Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

První demoliční rypadlo Volvo v České republice pracuje u PB SCOM

Zveřejněno: 30. 5. 2020

Produktová řada kolových a pásových rypadel je pravděpodobně tou nejdynamičtěji se rozvíjející komoditou portfolia stavebních strojů společnosti Volvo Construction Equipment (Volvo CE). Prodejní statistiky vykazují kontinuální růst prodejů jak celosvětově, tak v České republice.

Demontáž dálničního mostu je s novým rýpadlem od Volva zase o něco rychlejší

Základním kamenem tohoto vývoje byly strategické investice Volvo CE v devadesátých letech 20. století akvizicí švédské společnosti <0x00C5>kerman a renomované jihokorejské společnosti Samsung Heavy Industries. Ke zkušenostem zavedených světových výrobců přidává Volvo CE svoji konstruktérskou invenci a doplňuje vlastní osvědčená řešení, především pak pohonné agregáty, hydrauliku, kabiny, bezpečnostní prvky. Současná produktová řada čítá (včetně kompaktních minirypadel) na 34 modelů v hmotnostní kategorii 1,5 až 100 t.

Dokladem produktové expanze rypadel Volvo je i trojice multifunkčních demoličních rypadel Volvo EC380E HR, EC480E HR a EC750E HR. Je výsledkem vlastního vývoje Volvo CE především posledních 5 let, kdy navázala na představení poslední modelové řady rypadel série E v roce 2014. Veškeré komponenty včetně speciálního demoličního vybavení jsou u těchto modelů z vlastní konstruktérské dílny Volvo CE.

V současné době pracují demoliční rypadla Volvo ve více než 20 zemích světa. Nově se k těmto statistikám přidala i Česká republika.

Společnost PB SCOM s.r.o. je progresivní společnost se sídlem v Hranicích na Moravě. Na trhu působí od roku 1998 a svoji činnost zaměřuje na nejrůznější stavební a zemní práce v oborech dopravního, vodního a ekologického stavitelství. Významným segmentem činnosti PB SCOM jsou demoliční práce jak pro státní správu, tak pro soukromé subjekty, a to doslova po celé České republice.

V loňském roce se společnost rozhodla svůj strojní park v divizi speciálních demoličních prací rozšířit. S využitím dotačního programu Evropského fondu pro regionální rozvoj „Rozvoj automatizace a digitalizace PB SCOM s.r.o.” vybrala jako nejvhodnější nabídku Ascendum Stavební stroje Czech s.r.o., výhradního dovozce strojů Volvo CE pro Českou republiku. Vybrán byl střední model z trojice demoličních rypadel Volvo EC480E HR s výškovým dosahem 28 m (odpovídá výšce 7patrové budovy) a možností instalace pracovního nářadí hmotnosti až 3,5 t.

Premiéru si rypadlo odbylo při demolici 4podlažní budovy ve Velkých Hamrech u Harrachova
Premiéru si rypadlo odbylo při demolici 4podlažní budovy ve Velkých Hamrech u Harrachova

Charakteristika stroje

Dodání stroje se uskutečnilo v únoru 2020. Prvním krokem byla kompletace stroje a kontrola všech jeho pracovních systémů včetně pro bezpečnost práce důležitého zátěžového testu indikátoru TMI (Total Moment Indicator). Následovalo podrobné školení osádky z ovládání a obsluhy stroje. Zúčastnil se ho i strojník Jaroslav Měřička, který má s bouráním nejrůznějších objektů bohaté zkušenosti. V rámci školení byly zástupci dodavatele připomenuty i základní přednosti stroje. Lze je shrnout zhruba do těchto bodů:

  • Vynikající stabilita i při práci v maximálních výškách díky hydraulicky roztažitelnému podvozku se čtvercovým půdorysem.
  • Originální řešení hydraulicky roztažitelného podvozku s cylindrickými čepy, nikl-kadmiovou povrchovou úpravou zvyšující mechanickou odolnost, samočistící funkcí.
  • Variabilita stroje – snadná výměna demoličního výložníku za podkopový, rýpací, případně montáž prodlužovacího mezikusu díky hydraulicky ovládaným čepům modulární spojky a hydraulicky manipulovatelné přídavné protizávaží pro demolice.
  • Bezpečnostní (ochranný rám FOG) výklopná kabina se skvělou ergonomií, dokonalým výhledem a přídavným komfortem strojníka (odvětrávaná sedačka, účinný vzduchový filtr atp.).
  • Přídavné ochranné prvky proti poškození hydraulických válců, věnce otoče, bočních stěn i nástavby rypadla.
  • Redukce prašnosti výkonným kropícím systémem na pracovním rameni stroje, kamerový systém pro maximální přehled strojníka o celém pracovním okruhu stroje.
  • Přídavná zařízení pro čištění stroje a kabiny – vysokotlaká vodní myčka, vzduchová pistole.

Celkovou kvalitu stroje podporuje i pohonná jednotka – výkonný 13litrový motor Volvo D13 (Stage V) a vlastní Volvo hydraulika.

Slavnostní předání stroje proběhlo 10. února 2020
Slavnostní předání stroje proběhlo 10. února 2020

Předání rypadla

Na 10. únor 2020 bylo vše připraveno ke slavnostnímu předání stroje mezi jednateli obou společností, Jiřím Pavlištíkem za PB SCOM a Davidem Pipalem za Ascendum Stavební stroje Czech. Při tomto slavnostním aktu, probíhajícím za účasti technického a obchodního managementu obou společností byla zaznamenána řada zajímavých komentářů a názorů.

Roman Tureček, vedoucí demolic a HTÚ, zdůraznil jak intenzitu nasazení demoličních rypadel, tak i nutnost maximální efektivity práce a minimalizace provozních odstávek.

Podle slov obchodního manažera PB SCOM, Jakuba Pavlištíka, bude stroj nasazen bezprostředně po jeho předání na akcích revitalizace pivovaru v obci Kokory a následně na demolici 4podlažní budovy ve Velkých Hamrech u Harrachova. Demolice obytných domů v zastavěném intravilánu je podle slov jednatele Jiřího Pavlištíka častým pracovním úkolem pro demoliční rypadlo. „Uplatnění zde nachází též technologie a zázemí pro likvidaci azbestu, jimiž společnost také disponuje,” doplňuje jednatel.

Na dotaz na další výhledy v zakázkách demolic reaguje pan jednatel spontánně: „Potenciál potřebných demoličních prací je ohromný – revitalizace početných brownfieldů, zastaralých a nevyužívaných vojenských a průmyslových objektů, dožívajících paneláků... My máme zkušenost i potřebnou výbavu a mým krédem je doslova zbourat cokoliv, třeba i ručně,” dodává s úsměvem. „Vše se bude odvíjet od podpory státu. Bude-li, jsme připraveni uvažovat do budoucna o dalších modernizacích – dálkově řízené demoliční stroje, roboty, demoliční rypadlo s dosahem až 65 m!

To je ta správná výzva pro Volvo CE,” reagují David Pipal i ředitel prodeje Ascendum Stavební stroje Czech, Antonín Jaroš. „Volvo CE věnuje velké prostředky jak na rozvoj nových technologií tak i svých produktových řad. Důkazem toho je i divize demoličních rýpadel. Je vysoce pravděpodobné, že ani nejvyšší současný model EC750E HR s výškovým dosahem 36 m nemusí být na tomto poli tím posledním slovem.

Každopádně, společnost Ascendum Stavební stroje Czech je vybavena i připravena na dobrou spolupráci s PB SCOM. Věříme, že do budoucna můžeme naši spolupráci rozšířit i o další strojní komodity Volvo,” konstatují zástupci dodavatele.

Tak hodně pracovních úspěchů s novým demoličním rypadlem Volvo!,” zazní na závěr tohoto slavnostního dne.

Autor: Ing. Petr Sobotka
Foto: Ing. Petr Sobotka
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek