Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Hydraulická bourací kladiva PROMOVE eXtreme Power

Zveřejněno: 6. 3. 2009

Prodej a servis hydraulických bouracích kladiv a demoličního příslušenství PROMOVE na našem trhu zajišťuje společnost KRUPP BOHEMIA SERVIS s.r.o. z Hradce Králové. I když značka PROMOVE slaví v letošním roce kulaté jubileum 20 let, je v České republice zastoupena poměrně krátce. Rádi bychom proto seznámili čtenáře s některými výrobky podrobněji.

Základním produktem každého výrobce demoličního příslušenství jsou hydraulická bourací kladiva. Proto se jimi v dnešním článku budeme zabývat i my.

V současné době tvoří sortiment hydraulických kladiv PROMOVE tři typové řady, které mají označení XP (16 kladiv), PB (6 kladiv) a SH (10 kladiv). Nejdůležitější je ucelená řada top prémiových kladiv XP, se kterými vás dnes blíže seznámíme.

hydraulické bourací kladivo XP 1 500
Další typ XP 1 500

Hydraulická bourací kladiva řady XP

Kladiva XP jsou vyráběna v hmotnostech od 70 kg do 7000 kg a lze je nasadit na nosiče od 0,8 tuny do 130 tun, takže jimi lze vybavit prakticky kompletní paletu vyráběných nosičů. Pod písmeny XP se skrývá zkratka anglického názvu eXtreme Power, která poukazuje na jejich velmi vysoký výkon.

Hydraulická kladiva XP pracují na principu plyn – olej. To znamená, že v hlavě kladiva se nachází tlakový zásobník s dusíkem, jehož stlačování a rozpínání dodává kladivu plných 75 –

80 % výkonu. Zbylý výkon pak kladivu dodá tlak oleje v hydraulickém okruhu nosiče. A právě tento princip práce je hlavním předpokladem vysokého výkonu a využívají jej dnes všechna nejvýkonnější kladiva na trhu. Nízkotlakým zásobníkem plynu jsou vybavena všechna kladiva PROMOVE typu XP.

hydraulické bourací kladivo XP 1 700
Kladiva střední a těžké řady XP (zde XP 1 700) jsou vybavena systémem protiprachové ochrany

Snížení hluku, rázů a vibrací u hydraulických bouracích kladiv

Kladiva XP střední a těžké řady mají navíc v hlavě ještě druhý, bezúdržbový, vysokotlaký zásobník dusíku. Úkolem tohoto zásobníku je nejen zvýšit úderovou energii kladiva, ale i omezit účinky špiček v hydraulickém okruhu nosiče, čímž jsou citelně omezeny vibrace a rázy přenášené do ramene nosiče. Všechna kladiva XP jsou navíc umístěna v odpruženém a utlumeném obalu. Hlavním důvodem je opět omezit v maximální míře přenos vibrací na nosič, aby byla práce s kladivem co nejšetrnější. Druhým důvodem je snížení hlukových emisí, které při práci s kladivem vznikají.

K dalším přednostem kladiv XP patří nejen slušné ceny, ale rovněž řada technických řešení, která snižují vícenáklady a režii vlastního provozu kladiva, což potěší zejména v dnešní nelehké době, kdy se všichni snaží ušetřit všude, kde je to jen trochu možné.

Všechna kladiva XP lze bez problému provozovat při tlaku ve zpětném okruhu až do výše 25 bar. Není tak nutná úprava hydraulického okruhu při montáží kladiva na nosič.

Bourací Kladivo PROMOVE XP 1 700
Bourací Kladivo PROMOVE XP 1 700

Systém protiprachové ochrany

Kladiva střední a těžké řady mají velmi dobře řešený systém proti vnikání nečistot a prachu do spodní části kladiva. Toto řešení přináší hned několik úspor najednou. Úsporou číslo jedna v řádech až desetitisíců korun ročně (dle velikosti kladiva) je to, že systém protiprachové ochrany nepracuje na principu sestav různých opotřebitelných kroužků. Druhou úsporu přináší tento systém prodloužením životnosti obrusných pouzder a pracovního nástroje o cca 30 %. Sériovou výbavou kladiv střední a těžké řady je systém automatického mazání Beka Max2, který přináší nejen zvýšení produktivity práce, ale i nejnižší možné opotřebení obrusných pouzder a pracovního nástroje.

Do těžké řady hydraulických bouracích kladiv patří XP 4 500
Do těžké řady bouracích kladiv patří XP 4 500

Omezení „úderů naprázdno”

Všechna hydraulická bourací kladiva XP se spustí jen v případě, jsou-li řádně přitlačena k bouranému materiálu a po jeho prasknutí se okamžitě vypnou. Tento princip omezuje tzv. údery naprázdno, které jsou největším nepřítelem všech hydraulických kladiv.

Údery naprázdno nadměrně opotřebovávají kladivo jako celek, způsobují předčasné zničení pracovního nástroje, zajišťovacích klínů a čepů, často způsobí zlomení i zcela nového pracovního nástroje. Všechna kladiva XP mají pouze dvě pohyblivé části (řídicí ventil a úderový píst), čímž je prodloužena životnost a zvýšena spolehlivost.


Hydraulické kladivo střední řady XP 800

Vyšší produktivita práce

Tlakový zásobník dusíku bez membrány u hydraulických bouracích kladiv lehké řady přináší vyšší spolehlivost a snížení nákladů. Vysokou produktivitu práce kladiv XP zajišťuje automatické přizpůsobení frekvence a výkonu tvrdosti bouraného materiálu. Produktivitu samozřejmě kladně ovlivňuje i již zmíněný vysoký výkon XP kladiv.

XP kladiva lze dále vybavit i speciálními kity pro nasazení v extrémních pracovních podmínkách. Jsou jimi kit pro práci pod vodou, kit pro práci při ražbách tunelů a systém zkrápění, který maximálně omezuje prašnost, což oceníte zejména při pracích v uzavřených prostorech.

Více podrobností a veškeré technické parametry jednotlivých kladiv PROMOVE XP (včetně katalogů v pdf formátu) naleznete na internetových stránkách www.promove.cz, které jsou průběžně aktualizovány.

Autor: Bohumil Hušek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek