Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Čínské pneumatiky pro stavební stroje

Zveřejněno: 29. 6. 2007

Společnost Mands International s.r.o. působící na našem trhu již více než 10 let a zastupuje několik asijských výrobců pneumatik, především čínských. Ti se stále více prosazují nejenom v elektronice a oděvním průmyslu, ale již i v oblasti automobilového odvětví. Svědčí o tom v posledních dvou letech jejich účast na výstavách po celé Evropě, kde jsou asijští výrobci k vidění. Ne náhodou Mands International s.r.o. začal v roce 2004 aktivně působit i na čínském trhu. Potenciál čínských výrobců je tak velký, že nemá smysl proti nim jakkoliv bojovat.

Ve většině případů se nejedná o nekvalitní zboží, ale o technicky stále náročnější výrobky. A to se týká i pneumatik. Důkazem toho jsou například pneumatiky pro stavební a důlní stroje v radiálním provedení, které ještě nemá v sortimentu spoustu evropských výrobců nebo celoocelové nákladní pneumatiky pro dálkovou dopravu.

Mands již dva roky prodává značky Chengshan, Triangle a Taishan v celém sortimentu a doplňuje je značkou Long March o rozměry, které v těchto značkách ještě nejsou k dispozici.

Podíváme-li se na výrobce samotné, zjistíme, že vůbec nejsou těmi zanedbanými z pohledu technologického a finančního, ale naopak. Jejich vývoj a expanze jde několikanásobně rychlejšími kroky než u nás v Evropě. Chengshan Shandong Tire Co. je dnes společným podnikem s americkým výrobcem pneumatik firmou Cooper Tire Co., čímž se stali 8. největším výrobcem nákladních pneumatik na světě. Zároveň se tak posílil vývoj nových pneumatik a jejich prodej v USA a v poslední době především v západní Evropě.

Stejná charakteristika platí i o výrobci Shandong Taishan Tyre Co., který vyrábí zemědělské a industriální pneumatiky. Taishan je největším čínským výrobcem zemědělských pneumatik. V posledních dvou letech investoval do výstavby a technologie výroby pneumatik pro stavební stroje. Prakticky na zelené louce byla postavena nová továrna, která již vyrábí pneu až do průměru 57 palců (57"), což vyrábí pouze tři výrobci na světě. Japonská a čínská technologie je na velmi vysoké úrovni a je dostatečnou zárukou výborné kvality, což potvrzují i prodeje jejich pneu po celém světě a především zanedbatelné procento reklamací.

Dalším výrobcem, který již předstihl některé evropské, je Triangle sídlící v provincii Shandong. Triangle vyrábí pneumatiky od roku 1976 a v současnosti je 12. největším výrobcem na světě. Jeho cílem je být jedničkou v Číně, což dnes potvrzuje svou expanzí jak kapacitní, tak sortimentní. Vyrábí více než 10 milionů kusů pneu za rok a dále expanduje. Je zároveň hodnocen jako nejlepší výrobce radiálních EM (earthmover) pneumatik v Číně.

Jeho dezény odpovídají současným požadavkům na tento typ pneu. Triangle díky kvalitě svých pneumatik a dostatečné kapacitě získal i dodávky americkému výrobci stavebních strojů Caterpillar. Samozřejmostí je certifikace normami ISO 9000 a ISO 14001.

Chengshan vyrábí pneumatiky od osobních až po celoocelové nákladní, což je technologicky nejnáročnější pneumatika. Dokáže vyrábět osobní pneu až do rychlostní kategorie W, tzn až do rychlosti 270 km/h. Z toho vyplývá, že v žádném případě nezaostává z technologického hlediska. Celoocelové nákladní pneumatiky tvoří převážnou část výrobní kapacity a tomu odpovídá i sortiment vyráběných pneu pro nákladní vozidla. Samozřejmě, že především v Číně se stále těší velké poptávce pláště s průměrem 20 palců, ale ihned za nimi následuje 17,5" a 19,5" řada a vrcholem je široký sortiment plášťů 22,5". Ten začíná rozměrem 255/70R22,5 a končí 425/65R22,5. Vše samozřejmě v dezénech jak pro řídící osu vozu, tak se záběrovým dezénem pro hnací osy. Dezény jsou velmi moderní, vyvinuté dle posledních poznatků z praxe i vývoje.

Stačí se podívat na webové stránky společnosti Mands www.mands.cz a zjistíte, že výše uvedená slova nijak nepřehánějí. Ostatně svědčí o tom prodejní výsledky společnosti.

Autor: Ing. Martin Sedláček
Foto: Mands International s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek