Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nový hráč na trhu ukazuje své přednosti

Zveřejněno: 16. 8. 2018

Ten, kdo sleduje český trh s nákladními vozy, jistě zaznamenal lednový vstup společnosti F TRUCKS a.s. na tuzemský trh. Jak název společnosti napovídá, v produktovém portfoliu se nachází těžká vozidla – tahače, nákladní automobily, ale i rozvážkové vozy, vše pro uspokojení potřeb dopravců a stavebních firem. V těchto měsících se mohli zájemci na vlastní oči přesvědčit o přednostech vozidel Ford Truck v rámci Road Show, které se redakce Stavební techniky též účastnila.

Ford ve verzi do stavebnictví

V termínech koncem května a začátkem června se uskutečnilo celkem šest zastávek Road Show. Na zúčastněné čekal program v podobě projížděk nákladními vozy, tahači, dodávkovými vozidly a třeba i ostrým Mustangem. Pro zodpovězení dotazů byli vždy přítomni zástupci společnosti F TRUCKS a.s.

Ve světě známý, v Česku nováčkem

Osobní automobily Ford zná každý, dodávková vozidla také, stejně jako terénní pick-upy. Ford se však věnuje vývoji a výrobě i daleko těžších vozidel, hojně viděných ve světě, nejvíce v Turecku, kde vyrábí právě nákladní automobily, a to již desítky let, takže i v tomto oboru má letité zkušenosti. Teď už bude moci i český zákazník čerpat z výhod nákladních vozidel Ford. Které to jsou? Tak především rozumná pořizovací cena, nízké provozní náklady, bohatá standardní výbava a komfort pro řidiče. Prodej vozidel na tuzemském trhu zajišťuje přímo jejich importér, společnost F TRUCKS a.s. Servisní síť je pak tvořena smluvními autorizovanými partnery.

Vlastní vývoj komponentů a široká nabídka

Nákladní automobily Ford se vyrábí v tureckém Inonu. Ford si vyvíjí a vyrábí vlastní motory a jednotlivé komponenty. Ve stejném závodě se vyrábí i motory, nápravy a další komponenty pro modelovou řadu Ford Transit. V novém vývojovém centru postaveném v roce 2015 pracuje více než 1 400 zaměstnanců a podílí se tak na vývoji hlavních komponentů nákladních vozidel Ford Trucks, včetně zcela nových motorů. Ford plánuje rozšířit distribuční síť do roku 2020 do 50 zemí. Ford Trucks International patří mezi největší výrobce nákladních vozidel s celkovou hmotností nad 16 tun na světě.

Otevřete-li si produktový katalog nákladních vozidel Ford, uvidíte přes padesát způsobů, jak vůz využít. Ford nabízí různé druhy kabin v závislosti na využití podvozku (denní kabina, vysoká spací apod.) a různé konfigurace podvozků s rozličnými systémy, jako je systém zvednutí zadní nápravy nebo se senzorem zatížení nápravy. S převodovek je na výběr dvanáctistupňová automatizovaná a manuální 9- nebo 16 stupňová ZF. Pomocné převody od převodovky nebo od motoru jsou součástí základní výbavy. Na bezpečnost a pohodlí se také myslelo, a tak jsou vozidla vybavena asistenčními systémy, jako je systém varování při opouštění jízdního pruhu, aktivní nouzový brzdící systém nebo elektronický stabilizační systém.

Co se týče motorů, nákladní vozy mohou být osazeny šestiválcovým 12,7litrovým motorem Ecotorq s výkonem 420 a 480 koní nebo devítilitrovým s výkonem 330 koní. Samozřejmostí je plnění emisní normy Euro 6.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek