Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jak si pořídit použitý vysokozdvižný vozík bez rizika

Zveřejněno: 8. 4. 2014

Stojíte-li před rozhodnutím, jaký vozík vlastně pořídit, následující rady vám jistě osvětlí problematiku a pomohou při mnohdy nelehkém rozhodování.

Zvláště při současném zcela nevyhovujícím kurzu koruny je při pořizování nového stroje většinou na prvním místě otázka ceny. Všichni bychom jistě chtěli vozík zcela nový s co nejmenšími náklady. U nových vozíků je však cena jednoznačně nejvyšší. Tuto cenu pak dále mohou zvyšovat servisní náklady od autorizovaných prodejců. Výhodou je však zpravidla nejdelší záruční doba.

Pronájem nebo koupě?

Použité vozíky mají ceny poloviční i nižší. Kde je však ta hranice, kdy s nízkou cenou nekoupíme vrak, byť s novým lakem, ze kterého se brzy vyklubou nejrůznější skryté a někdy i umně zamaskované závady, které nám vzápětí budou doma vytahovat další peníze z kapsy a ničit naše, domácí politikou již tak dost pocuchané, nervy? Namítnete například, že si vozík lze výhodně pronajmout a nestarat se o vzniklé vady a závady, neboť je to starost pronajímatele. Ano, ale zde radím pozorně přečíst návrh smlouvy o pronájmu, neboť se velmi často stává, že se vám provoz na první pohled výhodného pronájmu vzápětí značně prodraží. V tom případě zvažme, zda není výhodnější takový stroj pořídit do vlastnictví a servis a opravy ošetřit servisní smlouvou, nejlépe u cenově výhodnější neautorizované, ale zároveň referencemi prověřené a kvalitní firmy.

Nové, použité i repasované vozíky

Podle vytížení vašeho vysokozdvižného vozíku lze volit vozík nový, zánovní, tj. lehce použitý a vozík použitý. Zkušenost ukazuje, že vozíky s počtem motohodin cca mezi 2000–5000 (lze zde použít výraz „zajeté stroje”) si poradí se zadanými úkoly stejně jako vozíky nové. Ovšem za téměř poloviční cenu. U vozíků použitých s najetými motohodinami nad výše uvedený počet je však třeba počítat s vyšším opotřebením a tím se sníženou životností určitých součástí. Tady vždy radím kupovat takové stroje výhradně přes zavedené vyzkoušené firmy, které takové vozíky dokážou za rozumný peníz velmi dobře repasovat, skryté závady najít a kvalitně opravit. Většina takových firem poskytuje na takto repasované vozíky i dostatečně dlouhé záruky, které minimalizují rizika budoucích závad. Z mé osobní zkušenosti je na trhu několik málo firem, které umějí provést kvalitní repase za velmi rozumnou cenu a dokonce vám celou repasi rozkryjí a zdokumentují, takže zde je riziko skrytých závad opět minimalizováno.

Opravdu kvalitně repasované vozíky s použitím až 60 % nových náhradních dílů jsou jistě zajímavou alternativou mezi vozíky novými a použitými.

Nechtěli byste někdy vidět probíhající repasi? Věřte, že se to vyplatí. Minimálně pro dobrý pocit. Je jistě dobré vidět na vlastní oči, co vše se musí zkontrolovat před výměnou náhradních dílů či případně při různých technických úpravách vysokozdvižného vozíku. Kvalitní firma dbá také velmi silně o bezpečnost provozu vozíku u budoucího provozovatele. Je třeba počítat s výměnou např. opotřebených a vytahaných řetězů, s výměnou probroušených nosných vidlic či s výměnou zcela sjetých kol. To všechno jsou díly, které nejdou repasovat a musí být nahrazeny díly novými. Vyžadujte od provádějící firmy detailní rozpisy vyměňovaných dílů, vyplatí se také navštívit vybranou firmu a na místě se přesvědčit o probíhající repasi. Nechte si také předložit díly původní, které byly nahrazeny. Každá kvalitní firma vám je ráda předloží k prohlídce.

Věřím, že pokud se budete při pořizování této techniky držet výše popsanými radami, ne pouze nejnižší cenou, minimalizujete tak možná rizika a takový produkt vám ušetří značné peníze a bude ještě dlouho dobře sloužit zcela k vaší spokojenosti.

Autor: Karel Brdička
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek