Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nakladač se speciální úpravou vidlí pomáhá v Norsku rybářům. Káď vyprázdní za pár vteřin

Zveřejněno: 15. 1. 2021

Už léta je rybolov v Norsku významným průmyslovým odvětvím. A není divu, protože se v této zemi s necelými 5,5 miliony obyvatel vyloví ročně zhruba 2 500 000 tun ryb. Nejenom množství, ale i drsná zimní příroda vyžadují „techniku na míru“. Třeba jako nakladač vybavený vidlemi s nekonečnou otočí.

Hydraulické vidle se dokáží otočit o 360 °, což umožňuje mimo jiné velmi rychlé vyprázdnění kádě s rybami (foto: Dagenborg Maskin)

Nacházíme se na nejsevernějším výběžku Norska, kde, ve fjordu nesoucím název Øyfjorden, působí firma Senjen Invest. Ta má na starosti příjem ryb ze souostroví Husøy a Troms, tedy z Norského i Barensova moře. Nadšence do stavební techniky však bude především zajímat kompaktní nakladač CASE 321F, který je již 4 roky neodmyslitelnou součástí přístavního provozu.

Náročné norské podmínky

Potřebovali jsme multifunkční stroj, který by zvládl vykládku ryb ze člunu, jejich dopravu do skladů a zároveň by si v rukách šikovného strojníka měl poradit také s vyvěšováním ryb ve speciálních docích, určených pro jejich sušení, uvedl k pořízení Rolf Bjørnar Tøllfsen. Další podmínkou byla schopnost poradit si s náročným terénem, který, zvláště v zimě za vydatného sněžení, může značně zkomplikovat transport ryb do skladů. Za zmínku stojí i fakt, že v Senjen Invest zprvu uvažovali o vysokozdvižném vozíku, ale pro jeho nedostatečnou robustnost a vytížení stroje se nakonec rozhodli pro zmíněný kompaktní kolový nakladač.

Vidle s nekonečnou otočí

Nakladač vychází z modelu CASE 321F představeného v roce 2016. O jeho úpravu se postarala společnost Dagenborg: „Každý z požadovaných úkonů je sám o sobě náročný, proto jsme zkonstruovali hydraulické vidle, které se otočí o 360 °, což umožňuje mimo jiné velmi rychlé vyprázdnění kádě s rybami.“ Rychlost je pro toto odvětví klíčová, jen tak může být vše čerstvé. Dalším přidaným prvkem CASE 321F je přepínač v kabině, který strojníkovi umožní rychle zvolit buď režim pro vyprazdňování kádí nebo režim pro zavěšování ryb k sušení.

Především káď otáčená na vidlích působí velice zajímavě. Posuďte sami v přiloženém videu.

Autor: Miroslav Shrbený
Foto: Case
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek