Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Šplhavé pracovní plošiny HEK na stavbě elektrárny v Ledvicích

Zveřejněno: 2. 5. 2010

Jedna z nejvyšších budov v zemi vzniká v elektrárně Ledvice na Teplicku. ČEZ zde staví obří kotelnu vysokou 145 metrů, které zástupci firmy přezdívají Cheopsova pyramida. Právě monument v Gíze totiž starověcí Egypťané vystavěli do stejné výšky. Na této stavbě zajišťuje firma Kranimex šplhavé pracovní plošiny HEK MSM Super.

Unikátní stavba nebude mít v České republice obdoby. Podle internetové encyklopedie Wikipedie, která uvádí seznam nejvyšších budov v ČR, není v zemi momentálně vyšší stavba.

Dosud nejvyšší budova v České republice, hotel City Tower v Praze, má pro zajímavost výšku 109 metrů.


Ústecký kraj drží jeden výškový primát už nyní. V Mostě stojí nejvyšší budova mimo Prahu: administrativní budova SHD-Komes, která měří 96 metrů. Figuruje i v mezinárodní databázi mrakodrapů.

Ledvická kotelna se staví na místě bývalé administrativní budovy ČEZ, kterou nechala tato společnost strhnout v lednu 2009. Celé zařízení bude stát na desce ze speciální betonové směsi (83 tisíc kubíků betonu) o rozměrech 80 krát 130 metrů. Hluboká bude osm metrů a bude ji držet více než 800 pilotů.


Pracovní plošiny HEK

Kromě šesti kusů věžových jeřábů značky Liebherr, které na tuto stavbu nasadila společnost Kranimex ve spolupráci s firmou Metrostav, jsou zde rovněž nasazeny šplhavé pracovní plošiny HEK MSM Super. Pronájem a montáž těchto plošin patří mezi další činnosti firmy Kranimex. V tomto případě jsou dva kusy plošin využívány společností Hochtief, která zde provádí výstavbu fasády na strojovně a mezistrojovně. Plošiny jsou vysoké 40 m a jejich délka je přizpůsobována dle požadavků zákazníka až na 32 m.

Technické parametry plošin HEK MSM Super
Max. výška věže200m
Max. nosnost plošiny1600–4000 kg (dle provedení, jedno/dvouvěžové)
Délka jednověžové plošiny2,7–8,7 m
Délka dvouvěžové plošiny8,2–32 m
Rychlost zdvihu7 m/min.
Vertikální vzdálenost kotev6–8 m

Autor: Michal Kettner
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek