Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Demoliční rypadlo v Aglomeraci Vítkovice. Speciál s hmotností 95 tun a výškovým dosahem 33 metrů

Zveřejněno: 10. 10. 2019

Území Aglomerace Vítkovice má rozlohu šedesáti hektarů a posledních dvacet let bylo opuštěné. V současné době se sanuje a v lokalitě je rušno. Z celé řady techniky, kterou zde nalezneme, nás na první pohled upoutá demoliční rypadlo Liebherr R 960. Pojďme se u něj krátce zastavit.

Výměna výložníků mezi demoličním a podkopovým, popř. prodlužovacím mezikusem probíhá pomocí hydraulického upnutí a multi rychlospojky s přepákováním

Model R 960 německého výrobce Liebherr, o kterém je řec, a další rypadla určená pro demolice staveb mají svá specifika. Na první pohled je většinou rozeznáme již podle prodlouženého výložníku a násady, liší se ale v mnohem více věcech.

Liebherr R 960 demolition

Stroj o celkové hmotnosti 95 t s výškovým dosahem 33 m je schopen pracovat v 360° radiusu s nářadím o hmotnosti 3,5 t. Je osazen výměnným systémem výložníků a má i další bohatou výbavu. Za zmínku stojí speciální prodloužený a hydraulicky roztažitelný podvozek, demoliční výložník s prodlužovacím mezikusem pro úpravu dosahu dle výšky stavby (13 / 18 / 28 / 33 m) s odpovídajícím nářadím.

Maximální výškový dosah stroje činí 33 m, dle výšky stavby lze mezikusem upravit na optimální hodnotu (13 / 18 / 28 / 33 m)
Maximální výškový dosah stroje činí 33 m, dle výšky stavby lze mezikusem upravit na optimální hodnotu (13 / 18 / 28 / 33 m)

Výměna výložníků mezi demoličním a podkopovým, popř. prodlužovacím mezikusem probíhá pomocí hydraulického upnutí a multi rychlospojky s přepákováním, což zásadně zkracuje dobu výměny výložníků. Stroj má hydraulicky výklopnou kabinu 30° s pancéřovými skly zesílenou ochrannou mříží a speciální přetlakovou filtrací kabiny.

Demoliční provedení dále zahrnuje zesílené otočové ložisko, hydraulicky odnímatelné přídavné protizávaží a demoliční přetěžovací systém Liebherr LDC, který může pracovat ve dvou režimech, buď upozorňuje strojníka na dosažení nebezpečné hodnoty vyložení, nebo rameno sám omezuje.

Demoliční speciál Liebherr R 960 demolition je schopen pracovat v 360° radiusu s nářadím o hmotnosti 3,5 t
Demoliční speciál Liebherr R 960 demolition je schopen pracovat v 360° radiusu s nářadím o hmotnosti 3,5 t

V současné době je R 960 demolition největším zástupcem nové řady demoličních rypadel Liebherr, příští rok však má být představen ještě větší model R 980, který by měl mít dosah až 55 m. Nové stroje postupně nahrazují verze R 934 C až R 984 C.

Aglomerace Vítkovice

V kontrastu s turisticky navštěvovanou oblastí Dolních Vítkovic je jižněji položená část vítkovického komplexu mnohem méně atraktivní. Půda je kontaminovaná, objekty se bortí. Na zhruba šedesátihektarovém území proto probíhá od loňského v července sanace, která by - pokud vše půjde podle plánu - měla skončit v příštím roce.

Nejprve se Aglomerace zazelená, neboť se zde plánuje vysadit přes 4 400 stromů. Následně bude místo připraveno jako zóna pro lehký průmysl. Po dokončení úprav lokality budou zasíťované pozemky nabídnuty investorům a developerům. Cílem je do lokality přivést moderní provozy, zázemí pro IT či lehký průmysl.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Liebherr
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek