Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Continental představuje pneumatiku budoucnosti

Zveřejněno: 1. 1. 2018

Continental představuje dvě nové technologie pro pneumatiky budoucnosti, které přispějí k vyšší bezpečnosti a komfortu. Tyto dva systémy umožňují průběžné sledování stavu pláště a jeho přizpůsobení různým podmínkám, se kterými se mohou řidiči setkat. ContiSense a ContiAdapt měly světovou premiéru na mezinárodním autosalonu IAA 2017 ve Frankfurtu, kde je doplnil koncept pneumatiky budoucnosti.

ContiSense je založen na vývoji v oblasti elektricky vodivé gumové směsi, která umožňuje přenos elektrických impulzů od vysílače v plášti k přijímači ve vozidle. Čidla na bázi pryže průběžně sledují hloubku dezénu a jeho teplotu. Pokud naměřené údaje přesáhnou definovanou mez, systém řidiče bez prodlevy upozorní. Pokud dojde k proražení pláště, uzavře se elektrický obvod v pneumatice, díky čemuž je šofér okamžitě varován. Daleko rychleji než u současných systémů, jež vyšlou signál až poté, co klesne v pneumatice tlak.

V budoucnosti dostane systém ContiSense další čidla, která mohou mít různé funkce. Dokážou například sledovat informace o povrchu vozovky, jako je jeho teplota nebo přítomnost sněhu. Jakmile pneumatika „vycítí” důležité údaje, předá je řidiči. Data lze přenášet nejen do palubních systémů, ale prostřednictvím Bluetooth také do smartphonu.

ContiAdapt kombinuje speciální mikrokompresory vestavěné v kole, které dokážou upravit tlak vzduchu v pneumatice, s ráfkem s proměnlivou šířkou. Díky tomu lze měnit kontaktní plochu pláště s povrchem vozovky, což je klíčový faktor pro zajištění bezpečnosti a komfortu za všech situací. Čtyři kombinace tlaku a šířky ráfku přináší ideální kontakt s povrchem pro jízdu na mokru, nezpevněné cestě, na kluzké silnici a za běžných podmínek. Například malá styčná plocha ve spojení s vysokým tlakem vzduchu v pneumatice je díky nízkému valivému odporu vhodná pro jízdu na kvalitních suchých silnicích. Naopak kombinace širší kontaktní plochy s nízkým tlakem je ideální na kluzké cesty. Systém také umožňuje snížit tlak dokonce pod hranici 1 baru pro případ vyproštění z hlubokého sněhu nebo průjezd nebezpečného úseku s tzv. černým ledem.

Jak hodnotí obě technologie Continental

ContiSense a ContiAdapt jsou použity na konceptu pneumatiky budoucnosti, která naplno předvádí všechny možnosti těchto technologií. Plášť obsahuje tři různé dezény pro jízdu na mokrém, kluzkém nebo suchém povrchu. Odlišným nastavením se jednotlivé zóny aktivují tak, aby styčná plocha byla vždy co nejvhodnější s ohledem na jízdní podmínky nebo preference řidiče.

Tyto technologie jsou slibným řešením pro mobilitu budoucnosti, protože obě reflektují potřeby automatizovaného řízení a elektrifikace. Nízký valivý odpor například umožňuje elektromobilům větší jízdní dosah na jedno nabití. Současně mohou být pneumatiky upraveny podle osobních preferencí řidiče nebo podle náhlých změn počasí. Tyto technologie jsou tedy dalším přirozeným krokem ve vývoji snímače REDI, jenž Continental uvedl na trh v roce 2014 a pomohl k vytvoření inteligentní komunikace mezi vozidlem a pláštěm. Nové koncepty pneumatik vycházejí také ze dvou zavedených technologií: ContiSeal pro automatické utěsnění průrazů a ContiSilent pro citelné snížení valivého hluku. Continental čerpá zkušenosti z již více než sto let vývoje pneumatik a využívá znalostí vlastních expertů v oblasti automobilové elektroniky a IT. Díky tomu dokáže systematicky sladit své výrobky s budoucími požadavky na autonomní řízení a elektrickou mobilitu.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek