Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Lopaty a lžíce Renomag pomáhají po celé ČR

Zveřejněno: 20. 1. 2020

Třídění kamene na hřebenu Krušných hor, ale také třídění a drcení odstřelových valů v přísně střeženém vojenském prostoru. Výčet zakázek, které realizovala třebíčská firma SOBOS CZ, je opravdu široký. Společnost zabývající se například zemními pracemi, demoličními pracemi, výstavbou infrastruktury, provozem recyklačního dvora, nebo těžbou a tříděním kameniva má však jeden společný jmenovatel – takřka dvorním dodavatelem příslušenství ke strojům je u ní český RENOMAG.

Robustní, takřka nezničitelné. Takové jsou zkušenosti zákazníků s lžícemi RENOMAG

V Třebíči a okolí zná SOBOS CZ asi kaž dý. Firma zde provozuje pneuservis, opravuje komunikace a v neposlední řadě pod ni spadá také kamenolom v Pavlicích nebo prodejna stavebnin.

Ve flotile firmy jsou zastoupeny stroje mnoha značek – nejčastěji je to Liebherr (kolové nakladače), CASE (rýpadla, nakladače), Cat (rýpadla), ale i exotické značky. Na dvoře firmy v Třebíči tak narazíme například na letitý nakladač polského výrobce Warynski, který je ale nasazován už pouze jako záložní stroj. V protikladu k poměrně pestrému mixu stavebních strojů pocházejí lopaty a lžíce firmy SOBOS CZ od jediného výrobce, a tím je český RENOMAG. Ten je tu v Třebíči takřka dvorním dodavatelem příslušenství ke strojům, kromě lopat a lžic tu mají také jejich hydraulické kladivo nebo vydrcovací nůžky; RENOMAG dodává také veškeré komponenty jako jsou adaptéry nebo břity. Dnes poměrně vzácná věrnost jedné značce má svoje racionální opodstatnění. Dalo by se shrnout do jediné věty: „Když něco funguje, není potřeba to měnit.

Drticí a třídicí divize SOBOS CZ má paralelně zakázky na mnoha místech celé republiky. Aktuálně jsou mobilní drtiče a třídiče spolu s nakladači a rýpadly nasazeny například v Jihočeském kraji. V minulosti působily třeba na Hané nebo na Liberecku. Mezi nejtěžší úkoly, na které v Třebíči dodnes vzpomínají, bylo třídění kamene na hřebenu Krušných hor, ale také třídění a drcení odstřelových valů v přísně střeženém vojenském prostoru Libavá.

Pozitivní zkušenosti

Lopaty a lžíce RENOMAG používají ve firmě SOBOS CZ v podstatě od počátku její existence. Už první dodávané typy byly velice odolné a vyžadovaly jen minimální údržbu. Jejich odolnost spočívá jak v použitém materiálu (Hardox®), tak ve špičkovém dílenském zpracování. Samotná kvalita produktu je jedna věc, tou druhou je také rozsah poskytovaných služeb a spokojenost s nimi. V RENOMAGu se postarají o kvalitní repase starších typů příslušenství – v nedávné době tu proběhla například kompletní přestavba dvoumetrové svahovací lopaty, u které bylo vyvařeno nové dno, bočnice, repasovány spáry a vyčištěn upínač. Lopata byla v krátkém čase připravena na „druhý život” a v době naší návštěvy už ležela přichystána na paletě k další práci. Vzhledem k tomu, že firma SOBOS CZ zaměstnává vlastní šikovné svářeče a techniky, mohou si tu většinu údržbových prací na lopatách a lžicích provádět sami. K tomu dochází zejména v zimních měsících, kdy je téměř veškerá technika odstavená a chystá se na příští stavební sezonu. I v tomto ohledu nedají na spolupráci s výrobcem RENOMAG dopustit. „Jejich technici k nám přijedou, lopaty a lžíce si rozměří, pak si udělají šablony a u nich na dílně nám vyřežou břicha a bočnice. Zohýbají to, zabalí, popíšou a v podstatě jako stavebnici nám to dovezou a my si to tady přes zimu sami posváříme,” popisuje zkušenost s českým výrobcem Pavel Bobek, který ve firmě SOBOS CZ pracuje jako servisní technik. Takový přístup výrobce umožňuje stavebním firmám efektivněji plánovat servis a údržbu a i to bude jeden z důvodů, proč mají výrobky RENOMAG v Třebíči „na růžích ustláno”...

SOBOS CZ spol. s.r.o. se specializuje na stavební práce, převážně inženýrských sítí, revitalizace sídlišť, komunikací, parkovišť. Firma disponuje samostatnou divizí provádějící demolice, bourací práce, drcení a třídění. Provádí demolice jednotlivých objektů, domů a budov, ale i kompletní demolice celých komplexů budov, průmyslových objektů nebo areálů již nefungujících závodů nebo firem.

Lopaty a lžíce made in ČR

Společnost RENOMAG se specializuje na vývoj a výrobu lopat a lžic pro nakladače a rýpadla, včetně těch do nejnáročnějších těžebních provozů. Dle náročnosti aplikace může zákazník volit mezi čtyřmi provedeními – ST, HD, XHD a XXHD. Při výrobě se používá vysoce otěruvzdorná ocel Hardox® s vysokou úrovní houževnatosti; výrobky jsou opatřeny certifikátem Hardox® In My Body, takže zákazník získává jistotu nejen co se týče kvality samotného materiálu, ale také potvrzení, že materiál je zpracován dle předepsaných postupů výrobce, čímž je zajištěna dlouhá životnost finálního výrobku. Dalším společným znakem lopat a lžic RENOMAG je speciální zubový systém amerického výrobce ESCO®. Zubový systém řady Ultralok® prokazatelně zlepšuje penetraci a zvyšuje výkon stroje ve všech běžných aplikacích (zemní práce, demolice, těžba) a snižuje tak provozní náklady.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek