Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

CASE zahájil oslavy 175 let své existence uvedením nových kolových nakladačů

Zveřejněno: 12. 4. 2017

V zákaznickém středisku CASE, které se nachází nedaleko Paříže, začaly dne 20. a 21. března oslavy 175 let existence značky CASE. Naše redakce se na akci dostala ve vůbec první skupině, kterou tvořili novináři z Evropy spolu s jedním kolegou z Izraele. Vedle oslav se přítomní hosté seznámili s řadou novinek, které CASE pro své stávající i potenciální klienty připravil. Předváděné stroje si zájemci mohli také vyzkoušet a seznámit se s jejich jízdními vlastnostmi.

V pondělí 20. března přilétalo a přijíždělo do Paříže více než 70 novinářů. Na ty, co přiletěli na letiště Charlese de Gaulla, čekali již zástupci společnosti CASE, kteří nás odvezli do hotelu Pullman Paris Roissy CDG Airporta. Se mnou cestovali kolegové z Izraele, Norska a Velké Británie. Ještě po cestě jsme se seznámili, diskutovali o strojích a vytvořili nerozlučnou anglicky mluvící skupinku.

Po ubytování v hotelu a krátkém odpočinku jsme se společnými autobusy s dalšími novináři a pořadateli vydali do CCCP LOCATION ve městě MONTHYON (zákaznické středislo CASE, které se nachází asi 30 km východně od Paříže). Jak jsme se na místě dozvěděli, byli jsme první skupinou, která akci zahájila. Následující dny byli pozváni dealeři, obchodní partneři a další lidé z celého světa. Celkem se očekávalo více jak 700 lidí, pro všechny byl přichystán shodný program.

V podvečerních hodinách pro nás byla připravena velkolepá show. Seděli jsme v hale, jež se podobala aule. Za pódiem však nebyla zeď, nýbrž veliké sklo. Nejdříve nás přivítali zástupci společnosti a přiblížili nám historii značky CASE.

Něco z historie

CASE stavební technika letos slaví neuvěřitelných 175 let. Vše začalo ve státě Wisconsin, USA, kam se v roce 1842 přestěhoval mladý, vynalézavý a podnikavý Jerome Increase Case. S sebou přivezl vynález, nehotovou stacionární mlátičku „Grond Hog”. Tu vylepšil a založil firmu na její výrobu. A tady začíná příběh invence, praktičnosti a podnikání, který trvá dodnes. Jen s tím rozdílem, že teď má CASE své zástupce po celém světě.

Hned od prvních dnů párou poháněných strojů je CASE průkopníkem těchto zařízení a technologií, které zásadně ovlivnily stavební firmy. Taktéž další inovace a řešení, které firma v průběhu své historie poskytuje jsou spojené s pracemi na stavbě. V roce 1869 byl představen první parní stroj, který mohl jezdit mimo koleje. To s sebou přineslo rozvoj silnic. V roce 1957 začal CASE vyrábět další novinku – kolový traktor-bagr (rypadlo-nakladač) – a ten brzy změnil svět ve stavebnictví. Následovaly další milníky v období historie CASE. Například v roce 2005 sjel z výrobní linky již 500 000. traktorbagr. CASE má za sebou již téměř 60letou historii výroby kolových nakladačů atd. Vše vypovídá o tom, že CASE dokáže nabídnout odborné znalosti stavebním firmám po celém světě. Bohaté dědictví inovací společně s vášní sloužit zákazníkům a pomáhat jim řešit jejich technické a obchodní problémy byly cílem J. I. Case. Dědictví a víra přetrvává a pohání tým CASE k stále novým řešením, službám, budování přátelských vztahů s klienty a podpoře stavebních firem.

Velkolepá show

Potom následovala velkolepá show. V aule zhasla světla a před námi, za sklem, se objevili dva strojníci a světla strojů CASE. Postupně před očima přítomných bylo představeno sedm nových modelů kolových nakladačů – tzv. G-serie. A strojníci je opravdu zvládali bravurně viz doprovodné fotografie. Inovovaným nakladačům G-serie, které přináší větší komfort obsluze, vyšší produktivitu a nižší spotřebu paliva, se věnujeme ještě v závěru článku.

Druhý den akce

Tentokrát se již jenom nepovídalo. Hned na začátku jsme byli rozděleni do pěti skupin (přiřazena jsem byla mezi novináře z Polska, Bulharska, Rumunska a Maďarska). Následně nás čekalo pět stanovišť, kde nám byly představeny stroje CASE se svými novinkami (stanoviště s kolovými nakladači, grejdry, traktorbagry, pásovými nakladači a mini a midi rypadly...). Mohli jsme se ptát na vše, co nás zajímalo, fotit a stroje si i vyzkoušet. Nových informací jsme obdrželi opravdu hodně, také dotazů vznesli dost a dost. Rovněž se mi podařilo vyzkoušet dva stroje (pásové midi rypadlo a pásový nakladač), což byl úspěch, neboť někteří kolegové nestihli ani jeden. Čas ubíhal daleko rychleji, než jsme čekali a najednou tu byl oběd a postupně jsme byli odváženi tak, abychom na letišti nemuseli dlouho čekat. Plní zážitků jsme nasedali do svých letadel a vraceli se domů.

Kolové nakladače CASE G-serie

Velké kolové nakladače řady G vynikají vyšším komfortem pro obsluhu, produktivitou a úsporou paliva. Všech 7 modelů této řady je poháněno motory HI-eSCR splňujících emisní normu TIER IV Final / EU Stage IV.

Nová kabina

Prostornější, s daleko lepším výhledem (celá z jednoho skla) a úžasně tichá. Uvnitř má odpružené sedadlo, které je možno upravit na libovolnou velikost řidiče, podpěry na ruce, nový joystic a další.

Vše uděláno tak, aby obsluha měla maximální bezpečnost při práci, pohodlí a mohla mít i vyšší produktivitu práce.

Jiné umístění motoru

Motor je umístěn více do zadní části strojů, čímž se dosáhne toho, že stroj má lépe umístěné těžiště. Tím dokáže zvedat a přenášet těžší břemena, než stroje jiných značek o stejné hmotnosti. Zároveň má nižší spotřebu.

Účinnější způsob chlazení

Stroje mají vždy sériové chlazení tak, že všechny chlazené (ohřívané) části přicházejí „na řadu” za sebou. CASE však přišel s novinkou. Umístil vše do krychle a tím zajistil, že chlazení i ohřev všech částí probíhá paralelně, tedy současně a rovnoměrně. Tím se opět podařilo snížit spotřebu a zvýšit účinnost stroje.

Závěr

Akce se velmi vydařila, novinek a zajímavostí bylo tolik, že se do jednoho článku nevešly, proto jsme se rozhodli, že je postupně uveřejníme v dalších číslech časopisu. Věříme, že se budete těšit.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy, Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek