Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Lopaty a lžíce RENOMAG: pro těžkou práci bez kompromisů

Zveřejněno: 14. 11. 2019

V portfoliu RENOMAG je celá řada lopat a lžic pro nakladače a rýpadla, včetně těch do nejnáročnějších těžebních provozů. Nechybí ani zakázková výroba. Nepočítáme-li základní řadu ST, tak zákazník může volit dle náročnosti aplikace mezi třemi provedeními – HD, XHD a XXHD. Při výrobě se používá vysoce otěruvzdorná ocel HARDOX s vysokou úrovní houževnatosti.

Pro nakladače v těžebních provozech nabízí RENOMAG dvě základní provedení lopat - zesílené HD a těžební XHD

Filozofií společnosti je neustále zvyšovat kvalitu výrobků, což jde ruku v ruce s trendem stoupajících nároků zákazníků v oblasti těžby i stavebnictví. Aplikovat poznatky z terénu do nových modelových řad má na starosti vlastní vývojové oddělení, které pracuje s nejmodernějšími projekčními nástroji. Společnost vlastní celou řadu certifikátů, potvrzující kvalitu, mimo jiné ISO 9001:2016 a Hardox® ln My Body. Prostřednictvím dceřinné společnosti RENOMAG SLOVAKIA s. r. o. působí od roku 2007 také na Slovensku.

V kamenolomech jako doma...

Společnost RENOMAG se specializuje na vývoj a výrobu lopat a lžic pro nakladače a rýpadla, včetně těch do nejnáročnějších těžebních provozů. Dle náročnosti aplikace může zákazník volit mezi třemi provedeními – HD, XHD a XXHD. Při výrobě se používá vysoce otěruvzdorná ocel HARDOX s vysokou úrovní houževnatosti; výrobky jsou opatřeny certifikátem Hardox® in My Body, takže zákazník získává jistotu nejen co se týče kvality samotného materiálu, ale také potvrzení, že materiál je zpracován dle předepsaných postupů výrobce, čímž je zajištěna dlouhá životnost finálního výrobku. Dalším společným znakem lopat a lžic RENOMAG je speciální zubový systém amerického výrobce ESCO®. Zubový systém řady ESCO®Ultralok® prokazatelně zvyšuje výkon stroje ve všech běžných aplikacích (zemní práce, demolice, těžba) a snižuje tak provozní náklady. Laboratorním testováním bylo prokázáno, že při používání zubového systému Ultralok® docházelo během stanovené provozní doby k méně výměnám, takže spočítáno statisticky – dva zuby ESCO® Ultralok® zastaly při zmíněném testu práci za 3–5 zubů jiných značek. Řada zubů Ultralok® má ještě jedno specifikum, a tím je pojistka, integrovaná přímo v zubu. Toto řešení, nahrazující klasický třídílný systém „zub-adaptér-pojistka”, je rychlé a pro obsluhu bezpečné, protože k demontáži není potřeba kladivo (k odpojení zubu dochází pomocí vychýlení pojistky jednoduchým páčidlem). Další konstrukční specifika si představíme na jednotlivých řadách produktů RENOMAG.

Korečky pro kolesová rýpadla
Korečky pro kolesová rýpadla

Lopaty RENOMAG pro nakladače

Pro nakladače v těžebních provozech nabízí RENOMAG dvě základní provedení lopat. Zesílené HD lopaty jsou určeny k použití v široké škále aplikací, jako jsou demoliční práce, stavebnictví nebo expedice vytěženého materiálu. Lopaty mají osvědčený tvar pro minimální odpor při pronikání do materiálu a pro snadné plnění. Vylamovací síla nakladače je díky klínovému průřezu dna přenášena beze ztrát. Zavěšení lopaty je pevně spojeno s vyztuženou horní částí a přes konstrukci dna s břitem. Toto provedení efektivně přenáší výkon stroje, zabraňuje prohýbání těla lopaty a chrání nosné části před opotřebením. Lopaty HD mají zesílené boky a dno, samozřejmostí je v RENOMAGu použití vysoce otěruvzdorných materiálů (certifikace Hardox® in My Body). Dno HD lopat je chráněno výměnnými otěruvzdornými deskami. Na přání zákazníka mohou být HD lopaty opatřeny dodatečnými ochrannými díly proti opotřebení či vysokým teplotám.

Naproti tomu, skalní XHD lopaty pro nakladače jsou určeny pro stroje větších velikostí. Výborně se hodí pro práci v prostředí s velkým namáháním, rázy, otěrem a k manipulaci s materiálem o měrné hmotnosti 1800 kg/m3 a více. Uplatnění najdou v lomech; při těžbě nebo při manipulaci se struskou. Skalní XHD lopaty dodává RENOMAG se skalními zuby a výměnnými nebo navařenými mezizubovými ochrannými segmenty, aby byla zajištěna maximální životnost lopat a tím pádem také rychlá návratnost investice (nižší provozní náklady). Pevnost, kinematika a tvar každé lopaty je optimalizován softwarově pomocí 3D CAD; takže její parametry se dají přizpůsobit konkrétnímu stroji a zákazník tak získává záruku, že dostává ze stroje maximum výkonu.

Lžíce RENOMAG pro rýpadla

Pro rýpadla v nejrůznějších těžebních a průmyslových aplikacích se střední až extrémně vysokou zátěží má RENOMAG v nabídce ucelenou řadu HD, XHD a XXHD lžic. Pro práci ve středně těžko rozpojitelném materiálu (třída těžitelnosti 4–5), pro náročné hloubení (jíl, písek, štěrk, stavební odpad) a demoliční práce je určena zesílená lžíce řady HD. Vyniká hlubokým tvarem (větší objem) a má zesílené otěruvzdorné boky vyrobené z jediného kusu (vyšší pevnost). Dno a spodní strany boků mají zesílené pancéřování; pro zlepšení penetrace je na jejich boku speciální řezná hrana. Pro vyšší zátěž je určena skalní lžíce XHD, která se nejčastěji používá pro práci v těžko rozpojitelném materiálu (třídy těžitelnosti 5 a vyšší). Lžíce v provedení XHD jsou určeny k náročnější práci s horninami jako je žula, břidlice, čedič, pískovec a podobně. Mají větší a robustnější pancéřování, na přání je lze dodat s dalšími doplňkovými díly proti opotřebení (například ochranné kryty břitů a boků). Podobně jako všechny lopaty a lžice výrobce RENOMAG i tyto mají certifikaci Hardox® in My Body a zubový systém ESCO® Ultralok®, poskytující optimální výkon při hloubení.

Špičková řada lžic XXHD je určena pro ty nejnáročnější práce s horninami, jako je žula, břidlice, čedič, pískovec i pro práci s pevnými horninami třídy 7, rozpojenými trhavinami. Uplatnění tak najde v těch největších kamenolomech u nás. Řada se vyznačuje silným pancéřováním dna a litými přídavnými prvky pro ochranu spodních stran boků. Přivařené (na přání také výměnné) boční řezné hrany chrání konstrukční díly boků lžíce. I v případě řady XXHD nabízí RENOMAG konfiguraci lžíce na míru zákazníkovi; k dispozici je celá řada ochranných prvků jako jsou například dvousložkové otěruvzdorné bloky (tvrdost 700 HB).

Jako všechny lopaty i lžice mají certifikaci Hardox in My Body a zubový systém ESCO  Ultralok
Jako všechny lopaty i lžice mají certifikaci Hardox in My Body a zubový systém ESCO Ultralok

Závěrem

Lopaty a lžíce výrobce RENOMAG, použitelné v celé řadě odvětví, jsou konstrukčně vyspělé výrobky, které se prosazují na trzích v celém světě. Zákazníci dostanou nejen kvalitní a certifikovaný výrobek, ale mohou se spolehnout také na poprodejní podporu a silné zázemí včetně bohatě zásobeného skladu spotřebního materiálu. Do dalšího čísla Stavební techniky připravujeme také reportáž z terénu, ve které se výrobky RENOMAGu zeptáme přímo zákazníků.

Autor: Jan Rybář
Foto: RENOMAG
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek