvou ze čtyř míst. Samotná ražba měla začít letos v září. Kvůli pandemii koronaviru a protahujícím se stavebním a výběrovým řízením se však oddálí. V optimistické variantě počítá dopravní podnik s jarem 2021. Celému projektu nového metra držíme palce aneb jak říkají havíři „Zdař Bůh”.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: Liebherr

1) Čerpáno z příspěvku Příběh pražského metra od Ondřeje Jílka a z informací z Wikipedie.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek