Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nové teleskopické nakladače Liebherr

Zveřejněno: 5. 10. 2018

V průběhu letošního roku společnost Liebherr uvede na trh 8 nových modelů teleskopických nakladačů v celkem 26 různých verzích. Nové teleskopické nakladače Liebherr se budou prodávat ve dvou modelových řadách: Za prvé jako špičkové modely pro překládku materiálu nebo pro výrobní aplikace (označené písmenem S), za druhé jako ekonomické modely pro zvedací a stohovací práce s optimalizovanou cenou.

Teleskopický nakladač Liebherr TL 33-10 – nově vyvinutý stroj ve třídě 10 m

Od ledna začal výrobní závod Telfs v rakouském Tyrolsku vyrábět tři sedmimetrové modely s nosností 3,2 t, 3,6 t a 4,1 t, šestimetrový model s nosností 3,5 t a desetimetrový model s nosností 3,3 t. V průběhu roku budou následovat další dva sedmimetrové modely s nosností 4,6 a 5,5 t. Devítimetrový model s nosností 6 t prozatím uzavře novou nabídku teleskopických nakladačů Liebherr.

Srdcem teleskopických nakladačů jsou motory Deutz

Společnost Liebherr také u nové generace teleskopických nakladačů využívá osvědčené vznětové motory Deutz. Po provedené optimalizaci výkonu a spotřeby paliva jsou tyto motory k dispozici se zdvihovým objemem 3,6 l s výkonem 74 nebo 100 kW a se zdvihovým objemem 4,1 l s výkonem 115 kW. Dieselový oxidační katalyzátor (DOC) a selektivní katalytická redukce (SCR) umožňují motorům plnit přísné normy spalinových plynů stupeň IV/Tier 4 Final.

Teleskopické nakladače Liebherr se zdvihovým objemem 4,1 l jsou vybaveny přídavným filtrem pevných částic a motory se zdvihovým objemem 3,6 l mohou být z výroby tímto filtrem pevných částic vybaveny volitelně. Společnost Liebherr bude z důvodu kompatibility s nižší kvalitou dieselového paliva později nabízet také teleskopické nakladače se stupněm spalinových plynů IIIa, které budou určené pro země s nižší nebo s žádnou úrovní regulace spalinových plynů. Společnost Liebherr u teleskopických nakladačů použila osvědčený hydrostatický pohon. Plynulý hydrostatický pohon se stálým přenosem síly vyvine v závislosti na použité motorizaci maximální tažnou sílu až 70 kN.

Alternativní rychlostní provedení

Nejvyšší rychlost nového teleskopického nakladače Liebherr je 40 km/hod. V nabídce jsou však také alternativní rychlostní provedení 20 km/hod. a 30 km/hod. Teleskopické nakladače Liebherr využívají samobrzdicí účinek hydrostatického pohonu. Tento způsob brzdění nepodléhá opotřebení. Sériově instalovaný systém „Liebherr Hill Assist” zajišťuje automatickou aktivací parkovací brzdy bezpečnost a maximální jízdní komfort při jízdě na nerovném povrchu.

Konstrukčních cílů spočívajících ve zvýšení výkonu dosáhla společnost Liebherr kompletním přepracováním pracovní hydrauliky. Alternativně k osvědčené pracovní hydraulice ekonomických modelů vybavuje společnost Liebherr modely S pracovní hydraulikou s vysokým výkonem. Silné čerpadlo pracovní hydrauliky Load Sensing s průtokovým výkonem oleje 160 l/min. a rozváděcí blok s dělením průtoku nezávisle na zatížení umožňuje současné provádění pracovních pohybů a díky tomu dynamické a rychlé pracovní cykly.

Různé držáky

Společnost Liebherr nabízí ke všem novým modelům teleskopických nakladačů výrobní osazení různými držáky pracovního nářadí. Kromě rychlovýměnného systému jsou v nabídce zahrnuty také rychlovýměnné systémy pracovního nářadí kompatibilní s výrobci Manitou, Claas, Kramer, JCB a Volvo. Rozmanitost dostupných držáků pracovního nářadí mohou využít kmenoví zákazníci jiných výrobců pro využití svého stávajícího pracovního nářadí na teleskopických nakladačích Liebherr.

Výborný výhled z kabiny

Nároky uživatelů teleskopických nakladačů, které jsou specifické podle použití, byly klíčovými kritérii při konstrukci nových teleskopických nakladačů Liebherr. Vývojáři společnosti Liebherr se přitom soustředili na optimální výhled a intuitivní a komfortní ovládání.

Celá konstrukce stroje probíhala s ohledem na zajištění optimálního výhledu dopředu na břemeno z důvodu dosažení vysoké produktivity stroje, ale také dozadu pro zajištění optimální bezpečnosti. To umožňuje především nízká poloha přípojného kloubu teleskopického nakladače a také svažující se hrany a tvar kapoty motoru kopírující rovinu pohledu. Kabina osazená průběžným čelním sklem a integrovanou subtilní vnitřní ochrannou mříží ROPS/FOPS, která je přizpůsobena rovině pohledu, přispívá k optimálnímu výhledu na břemeno.

Kabina nového teleskopického nakladače Liebherr umožňuje ideální výhled
Kabina nového teleskopického nakladače Liebherr umožňuje ideální výhled

Intuitivní ovládání, komfort a ergonomie

Další priority konstrukce byly kladeny na intuitivní ovládání, komfort a ergonomii. Joystick 5 v 1 instalovaný v ekonomických modelech nebo multifunkční joystick instalovaný v modelech S umožňuje provádění všech důležitých pracovních funkcí při jednoručním ovládání. Díky tomu může levá ruka neustále zůstávat bezpečně na volantu.

Komfort a ergonomii zajišťuje mimo jiné velmi prostorná kabina, sklopný sloupek řízení, různé varianty nastavitelných sedadel a inteligentně koncipovaný systém ovládacích a spínacích prvků. K nakladači je k dispozici rozsáhlá nabídka volitelné výbavy přímo z výroby. Takovouto volitelnou výbavou je mimo jiné tlumič kmitů výložníku při jízdě „Liebherr Comfort Drive”, který umožňuje komfortní jízdu bez vibrací, různé sady světel pro optimální osvětlení pracoviště, kamerové systémy nebo též systémy mazání. Zvláštní pozornosti si zasluhuje inovativní sada ručního ovládání, která umožňuje komfortně přizpůsobit rychlost pohonu pojezdu a pracovní hydrauliky aktuálním provozním podmínkám.

Velké množství volitelné výbavy

Velké množství volitelné výbavy umožňuje nové teleskopické nakladače optimálně přizpůsobit pro požadované využití. Společnost Liebherr nabízí z výroby svým zákazníkům reverzní ventilátor pro čištění chladiče, přídavnou ochrannou mříž nebo kryty pohonu a hlavního rámu. V nabídce je automatická redukce tlaku pracovní hydrauliky, která usnadňuje výměnu pracovního nářadí, přídavný hydraulický okruh, umožňující ovládání dalších funkcí na hlavě výložníku, nebo nezávislá možnost regulace průtoku hydraulického oleje pracovní hydrauliky.

A ještě něco navíc – ocenění nového modelu T46-7

Nový model T46-7 byl ještě před svým oficiálním uvedením na trh oceněn dvěma cenami za design. Německá odborná porota udělila tomuto modelu vítězné ocenění „German Design Award 2018” v kategorii manipulační techniky za optimální výhled a dynamický provoz. Kromě toho získal také cenu „Red Dot Product Design Award 2017”.

Shrnutí

  • Výška zdvihu od 6 m do 10 m ve dvou různých modelových řadách.
  • Dynamický pohon pojezdu, silná rychlá hydraulika.
  • Rozsáhlé volitelné příslušenství pro různé způsoby nasazení.
  • Montážní systémy různých výrobců umožňují využití stávajícího pracovního nářadí.
Autor: Ing. Jan Kadubec
Foto: Archiv firmy Liebherr
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek