Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Pásové rýpadlo CX490D RTC posílí flotilu firmy z Vratimova. Bude nasazováno na klasickou zemařinu i při nakládce abrazivních materiálů

Zveřejněno: 9. 9. 2020

O středně těžkých a těžkých pásových rýpadlech výrobce CASE byla řeč v jednom z minulých čísel Stavební techniky. Po nějaké době se nám do redakce ozvalo tuzemské zastoupení a upozornilo nás, že se chystají na expedici zbrusu nového padesátitunového pásového bagru s typovým označením CX490D RTC v nadupané konfiguraci. Rozhodli jsme se proto, že vám tohoto zástupce populární třídy stavebních strojů představíme podrobněji.

Rýpadla CASE CX490D se kromě zemařiny hodí i do provozů, kde probíhá nakládka nebo zpracování vysoce abrazivních materiálů

Pásové rýpadlo CASE CX490D RTC pořídila do své početné flotily, čítající více než 150 strojů různých značek, společnost Horkon, s.r.o. z Vratimova v Moravskoslezském kraji. Podle slov jejího majitele, pana Jiřího Horňáčka, se jedná o druhý stroj v této hmotnostní kategorii ve firmě a místem prvního nasazení rýpadla se stane stavební projekt v Plané nad Lužnicí, kam bude mašina v průběhu září převezena. V Horkonu si s výběrem strojů dávají záležet, a pokud už nějaký nový pořídí, nechají si ho od výrobce pořádně „nastrojit”, aby byl co možná nejuniverzálnější a dal se používat v nejrůznějších aplikacích po celé České republice. Toto konkrétní pásové rýpadlo tak dostalo do vínku například roztažitelný pásový podvozek (RTC), který je nabízen jako alternativa ke klasické konstrukci podvozku (označení LC) a který usnadňuje přepravu na podvalu na větší vzdálenosti; dále 600 mm široké ocelové pásy s mazanými pouzdry a s plným vedením pro těžký provoz nebo HD násadu s prodlouženou délkou 3,4 metru. Také výložník rýpadla je v zesíleném HD provedení. Z dalších položek výbavy vybíráme například přídavný hydraulický okruh pro kladivo (s elektro-proporcionálním ovládáním), hydraulické zámky a dodatečně nainstalované centrální mazání Tribotec. Pro hlídání produktivity byla na stroj namontována technologická váha Helper XE od dodavatele Tenzováhy. Součástí dodávky jsou tři lžíce (s šířkou 1200 mm, 1500 mm, 1800 mm) a hydraulický rychloupínač G-type od výrobce OEM Geith. Pro zvýšení bezpečnosti při provozu jsou strojníkovi k dispozici boční a zadní kamery s LED svítilnami, pokud by bylo potřeba pracovat i za šera.

Podle slov nového majitele, pana Horňáčka, bude rýpadlo nasazováno na klasickou zemařinu, ale i při nakládce a zpracování vysoce abrazivních materiálů, což je také důvod, proč si nechal stroj vybavit centrálním mazáním, ačkoli je rýpadlo už od výrobce osazeno vysoce odolnými čepy se speciálním pochromováním. Časem ještě zvažuje také dodatečnou instalaci 3D nivelace, která by posunula již tak vysokou produktivitu stroje zase o úroveň výše. Fotografie z „ostrého” provozu nového rýpadla CASE CX490D RTC zveřejníme v průběhu roku na našem webu; v době uzávěrky čísla byl stroj teprve na cestě k zákazníkovi do Plané nad Lužnicí. Pojďme se tedy podívat, co se skrývá uvnitř stroje.

Rýpadlo před expedicí k zákazníkovi
Rýpadlo před expedicí k zákazníkovi

Jednoduchý emisní systém a výkonná hydraulika

Rýpadlo CASE CX490D RTC s motorem ISUZU AQ-6UZ1X (emisní norma Stage IV) má řadu inovativních řešení pro nižší spotřebu, emise a vyšší produktivitu bez ohledu na typ nasazení stroje. Elektronicky řízený vodou chlazený šestiválec s vícebodovým vstřikováním Common Rail je vybaven turbodmychadlem s proměnlivou geometrií lopatek a s výkonným mezi chladičem vzduchu. Tato konstrukce turbodmychadla zajišťuje plynulé dávkování výkonu i při rychlých změnách zatížení. Požadavky na nízké emise jsou ještě u tohoto stroje řešeny jednoduše – kombinací bezúdržbového SCR systému (močovina) a DOC katalyzátoru. Filtr pevných částic tu chybí, ačkoli do novějších mašin jej výrobce už kvůli splnění novější normy Stage V montuje. Podle zkušeností zákazníků i dle udávaných parametrů výrobce se rýpadla CASE mohou pochlubit velmi příznivou spotřebou močoviny (AdBlue) (2,5–3 % na spotřebě PHM) a nádrž s AdBlue tak stačí dotankovat zhruba po každém desátém tankování paliva. Lví podíl na nízkých provozních nákladech má propracovaná hydraulický systém (tzv. CIHS – Case Inteligent Hydraulic System), jehož základem jsou elektronicky řízená čerpadla a hlavní řídicí ventil. Hydraulický průtok se dá nastavit podle aktuální zátěže stoje, nebo se automaticky zvyšuje při pojezdu nebo při spouštění výložníku. Přepracovaná hydraulika vedla u této řady strojů k zrychlení pracovního cyklu až o 10 % oproti předchozí generaci rýpadel. Obsluha má k dispozici celkem tři přednastavené režimy pro hydrauliku (A, H, SP), které jsou odstupňované podle typu práce (od ECO módu až po MAX průtok například při práci s hydraulickým kladivem). Jednorázově lze navíc výkon čerpadel zvýšit pomocí funkce Auto Power Boost, kterou strojník využije například při rozjezdu nebo spouštění výložníku.

Elektronicky řízený šestiválecový motor ISUZU AQ-6UZ1X je vybaven turbodmychadlem s proměnlivou geometrií lopatek a s výkonným mezi chladičem vzduchu
Elektronicky řízený šestiválecový motor ISUZU AQ-6UZ1X je vybaven turbodmychadlem s proměnlivou geometrií lopatek a s výkonným mezi chladičem vzduchu

Hlídači provozních nákladů

Výrobce CASE je svými inovacemi světově proslulý. V souladu se stupňujícími se požadavky zákazníků na co co nejekonomičtější provoz představil v „déčkové” řadě rýpadel celou řadu speciálních funkcí a systémů, které pomáhají obsluze držet náklady „na uzdě”. Za zmínku stojí například elektronický asistent pro řízení krouticího momentu. Asistent zamezuje přetížení hlavního čerpadla a tak přispívá k plynulosti prováděné práce, protože nemůže dojít k nečekanému propadu otáček motoru. Funkce Boom Economy Control, která ulevuje hydraulickému systému a tím pomáhá k optimalizaci spotřeby, se aktivuje při spouštění výložníku nebo při vyklápění lopaty. Za zmínku stojí i dvě další funkce (SWC / SSC), ta první se stará o řízení hydraulického výkonu při pohybu otoče, ta druhá se pak týká ovládání rozdělovače a zajišťuje optimální hydraulické průtoky při hloubení a svahování. Dvě další funkce (Auto Idle a Idle Shut Down) se týkají volnoněhu; první z nich sníží po pěti vteřinách nečinnosti ovládací páky otáčky motoru; ta druhá pak po stanovené době, kdy je stroj v nečinnosti, motor vypne. Obě tyto funkce lze přitom manuálně vypnout, pokud by strojníkovi z nějakého důvodu nevyhovovaly.

Dlouhá životnost

Pro maximální výkon při zdvihu je výložník a rameno rýpadel CASE opatřeno speciálními výztuhami, které snižují namáhání a zvyšují životnost stroje. K dispozici má uživatel široký výběr násad, u vybraných modelů jako je tento pro firmu HORKON pak včetně provedení Heavy Duty se zesíleným ocelovým plechem a přídavnými výztuhami na spodní straně. V místech, kde dochází k velkému namáhání navíc použili konstruktéři vysoce otěruvzdorné plechy. Ani práce s hrubším materiálem tak rýpadla CASE nezastaví. Pro tvrdou práci je tu podvozek z robustních svařenců z vysokopevnostní oceli. Spodní rám má praktické zešikmení pro účely pohodlnějšího čištění podvozku od nánosů zeminy.

Do standardní výbavy patří také LED monitor (178 mm) s moderně vypadajícím infotainmentem
Do standardní výbavy patří také LED monitor (178 mm) s moderně vypadajícím infotainmentem

Skvělé ovládání, nadimenzovaná výbava

Vysoká kvalita použitých materiálů a skvěle rozmístěné ovládací prvky – to jsou společné atributy všech kabin pásových rýpadel CASE. Strojníci kladně hodnotí velký prostor pro nohy a vzduchem odpruženou sedačkou s vysokým opěradlem. Volitelně lze dovybavit sedačku polohovací funkcí a vyhříváním. Do standardní výbavy patří také LED monitor (178 mm) s moderně vypadajícím infotainmentem v češtině, rádio s přípojkou Bluetooth, prostorné úložné schránky, 12V zásuvka, držák mobilního telefonu, box s funkcí chlazení / vyhřívání, ale i takové užitečné detaily jako je například podložka na psaní. Velmi kladně je hodnocen také minimální hluk v kabině, čehož se podařilo dosáhnout použitím nových tlumicích materiálů.

Pásová rýpadla této hmotnostní kategorie bývají zpravidla nejvytíženějšími stroji ve flotilách a jako takové se u nich předpokládá rozsáhlá bezpečnostní výbava. Výrobce CASE namontoval zesílenou kabinu (ROPS/FOPS) a ve standardu ochrannou střešní mříž dle požadavků FOPS 2. Volitelně lze stroje dovybavit ochrannou čelní mříží, přídavnými LED světlomety pro práci za tmy nebo výstražný alarm při pojezdu na staveništi. Velká skla a boční a zadní kamery s přenosem obrazu do kabiny pak zajistí výbornou viditelnost a orientaci obsluhy v prostoru. Perfektně řešený přístup k horní kapotě vede po robustních schůdcích s protiskluzovým povrchem s citlivě zakomponovaným bočním zábradlím. Kapota motoru se zdvihá pomocí dvou plynových podpěr a je v otevřené poloze jištěna dvěma mechanickými zarážkami.

Jednoduchá údržba

Aby byla pravidelná údržba stroje co nejkratší a nejefektivnější, jsou filtry a plnicí otvory umístěny spolu a navíc, jsou dobře přístupné ze země. Pohodlné tankovaní zajistí čerpadlo s funkcí automatického vypnutí s výkonem 100 l/min, takže se výrazně zkracují prostoje při dotankovávání stroje. Volitelně lze namontovat kontrolní výpusť pro odběr vzorků hydraulického a motorového oleje. S výjimkou čepů lopaty jsou všechna ostatní pouzdra pásových rypadel řady D vybavena systémem EMS (Extended Maintenance System), umožňující mazací interval až 1000 hodin.

Autor: Jan Rybář
Foto: CASE
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek