Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Demolice budov podle nových požadavků: už žádné haldy suti a odpadu

Zveřejněno: 24. 2. 2020

Trvale udržitelný rozvoj mimo jiné stojí na úplné nebo částečné recyklaci surovin a jejich znovu-využití. Mnoho firem, které se zabývají demolicemi budov a areálů, už provádějí demolice v tzv. „eko-režimu“, kdy se rozebraný materiál ze stavby přímo na místě třídí a zpracovává k dalšímu využití. Zrecyklovaný materiál se pak použije přímo na dané stavbě, nebo se odváží k dalšímu použití jinam.

Drticí lopata MB BF90.3 při rekonstrukci parkoviště v Turecku

Přední světový výrobce drticích lžic pro rýpadla a nakladače, společnost MB Crusher, zveřejnila nedávno ve své zprávě několik konkrétních příběhů evropských firem, který trend zachytily a které si takový způsob demolice nemohou vynachválit. Výhody jsou v tomto případě jednoznačné: úspory nákladů (doprava materiálu, jeho skladování apod.), rychlost prováděné práce, ale také úspory, plynoucí z menšího počtu strojů, které jsou při demolici potřeba. Koneckonců, jedním z cílů, vytyčených EU, je do roku 2020 zrecyklovat až 70 % stavebního odpadu.

Drticí lžíce se dají využít v nejrůznějších aplikacích: od klasických demolic budov a sanací průmyslových a obytných oblastí, až po zpracovávání vytěžených surovin. V nabídce italského výrobce MB Crusher jsou drticí lžíce pro midi-rýpadla (4–8 tun), až po pásová rýpadla nad 70 tun.

Příklady ze Španělska a z Turecka

Jak ukazuje nedávný příklad ze Španělska, k „radosti” stačí jeden demoliční stroj a jeden strojník a úspory nákladů při rekonstrukci objektu šplhají do statisíců. Tato firma zbořila svou starou garáž, aby na jejím místě postavila novou. „Nebyla to klasická demolice, jak ji známe. Všechny inertní materiály jsme si přímo na stavbě v našem areálu nadrtili drticí lžicí MB Crusher. Bylo to jako rozebrat domeček z Lega a z těch kostek postavit nový,” řekl vedoucí stavby. Demolici zvládli s minimálními náklady, v rekordním čase a jak už bylo řečeno výše, pomocí jednoho stroje a jednoho strojníka.

Třídit a drtit materiály při demolici se může zdát jako dražší a náročnější varianta, ale opak je pravdou. Správně zvolený postup, stroj a příslušenství se firmě vrátí v nákladech velmi rychle. Obecně může být při demolici budov zrecyklováno až 80 % stavebního odpadu. Výrobce MB Crusher má kladné reference z celého světa. Drticí lopata MB BF90.3 hrála například hlavní roli při rekonstrukci parkoviště v Turecku. Pomoci ní a pásového rýpadla si přímo na stavbě nadrtili směs asfaltu a čedičového kameniva, které si předtím z vozovky vybagrovali. Pomocí jediného stroje tak zbourali starý povrch a zároveň si rovnou nachystali materiál na stavbu nového. A takto již pracují i zákazníci MB Crusher v České republice.

Výhody drticích lžic:

  • umožňují recyklaci materiálů ihned a kdekoliv,
  • drtí veškeré zbytky inertních materiálů po demolicích,
  • snižují nutnost nákupu nových materiálů,
  • odstraní náklady na pronájem dalších strojů,
  • odstraní náklady za uskladnění a odvoz odpadu,
  • jsou vhodné pro malá i velká staveniště.

Výsledný efekt při recyklaci stavebních materiálů závisí ve velké míře na kvalitě použitého stroje a příslušenství. Drticí lžíce MB Crusher jsou napojeny na hydraulický systém stroje a podle požadované výstupní velikosti drceného materiálu lze čelisti jednoduše přenastavit. V nabídce je také řada volitelného příslušenství, které se dá k drticí lžíci upnout.

MB Crusher drticí lžíce této konstrukce vynalezl a jako první je uvedl na trh. Celosvětově dodal už více než 10 000 kusů a v této oblasti pokrývá kolem 90 % trhu.

Foto: MB Crusher
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek