Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Prodlužte životnost pneumatik až třikrát

Zveřejněno: 14. 3. 2017

Životnost EM pneumatik teď můžete prodloužit až třikrát. A to díky technologii, kterou na český trh přináší společnost Mands ve spolupráci s největší firmou na protektorování EM pneumatik na světě, KALTIRE. Nejen že protektorování pneumatik je podstatně levnější než pořizování nových, ale také jejich životnost se těm novým zcela vyrovná. Navíc šetříte životní prostředí.

Proč kupovat nové pneumatiky, když by je stačilo jen oživit? Společnost Mands zapřemýšlela nad tím, jak svým zákazníkům ušetřit peníze, a rozhodla se na český trh přinést technologii protektorování EM pneumatik lisováním ve formě nebo prořezáním nového dezénu v nově nanesené běhounové směsi. Životnost takto obnovených EM pneumatik není o mnoho kratší než těch zcela nových, do kterých byste museli investovat podstatně více peněz.

Protektorování vyžaduje kvalitní základ

Protektorování však není vhodné pro jakýkoliv typ pneumatik. Tato technologie vyžaduje kvalitní základ. Proto se pro výrobu lisovaných protektorů zásadně používají kostry značek Michelin a Bridgestone. Pro prořezávání pak i značky GoodYear a další. Protektorovat lisováním lze širokou škálu rozměrů pneumatik, která plně pokrývá potřeby českého i středoevropského trhu. Jde především o pneumatiky s průměrem 25 palců. Prořezávané pneumatiky se vyrábí až do průměru 49 palců.

Prořezávané pneumatiky
Prořezávané pneumatiky

Technologie protektorování

Technologie protektorování je velmi náročná. Aby nedošlo k poškození pneumatik či zkrácení jejich životnosti po obnovení, neobejde se bez několikafázové kontroly před samotným protektorováním. Ultrazvuk ukáže všechny, i skryté vady, které se však v 90 % případů dají odstranit do takové míry, že po protektorování zákazník nepozná, zda jde o novou či obnovenou pneumatiku.

Lisované pneumatiky
Lisované pneumatiky

Četnost protektorování vhodných pneumatik a likvidace nevhodných

Pokud zákazník dodržuje všechny zásady pro použití protektorovaných pneumatik, jako je správné huštění či zbytečné neprokluzování při záběru, může své pneumatiky nechat oživit až třikrát a společnost Mands mu bude garantovat 100% nezávadnost pneumatik i znásobení jejich životnosti.

Může se samozřejmě stát, že pneumatika už nebude vhodná k protektorování. V takovém případě se Mands postará o její ekologickou likvidaci. KALTIRE jde v šetření životního prostředí ještě dál a v tomto roce otevírá novou továrnu na katalytickou recyklaci ojetých pneumatik. Tak získá zpět většinu surovin použitých při výrobě EM pneumatik. Z recyklace pneumatiky o průměru 63 palců dostane neuvěřitelných 2 300 kg sazí, 750 kg ocele, 2 500 l surové nafty a 350 m3 plynu. Tím se každá pneumatika maximálně využije.

Pneumatiky KALTIRE jsou vyráběné v rozměrech 20,5R25, 23,5R25, 26,5R25, 29,5R25 a 750/65R25.

Autor: Ing. Martin Sedláček
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek