Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Liebherr RoadShow 2018: budoucnost zažitá na vlastní kůži

Zveřejněno: 17. 9. 2018

Pro návštěvníky RoadShow není nic lepšího, než stroj vidět v nasazení a vyzkoušet si ho. Takovou možnost poskytovala akce společnosti Liebherr spolu s jeho dalšími partnery v rámci RoadShow, která se konala hned na několika místech Rakouska a v Maďarsku.

Jak vypadá teleskopický manipulátor zespodu?

Naše cesta mířila do štěrkovny společnosti JK Beton Kirchweger GmbH v Dolním Rakousku. Liebherr poprvé v rámci RoadShow představil svůj aktuální nový výrobní program. Na návštěvníky čekalo devatenáct strojů v různých variantách pro zemní práce, údržbu krajiny, zpracování dřeva, nakládání s odpady a těžební průmysl. Na RoadShow se podíleli i dlouhodobí partneři Liebherru, jako je Trimble a Mercedes-Benz. Liebherr RoadShow nebyla jen o zkoušení techniky, ale také o získávání nových informací, soutěžích a zajímavý byl i doprovodný program.

Úvodní defilé strojů ve velkém stylu
Úvodní defilé strojů ve velkém stylu

Těžké a kompaktní nakladače

Při slunném dni byla štěrkovna rozdělena do stanovišť, kde jednotlivé stroje předváděly, co umí. Z manipulační techniky se představily stroje nové generace XPower, kompaktní kolové nakladače a teleskopický manipulátor. Generace nakladačů XPower snoubí inteligentní systémy s účinností. K nejzajímavějším inovativním prvkům těchto strojů patří inteligentní pojezd spojující hydrostatický a mechanický pohon. Interakce mezi těmito dvěma různými pohony se nepřetržitě automaticky nastavují na danou vykonávanou práci. Výsledkem není nic jiného, než optimálně zvolená maximální účinnost nakladače za všech podmínek, nehledě na nakládání či dopravu. Společnost modelu 566 XPower na akci dělal středně velký sourozenec, model 546, vyznačující se vysokým zatížením při sklápění a nízkou provozní hmotností umožňující vysokou manipulační výkonnost.

Samostatnou kapitolu tvořily kompaktní nakladače a teleskopické manipulátory. Z tohoto segmentu byl prezentován model 518 ve volitelné výbavě Speeder, která umožňuje provozovat nakladač v rychlosti až 40 km/h. Pro tento model je charakteristické stereo řízení, které je tvořeno kombinací kloubového řízení a řízené zadní nápravy. Tím je zajištěna maximální manévrovatelnost a pohyblivost. Nakladač má tedy menší poloměr otáčení a uplatnění nalezne ve městech či stísněných prostorách. Nejvíce očekávanou novinkou jsou teleskopické manipulátory Liebherr. Pro letošní rok přicházejí zcela v inovované variantě. K dispozici bude osm modelů v celkem 26 různých verzích. Na RoadShow se prezentoval model T41-7S. Písmenko S značí nejvyšší kvalitu nakladače určeného pro manipulaci s materiály nebo pro výrobní aplikace. Srdcem manipulátorů je stále osvědčený motor Deutz plnící emisní normu Tier 4, takže se neobejde bez katalyzátoru a selektivní katalytické redukce. Standardně jsou nové manipulátory vybaveny systémem „Liebherr Hill Assist”, jenž zajišťuje bezpečnost a maximální jízdní komfort při jízdě na nerovném povrchu. Úplného přepracování se dočkala pracovní hydraulika či konstrukce stroje pro ještě lepší výhled.

Výš, dál, rychleji

RoadShow se konala na více místech, takže přesouvání techniky zabere dost času. S rychlestavitelným jeřábem je ale práce značně ulehčena. Do nebes se tyčil jeřáb Liebherr 65 K.1. Hned vedle něj se prezentoval mobilní jeřáb LTM 1090-4.2. Tento nový 90t jeřáb je vybaven teleskopickým ramenem o délce 60 metrů, tedy o 10 metrů více než jeho předchůdce. Je také hospodárnější díky použitým systémům ECOdrive (ekologický režim pro nižší spotřebu a hluk) a ECOmode. Jediný šestiválcový vznětový motor Liebherr v podvozku, který vyvíjí výkon 330 kW/449 koní a točivý moment 2,335 Nm, poskytuje modelu LTM 1090-4.2 veškerou potřebnou sílu. Nová převodovka ZF-TraXon slouží k přenosu výkonu na nápravy jeřábu.

Buldozery, rypadla a vrtná souprava

Své místo našel i buldozer PR 726 Litronic, který současně demonstroval použití precizního systému od společnosti Trimble, tedy automatické řízení stroje. Ve stroji tepe dieselový motor, na něhož navazuje hydrostatický pohon, automaticky nastavující pracovní rychlost v závislosti na zatížení. Výkon je vždy přenášen na obě pásové jednotky bez přerušení.

Buldozer PR 726 Litronic veden precizním systémem od Trimble
Buldozer PR 726 Litronic veden precizním systémem od Trimble

Že stroje Liebherr nejsou určeny jen do stavebnictví, ukazoval průmyslový stroj Liebherr LH 22 M. Vedle něj se nacházela široká škála adaptérů, které si zájemce mohl přímo z kabiny jednoduše mezi sebou zaměňovat a zkoušet. Mezi nejoblíbenější používané adaptéry patřily ty od společnosti Woodwacker, což je mulčovač vhodný pro profesionální údržbu přerostlých travnatých ploch podél lesních cest a svahů a hlava pro odstranění částí stromu. Rýpnout si do země mohli návštěvníci s rypadly – Liebherr R 920, R 926 a A 912 Compact Litronic. Jak označení napovídá, stroje jsou vhodné do použití městských stavenišť, protože mají zkrácenou záď a vejdou se do těsnějších míst. Navíc rameno může být vícekrát „zlomeno”. Královskou třídu mezi prezentovanými stroji představovala vrtná souprava LRB 18. Model LRB 18 je vybaven novou koncepcí kabiny, která se zaměřuje zejména na zvýšení komfortu obsluhy. Dosaženo je to díky modernímu klimatizačnímu systému, optimálnímu výhledu z kabiny a také ortopedickému sedadlu strojníka s automatickým nastavením. Kompaktní LRB 18 lze jednoduše přepravovat v jednom kuse i s namontovaným protizávažím. Tím je zajištěno rychlé nastavení na místě a flexibilita při přepravě stroje mezi různými pracovišti.

Se stavebnictvím souvisí nakládání s betonem. I v tomto odvětví má Liebherr co nabídnout, a tak ukázal pojízdné čerpadlo betonových směsí Liebherr 50 M5 XXT s vertikálním dosahem téměř 50 metrů na podvozku Mercedes-Benz Arocs 4243 a mobilní míchač Liebherr HTM 905 na podvozku Mercedes-Benz Arocs 3746. Jak je patrné, na akci se podílel Mercedes-Benz, který ukázal celý svůj výrobní program – od nákladních automobilů přes tahače, až po terénní pick-upy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek