Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

MSV 2017 – více odborníků na zaplněném výstavišti

Zveřejněno: 5. 12. 2017

1 631 vystavovatelů z 32 zemí a víc jak osmdesát tisíc návštěvníků. To je bilance 59. mezinárodního strojírenského veletrhu, který se na brněnském výstavišti konal od 9. do 13. října. Ročník 2017 potvrdil pozici MSV jako nejvýznamnějšího strojírenského veletrhu střední Evropy a v řadě parametrů byl ve srovnání s předchozími ročníky rekordní.

Úspěch 59. ročníku MSV odráží růst průmyslu a pozitivní ekonomickou náladu v České republice. Ta v současnosti patří k ekonomickým premiantům EU. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy, který tradičně veletrh zahajuje, byla označena za evropského ekonomického tygra. Na veletrhu byl znát optimismus výrobců, kteří investovali do inovací, byli spokojeni se zájmem odběratelů a odborných návštěvníků. Vysoká návštěvnost i chuť nakupovat je odrazem růstu poptávky po nových průmyslových řešeních a technologiích ze strany průmyslu. Hlavnímu tématu automatizaci a „Průmysl 4.0” se věnovalo několik konferencí, ještě víc se ale nástup čtvrté průmyslové revoluce projevil v expozicích vystavovatelů.

Mimořádně vysoká účast ze zahraničí

Podíl vystavovatelů ze zahraničí dosáhl 50 % a firmy přicestovaly ze 32 zemí světa. Největší zastoupení měly Německo, Indie, Slovensko, Itálie, Rakousko, Jižní Korea, Čína. Zahraniční návštěvníci dorazili z více než 50 zemí a jejich podíl na celkové návštěvnosti přesáhl 10 %. Veletrh si prohlédla řada zahraničních delegací a obchodních misí, které přicestovaly mj. z Indie, Japonska, Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Kuby či Německa.

Partnerskou zemí MSV 2017 byla Indie

Indie je země s rychle rostoucí ekonomikou a obrovským potenciálem podnikatelských a obchodních příležitostí. Indická delegace vedená ministrem obchodu a průmyslu C. R. Chaudharym prezentovala vládní program „Make in India”, který podporuje nové investice a zakládání společných podniků. Vystavovat přijelo přes 80 indických firem z oblasti metalurgie, energetiky, strojírenství, ocelářství a železářství, průmyslového designu a všeobecného strojírenství. Oficiální expozice měly také čínské provincie Shenzen a Zhejiang, Slovensko, Francie, Itálie, Jižní Korea, Německo zastoupené čtyřmi spolkovými zeměmi, Polsko, Rakousko, Rusko a Tatarstan.

Silná účast asijských zemí potvrdila postavení MSV jako veletrhu, který je klíčovým veletrhem, vstupní branou pro asijské firmy na středoevropský trh.

Nejlepší exponáty

Přihlášené nejlepší exponáty se ucházely o prestižní Zlaté medaile MSV. Odborná hodnotitelská komise udělila šest hlavních cen, které získaly exponáty společností KSK Precise Motion, ALTEG Bohemia, KOVOSVIT MAS, PRIMA BILAVČÍK, ŠMERAL Brno a Technické univerzity v Liberci. Čestné uznání získala společnost BRIKLIS.

Oborově zaměřené veletrhy a bohatý doprovodný program

Součástí MSV 2017 byly oborově zaměřené specializované veletrhy TRANSPORT A LOGISTIKA a ENVITECH. Zvýrazněným tématem byl bienální projekt AUTOMATIZACE – měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika a pozornost vzbudily tematické výstavy ElectroPark a 3D tisk. V pavilonu Z probíhala Soutěž programátorů CNC strojů, do níž se zapojilo 157 žáků z rekordního počtu 36 středních škol a učilišť.

Velmi bohatý odborný doprovodný program probíhal ve všech kongresových sálech brněnského výstaviště. K nejvýznamnějším událostem patřily Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, dvě konference o česko-indické spolupráci, Business dny Ruska, Běloruska a Ukrajiny a b2fair setkání Kontakt-Kontrakt. Na odborných konferencích se jednalo o aktuálních tématech jako Průmysl 4.0, 3D tisk, robotika, energetická efektivita a podpora technického vzdělávání. V rámci MSV opět proběhl jednodenní veletrh pracovních příležitostí JobFair MSV, kterého se zúčastnilo 18 vystavovatelů z ČR i zahraničí a součástí byl i přednáškový program.

Návštěvníky letos čekaly dvě novinky. V projektu MSV TOUR si více než stovka zájemců prohlédla stánky s technologickými inovacemi v předem vytipovaných tematických trasách. Ve spolupráci s městem Brnem odstartoval projekt BRNO FAIR CITY.

Závěr

Jak se veletrh vydařil? Z desítek pozitivních ohlasů vybíráme jenom tři. Posuďte z nich sami.

Na veletrh do Brna jezdíme už řadu let a letos jsme nadmíru spokojeni s jeho vynikající kvalitou. Pro naši firmu byla nejúspěšnějším ročníkem za celou dobu své existence. Také jsme postavili atraktivní expozic na velké ploše a atraktivním místě. Firma se totiž na MSV ráda prezentuje a vůbec neuvažujeme o tom, že bychom nepřijeli znova. Veletrh je v době elektronických médií ideální možnost, jak oslovit cílovou skupinu zákazníků. Investice do této akce se vždy zhodnotí a jsme překvapeni, kolik nám tato prezentace dává možností. (Tomáš Duba, ředitel prodeje, Siemens, s.r.o.)

Jsem na brněnském veletrhu téměř jako inventář, protože sem jezdím pravidelně a jezdím sem rád. Vážím si práce těch, kdo Mezinárodní strojírenský veletrh organizují. (Miloš Zeman, prezident ČR)

Z veletrhu jsme moc nadšení, je to tu výborné. Tím, že máme interaktivní exponát, můžeme ho nechat lidem vyzkoušet a ti na to slyší. Zastavují se tu i lidé z jiných odvětví, které to zajímá. Ohlasy jsou samé pozitivní. Tím, že jste o nás psali, přichází lidi, že to četli a chtěli rudl vidět na vlastní oči. Webové stránky se nám točí, dnes jdeme do televize. Za nás fakt super! (Jan P. Laštůvka, jednatel RUDL UP)

Jubilejní 60. mezinárodní strojírenský veletrh proběhne společně s veletrhy IMT, WELDING, FOND-EX, PLASTEX a PROFINTECH v termínu 1. – 5. 10. 2018.

¹) Redakčně upraveno z tiskových podkladů Veletrhů Brno, a.s.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek