Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Novinka na trhu: Kolový nakladač Cat® 986K má nejlepší předpoklady pro namáhavou práci

Zveřejněno: 11. 10. 2017

Společnost Zeppelin CZ, oficiální prodejce stavebních a těžebních strojů výrobce Caterpillar, uvádí na český trh novinku v kategorii kolových nakladačů nad 30 tun. Kolový nakladač Cat® 986K představuje menší a lehčí alternativu oblíbeného stroje Cat® 988K. Díky kompaktnějším rozměrům připomíná 986K svého předchůdce, Cat® 988F, a je vhodným strojem do tandemu s pevnými dampry s provozními hmotnostmi 36 až 55 tun.

S novými lopatami s vysokým užitečným zatížením (až 12,7 t) a objemem až 8,3 m3 si nakladač vystačí s menším počtem nakládacích cyklů; k vyšší produktivitě přispívá i „chytrá” elektronika nebo integrovaný vážicí systém Cat® Production Measurement, který posádku informuje o aktuálním užitečném zatížení lopaty a celkovém množství nakládaného materiálu.

Nový systém řízení uleví obsluze při dlouhých pracovních cyklech

Kolový nakladač Cat® 986K míří za svými zákazníky s pohodlnou a kompletně přepracovanou kabinou. K novému modelu neodmyslitelně patří nový kombinovaný řídicí a řadicí systém Cat® STIC, jehož jediný joystick slouží k řízení, ale také ke změnám rychlostního stupně a směru jízdy. V porovnání s klasickým volantem přispívá STIC k výrazně nižší fyzické zátěži strojníka, a to zejména při opakujících se se nakládkách přepravních vozidel, kde je od stroje očekávána vysoká produktivita. Nakladač Cat® 986K se dodává ve standardním provedení i ve verzi High-Lift. Ve standardním provedení potřebuje pro naložení damprů Cat 740/745 čtyři nakládací cykly, ve verzi High-Lift naplní korbu pevných damprů Cat 772/773 pěti až šesti nakládacími cykly. Díky Z-kinematice má obsluha optimální výhled do rohů lopaty a stroj má i velkou rýpací a vylamovací sílu, což zvyšuje jeho využití i v ostatních aplikacích.

Motor si rozumí s chytrou elektronikou

Výkonný, elektronicky řízený dieselový motor Cat® C15 ACERT splňuje emisní normy EU stupeň IV a dosahuje maximálního jmenovitého výkonu 340 kW (456 HP). Je vybaven funkcí automatického vypínání v případě, že motor běží po stanovenou dobu na volnoběh. Tato funkce samozřejmě snižuje spotřebu paliva i opotřebení motoru. Dalším elektronickým prvkem, který pomáhá k vyšší produktivitě, je funkce hydrauliky Load Sensing. Speciální snímače vyhodnocují aktuální pracovní zátěž a podle toho automaticky upravují hydraulický průtok v okruzích. Tímto způsobem dochází k úspoře paliva a je tak k dispozici i vyšší motorový výkon pro pojezd stroje.

Nový kolový nakladač Cat 986K s výkonem motoru 340 kW, provozní hmotností 46 tun a více než 3,50 metry výsypné výšky se při nakládce železničních vagónů
Nový kolový nakladač Cat 986K s výkonem motoru 340 kW, provozní hmotností 46 tun a více než 3,50 metry výsypné výšky se při nakládce železničních vagónů

Kabina příští generace

V kabině strojníka nové 986K najdeme celou řadu vylepšení. Ergonomické pracoviště s logicky rozmístěnými ovládacími prvky, kterým vévodí joystick STIC, je bezpečně dosažitelné po schůdcích se sklonem 45° na obou stranách stroje. Nastupování a vystupování navíc usnadňuje výklopná konzole joysticku. K většímu pohodlí obsluhy přispějí také tlumicí pryže ISO, pneumaticky odpružené sedadlo, protihluková izolace a účinná klimatizace.

Všechny ovládací a zobrazovací prvky byly umístěny do bezprostřední blízkosti řidiče. Díky intuitivnímu ovládání prostřednictvím barevné dotykové obrazovky se každý se strojem rychle seznámí. Důležitým bezpečnostním faktorem jsou velká čelní a boční okna, která ve spojení s kamerou pro couvání umožní optimální výhled do celého okolí stroje.

Vyšší efektivita díky integrovaným technologiím

Nakladač lze na přání vybavit továrním systémem Cat® Production Measurement (CPM), který dokáže změřit užitečné zatížení v lopatě během jízdy. Taková funkce pomůže strojníkovi předejít nadměrnému nebo naopak nedostatečnému naložení přepravních vozidel.

Dalším vestavěným systémem od výrobce je rozhraní pro Cat® Product Link; telematický systém pro dálkový dohled nad strojem. V případě aktivace lze nakladač monitorovat v internetovém rozhraní Vision Link, které nabízí řadu chytrých a užitečných funkcí pro efektivní správu stroje i celé flotily. Ve Vision Link se uživatelům zobrazí aktuální / průměrný nájezd motohodin, spotřeba paliva, využití stroje, jeho aktuální poloha, ale i nejbližší servisní intervaly či chybová hlášení. Společnost Zeppelin CZ navíc svým zákazníkům nabízí komplexní vyhodnocení naměřených dat formou pravidelných reportů, takže majitel stroje má dokonalý přehled o svém stroji a může si tak lépe plánovat a organizovat svou práci.

Do kabiny je pohodlný a bezpečný přístup díky novým schůdkům
Do kabiny je pohodlný a bezpečný přístup díky novým schůdkům

Jednoduchý servis

Aby se snížila časová náročnost a dlouhodobé provozní náklady, byly u nové 986K prodlouženy intervaly pro výměnu filtrů a provozních kapalin. Všechna místa pro údržbu jsou uspořádána tak, že jsou přístupná zespodu nebo z plošiny. Velká dvířka na obou stranách zpřístupňují dieselový motor i další komponenty. Dálkové maznice pro těžce přístupné součásti jsou sdruženy do snadno dostupných celků. Volitelnou výbavou je automatické centrální mazání. Servisní zásahy na elektrickém systému lze provádět ze země a lze tak snadno obsluhovat přípojky pro externí startování, jističe, spínače nouzového vypnutí, vypínače osvětlení schůdků a hlavní vypínače baterií.

Závěrem

Nový kolový nakladač Cat® 986K má díky svým schopnostem velký potenciál na trhu a podle prvních ohlasů ze strany zákazníků je velmi podařeným modelem, který výborně zaplní mezeru v produktovém portfoliu těžkých nakladačů značky Cat®. O dostupnosti tohoto stroje, o jeho možné konfiguraci, dodacích lhůtách a doplňkových službách (telematika) vás rádi informují prodejci oficiálního dealera v České republice, společnosti Zeppelin CZ. Kontakty a podrobnější katalog ke stroji lze najít na www.zeppelin.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek