Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Kamencové jezero

Zveřejněno: 2. 11. 2017

Kamencové jezero leží v Ústeckém kraji v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Nachází se v nadmořské výšce 337 m na severovýchodním okraji Chomutova. Je široké 240 m a dlouhé 676 m. Zaujímá rozlohu 15,98 ha, maximální hloubka jsou 4 m a objem 322 958 m3. Jako přírodní útvar je naprosto jedinečné a ve světovém měřítku ojedinělé s ohledem na chemické složení vody, kde je výraznou složkou kamenec.

Vznik

Vzniklo někdy koncem 18. století zatopením prostoru po těžbě kamencových břidlic z let 1558−1785 nebo vyhořením uhelné sloje. Přesný způsob vzniku není s jistotou známý, pravděpodobně však jezero patří mezi antropogenní jezera. Z rozboru literatury vyplývá, že vzniklo v letech 1813–1815. První zmínka o něm pochází z roku 1818.

Existuje také názor, že jezero vzniklo přirozenou cestou, byť určitý vliv člověka se nevylučuje. Opírá se o skutečnost, že maximální hloubka 4 m neodpovídá známé hloubce povrchového lomu (18 m) a o výskyt pařezů a menších kmenů v obvodové i středové části jezera.

Teorie přírodního původu v místě jezera předpokládá existenci sníženiny nebo bažiny zaplavené kamencovou vodou. Těžba kamence pak probíhala v blízkém lomu, ale mohla se rozšířit (nebo započít) v prostoru jezera. Vrstvení vytěženého materiálu a jeho samovolné požáry mohly způsobit průvaly vody a zřícení půdy zaznamenané v historické literatuře, které dotvořily současnou jezerní pánev.

Hydrologický režim

Dno bylo poškozeno během čištění jezera sacím bagrem v roce 1993, které znemožnilo dataci vzniku pomocí palynologie. Byly také zahlazeny sedimentační trychtýře, které poukazovaly na existenci vývěrů podzemní vody. Jejich výskyt je však vzhledem k obnovování chemismu vody pravděpodobný.

Hydrologický režim není objasněn. Jezero nemá žádný přítok a největší rozdíl kolísání hladin byl zaznamenán 16 cm. Na srážky jezerní hladina reaguje někdy téměř okamžitě, jindy zůstává beze změny.

Vlastnosti vody

Existence kamencové vody zřejmě souvisí s výchozem uhelné sloje s vysokým obsahem pyritu severně od jezera. Zvětráváním pyritu se uvolňuje kyselina sírová, která rozpouští jíly za vzniku iontů (např. Na+ a K+). Z nich nezávisle vzniká síran hlinitý a síran draselný a teprve jejich smícháním vznikne kamencová voda.

Rozpuštěné látky a kyselost vody omezují výskyt organismů, a proto se jezero někdy označuje jako „Mrtvé moře”. Přestože se v jezeře nevyskytují ryby ani jiné vyšší organismy, bylo v něm odchyceno asi třicet druhů vodních mikroorganismů a zástupců hmyzu. V jednom mililitru jezerní vody žijí desítky až stovky jedinců (v běžné vodě až stovky tisíc jedinců).

Využití

V roce 1893 tehdejší nájemce jezera Alfred Mannesmann, významný chomutovský podnikatel zmíněný v úvodníku, souhlasil s vybudováním plovárny. V roce 1894 byly v těsné blízkosti jezera vystavěny Kamencové lázně, které využívaly pramen obsahující kamenec a jiné nerosty. Léčily se tady katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, dna, anemie, revmatismus, nemoci ledvin a akné. Lidé sem jezdili z celého světa, aby si zde pomohli od svých onemocnění.

K rozšíření přírodního koupaliště do podoby v jaké ho známe dnes, začalo docházet od dvacátých let minulého století. Bylo zakázáno v něm plavit koně, dno bylo vyčištěno od střepů z pivních lahví a byl také upraven protilehlý břeh plovárny. V té době bylo postaveno také molo. To v posledních dvou letech bylo nahrazeno novým, konstrukčně ojedinělým.

Areál jezera již tehdy sloužil také kulturním akcím s atrakcemi, koncertům, projížďkám v osvětlených lodičkách známých pod názvem Benátská noc.

Zajímavým střípkem z historie jezera je, pro dnešního čtenáře, událost, která se stala 16. února 1930, kdy byl na zamrzlém jezeře sehrán, zřejmě první zápas ledního hokeje v Chomutově, na nějž se přišlo podívat, údajně na 2 000 diváků.

Dnešní jezero je několikanásobně rozlehlejší než to původní. Je široké 240 m, dlouhé 676 m, hloubka až 4 m a je obklopeno travnatými stráněmi i písčitými plážemi, množstvím stromů. Jeho věhlas spočívá v chemickém složení vody, která je obohacena o síran hlinitý, dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo. Nízký obsah síranu zapříčiňuje skoro nulový život v této vodě. Kromě drobných prvoků se zde jiní živočichové nevyskytují. Neumožňuje ani růst sinic či vodních řas.

V současné době je vodní plocha Kamencového jezera využívána jako rekreační areál. Kromě přírodního koupaliště s upravenými plážemi a moly nabízí minigolf, půjčovnu loděk, klouzačky, hřiště na tenis, nohejbal, volejbal, stolní tenis. V těsné blízkosti je Podkrušnohorský zoopark a podél areálu vede asfaltová cyklistická stezka o délce 3,2 km. V sousedství jezera se nacházejí rybníky otvické pánve s běžným složením vody. Na Otvickém rybníku můžete využít vodní lyžařský vlek.

¹) Zpracováno z webových stránek
Autor: Jitka Shrbená, Mgr.
Foto:
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek