Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bezpečnost silničářů na sněhu pojistí kvalitní řetězy

Zveřejněno: 12. 1. 2017

„Zase zaspali? Proč to není posypané?“ Silničáři a řidiči vozidel údržby mají v zimě nelehký a nevděčný úkol udržet silnice sjízdné. Je potřeba si uvědomit, že tito profesionálové se často ocitnou v rizikových situacích a extrémních podmínkách. V rámci bezpečnosti musí využívat nejen řidičské dovednosti, ale i kvalitní doplň- kovou výbavu. Její nedílnou součástí jsou sněhové řetězy.

pewag unimove TT – ideální řetěz pro stroje na odklízení sněhu, stavební a nákladní stroje

Ať už se jedná o posypová vozidla, traktory, terénní čtyřkolky či jinou těžkou techniku, velkou roli při jízdě na sněhu a ledu hraje, vedle nesporného umění řidičů, možnost bezpečného brzdění za všech okolností, trakce a možnost záběru v každém okamžiku. A především pak při brzdění, rozjezdech, shrnování sněhu, jeho nakládání apod.

Nejen bezpečnost – i výkon

Ano, posypové vozidlo, které projíždí oblastí bez souvislé sněhové pokrývky, nemůže řetězy nasazovat a zase sundávat. Ale v horských oblastech, kde se například nesmí solit, nebo při kalamitních situacích ve městech řetězy zvýší záběr, výkon i bezpečnost. Proto jsou mnohde využívány celou zimní sezónu.

Například v Rakousku občas panují extrémní podmínky a v horských oblastech se nesmí stát, že by zůstaly komunikace, byť lokální, nesjízdné. Navíc se zde mnohem více dbá na bezpečnost řidičů, kteří ve městech a obcích sníh odklízejí i za pomoci vlastní techniky a konají smluvní veřejnou službu. Malé i větší sypače a vozidla s radlicí a velké množství traktorů tam potkáte se sněhovými řetězy. Řetězy jsou vnímány tak, že přinášejí výrazné úspory jak na provozu techniky na odklízení sněhu, tak i díky minimalizaci nehod a ztrát dopravců za prostoje pro nesjízdnost,” říká Martin Lenfeld, jednatel společnosti pewag, která řetězy vyrábí v České Třebové a v Rakousku.

pewag universal/universal ED – osvědčený záběrový řetěz pro traktory a nakladače
pewag universal/universal ED – osvědčený záběrový řetěz pro traktory a nakladače

Vhodné řešení pro mnohé stroje

Vyrábíme sněhové řetězy prakticky pro všechny typy nákladních, terénních a užitkových vozidel včetně traktorů. A nejen pro standardní nasazení pro bezpečnou jízdu, ale přímo i pro vozidla na odklízení sněhu,” upřesňuje Martin Lenfeld.

Použití sněhových řetězů je často bráno spíše jako nutné zlo než důležitý prvek pro bezpečnou a efektivní práci. Přitom při jejich použití by spousta práce byla odvedena mnohem rychleji a se snížením rizika nehod. A přesvědčit se můžeme na vlastní oči, že na mnoha strojích slouží jedny řetězy bez problémů i několik desítek let.

pewag austro super zesílené – speciální řetězy pro terénní čtyřkolky a menší traktory
pewag austro super zesílené – speciální řetězy pro terénní čtyřkolky a menší traktory
Foto: pewag Czech s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek