Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Neobvyklá kombinace. Smykáč se speciálním adaptérem pomáhá v boji proti prachu a znečištění cesty v recyklačním závodě

Zveřejněno: 28. 10. 2020

Zaměstnanci a zákazníci přijíždějící do recyklačního závodu RESTA v oblasti Nového Dvora u Olomouce se dočkali podstatného kroku, jenž napomohl snížení prašnosti pocházející ze stavební skládky. Bylo toho dosaženo speciální soupravou s využitím kartáče, vysavače a vodní mlhy, jež je v trvalém chodu už pár týdnů. Společnost provozující recyklační závod a kompostárnu si od kombinace všech technologií slibuje významné zlepšení stavu, který dlouhodobě trápil.

Smykem řízený nakladač Novotný B961 s adaptérem Kovaco, jehož součástí je kartáč, vysavač a skrápěcí zařízení s nádržkou na vodu a tryskami.

Společnost RESTA, která příští rok oslaví 30 let na trhu, je nejen největším českým výrobcem mobilních drticích a třídicích zařízení a jedním z největších provozovatelů této techniky v České republice, ale podniká také v oboru stavební činnosti a provozuje recyklační závod s kompostárnou. Zatímco drtiče a třídiče vyrábí v Přerově, v Novém Dvoře u Olomouce se zaměřuje na recyklaci, zpracování kameniva a provoz kompostárny.

Čištění kartáčem a skrápění

V areálu jsme mohli vidět v provozu čelisťové drtiče, třídiče, nejrůznější typy manipulační techniky a do toho přijíždějící nákladní vozidla s odpadem. Materiál je zde rozdrcen a roztříděn. Dochází tu také k manipulaci se sypkými hmotami a pohybu stavební techniky. Snadno se tak uvolňuje lehká frakce a vzniklý prach uniká do okolí, což znečišťuje pracovní prostředí a negativně ovlivňuje jak jeho hygienu, tak i bezpečnost provozu. Po dešti je problémem také vznik bláta, což mnohdy ústí ve znečištění pozemní komunikace nákladním vozem vyjíždějícím z areálu závodu. Na znečištění pozemní komunikace a povinnost viníka nepořádek následně odstranit pamatuje zákon o pozemních komunikacích. Nebývala proto výjimkou ani situace, kdy znečistěnou vozovku u závodu řešila policie. Tomu bylo však učiněno zadost.

Cesta v areálu se nyní čistí kartáčem, který současně vysává prach. Vznik prašnosti je ale zásadně ovlivněn vlhkostí povrchu, na kterém jsou částice usazeny. Se vzrůstem vlhkosti dochází ke shlukování částic, a tím klesají předpoklady k jejich zvíření. K výraznému snížení prašnosti proto také pomáhá kropení cesty. „Uvnitř areálu máme panelovou cestu, po které mohou jezdit nákladní vozy s odpadem. Čištění cesty jsme donedávna prováděli pouze tak, že jsme hlínu, prach a další nečistoty shrnovali lžící nakladače. To ale nebylo dostačující,” uvedla Aneta Klvaňová, referentka recyklačního závodu v době návštěvy redakce.

Aneta Klvaňová, referentka recyklačního závodu RESTA v Novém Dvoře u Olomouce.
Aneta Klvaňová, referentka recyklačního závodu RESTA v Novém Dvoře u Olomouce.

V rámci projektu spolufinancovaného Evropskou unií byl realizován projekt, jehož předmětem byla dodávka technologie na snížení fugitivních emisí tuhých znečišťujících látek z manipulace se sypkým materiálem a snížení resuspenze z pojezdu nákladních vozidel po cestě v areálu recyklačního závodu. Pořízen byl smykem řízený nakladač Novotný B961 s adaptérem, jehož součástí je kartáč, vysavač a skrápěcí zařízení s nádržkou na vodu a tryskami.

Doposud jsme žádné zařízení na eliminaci prašnosti nepoužívali. Potřebovali jsme hlavně techniku na čištění pozemních komunikací. Poněvadž se zde však práší hodně, v okamžiku, kdy se objevila možnost využití dotace na snížení prašnosti, neváhali jsme,” uvedla k důvodu pořízení Klvaňová a dodala i pár čerstvých poznatků: „Zatím soupravu využíváme pár dní a tím, jakou práci odvádí, jsme nadšení. Kdybyste tady byli o týden dříve, ani nepoznáte, že máme v areálu panelovou cestu. Teď je pěkně čistá. Dnes se relativně nepráší, ale dříve, když pršelo, vytvářelo se bláto. To se zachytávalo na kolech nákladních vozů, které posléze znečišťovaly okolní silnice.”

Součástí adaptéru je kartáč, vysavač a skrápěcí zařízení s nádržkou na vodu a tryskami.
Součástí adaptéru je kartáč, vysavač a skrápěcí zařízení s nádržkou na vodu a tryskami.

K pohonu zametacího zařízení slouží hydraulika nakladače

Zametací zařízení vybavila vysavačem prachu firma Strojírna Novotný. Vířený prach se na základě centrifugy vytvářející podtlak odsává do nádobky, kterou lze kdykoliv vyčistit. Nejen veškeré pohyby nakladače včetně ovládání výložníku, ale také funkce zametacího zařízení lze ovládat pohodlně z kabiny přes křížové ovladače a ergonomickou rukojeť. K pohonu zametacího zařízení slouží hydraulika nakladače. Nakladač má kvalitní hydraulický systém s dvojitou filtrací hydraulického oleje s neustálou elektronickou kontrolou čistoty hydraulického filtru, což zaručuje bezporuchový provoz a prodlužuje životnost stroje. V náročnějších podmínkách přichází na řadu i kropení vodou, čímž se zamezí prašnosti při čištění. Funkci skrápění lze využívat i samostatně. Nečistoty se shromažďují ve sběrné nádobě zametacího zařízení. Kvůli čištění nerovného povrchu a zajištění správného efektu je při uklízení pracovní rychlost pomalejší.

Ovladatelnost a kabina nakladače Novotný je dobrá. Dříve jsme používali starý UNC 061, který jsme pořídili v roce 1991. Při přesednutí do nového nakladače je to jako usednout do Mercedesu,” uvedla Klvaňová. Brzy dostanou nakladače Novotný zbrusu novou a ještě prostornější kabinu. Společnost z Vitošova vyrábí celkem dva typy smykem řízených nakladačů – již zmíněný model B961 a slabší B861. „Chtěli jsme silnější model, protože bude využíván i s paletizačními vidlemi na stavbě při zvedání palet naplněných zámkovou dlažbou. Proto jsme požadovali parametr 1400 kg a jediný Novotný jej ve výběrovém řízení splňoval. Jiné nakladače toho tolik neunesoum,” dodala Klvaňová.

Nakladač je nově osazen čtyřválcovým motorem FPT Industrial vyhovující emisní normě Stage V. Motor má zdvihový objem 3,4 l, výkon 55 kW při 2300 ot/min a točivý moment 320 Nm při 1300 ot/min. Novinkou je rovněž odklopný chladič pro snadnější údržbu a jednoduché čištění.

Zde je možné na spodní části zametacího zařízení vidět kartáč a sběrnou nádobu.
Zde je možné na spodní části zametacího zařízení vidět kartáč a sběrnou nádobu.

V plánu je rozšíření panelové cesty po celém areálu

Nakladač se zametacím zařízením také čist váhu umístěnou u vjezdu do areálu (což je rovněž zapotřebí, protože do spár v průběhu času padá bláto). Shodou okolností bylo nedávno provedeno kompletní čištění váhy a bylo tam takové množství bláta, že se muselo vyndávat ručně. S pravidelným čištěním jejího povrchu se této nepříjemnosti předejde.

Panelová cesta není umístěna po celém areálu. Končí zhruba ve dvou třetinách délky hromady recyklátu a do oblasti, kde se nachází kompostárna, nezasahuje vůbec. „Pokud se souprava na čištění osvědčí, plánujeme položit panelovou cestu po celém areálu, aby nemusely nákladní vozy jezdit po nezpevněné cestě,” řekla na závěr Klvaňová.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek